• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskriftindeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Webshop
  • PLUS
Forside › Simpel surdej - sådan starter og fodrer du surdejen

Simpel surdej - sådan starter og fodrer du surdejen

billede med surdej
Surdej er meget nem at lave selv, og det tager blot et par minutter at røre sammen. Her er den færdige surdej nu klar til at stå på køkkenbordet i 4-5 dage, og så er den klar til brug. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Opdateret:  18. maj 2024 - Udgivet:  16. september 2023

Del gerne:
47
SHARES
FacebookMessenger47PinterestEmailRedditSMS

Indhold på denne side

  1. Hvordan laver man en simpel surdej, og hvad er fodring af surdejen? Her er min opskrift og fremgangsmåde i en nem trin for trin guide.
  2. Opskrift og opstart af surdej
  3. Surdej
  4. Ingredienser
  5. Fremgangsmåde
  6. Næringsindhold
  7. Video
  8. Hvordan fodrer og opfrisker man surdej?
  9. Det tager kun 2 minutter
  10. Mængdeforhold
  11. Sådan fodrer du surdej
  12. Prøv dig frem
  13. Hvor ofte skal jeg fodre?
  14. Test om din surdej er klar til bagning
  15. Surdej og ferie
  16. Hvor lang holdbarhed har surdej?
  17. Hvornår er en ny surdej klar?
  18. Hvad gør surdej?
  19. Hvor meget surdej skal man bruge?
  20. Hvad er venskabskagen Herman
  21. Typiske spørgsmål om surdej
Gå til opskrift

Hvordan laver man en simpel surdej, og hvad er fodring af surdejen? Her er min opskrift og fremgangsmåde i en nem trin for trin guide.

Surdej er med til, at dit rugbrød holder sig frisk lidt længere, og her får du en super nem og klassisk opskrift på gammeldags og simpel surdej.

Fremstilling og pasning af surdej er en videnskab, og der findes mange måder, metoder, myter og meninger om surdejen. Det her er hvordan jeg plejer at gøre - og det med succes.

Surdejen tilføjer noget syrlighed til brødet, og det gælder sådan set både til de tungere rugbrød og lettere hvedebrød. Selv rundstykker kan du med fordel tilføre lidt surdej.

Den giver selvfølgelig også hævekraft til dejen og brødet, men jeg plejer dog stadig selv at tilføre en smule gær, da jeg ikke synes surdejen er nok på den konto. Men det er jo en smagssag. Og afhængig af hvilket brød du bager. Så prøv dig bare frem.

Se også: Vesterhavsrugbrød - opskrift på det kendte rugbrød

Når du bruger surdejen skal brødet i øvrigt typisk hæve i længere tid, da hævningen ikke er lige så hurtig som med almindeligt gær. Også rart at vide.

Kom den gerne i en bøtte, syltekrukke eller andet med låg. Du skal dog ikke lukke låget, men blot lade det ligge løst oven på bøtten, krukken eller beholderen.

Opskrift og opstart af surdej

billede med surdej

Surdej

Hvordan laver man en simpel surdej, og hvad er fodring af surdejen? Her er min opskrift og fremgangsmåde i en nem trin for trin guide.
Bedømmelse
4.7 fra 18 stemmer
RetBrød
Arbejdstid: 2 minutter minutter
Samlet tid: 2 minutter minutter
Antal 1 portion
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere
Opskrift udviklet af: Holger Rørby Madsen

Ingredienser

  • 150 g vand - svarende til 1,5 deciliter
  • 50 g hvedemel
  • 50 g rugmel
  • 50 g fuldkorns hvedemel

Fodring af surdej

  • 50 g surdej
  • 100 g vand
  • 50 g fuldkorns hvedemel - eller rugmel
  • 50 g hvedemel
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.

Fremgangsmåde

  • Vej vandet af i et passende glas eller krukke sammen med hvedemel, rugmel og fuldkorns hvedemel.
  • Rør det hele godt sammen. Her er det vigtigt, at der ikke er klumper af mel tilbage i surdejen. Så vær omhyggelig! Er der surdej på siden af glasset, skal det skrabes ned, så det ikke begynder at mugne.
    surdej rørt sammen
  • Læg et låg over glasset, men uden at det lukker helt tæt.
  • Lad surdejen stå i et døgn på køkkenbordet.
  • Nu skal du fodre surdejen. Her tages 50 gram surdej fra, og den fodres med 100 gram vand, 50 gram fuldkorns hvedemel eller rugmel, og 50 gram hvedemel. Resten af surdejen kasseres.
  • Læg låg på, og lad surdejen stå på køkkenbordet i et døgn mere. Sådan fortsætter du i 4-5 dage, og så er din surdej klar til brug. Bemærk: Målene på vand og mel under fodring er vejledende. Det behøver du ikke følge slavisk, men surdejen skal være let flydende i konsistensen. Du kan også indimellem erstatte noget af rugmel eller fuldkornsmel med hvedemel.
    surdej klar til brug

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke

Næringsindhold

Ernæring i opskriften
Mængde pr. portion
Kalorier
924
% Daglig værdi*
Fedt
 
4
g
6
%
Mættet fedt
 
1
g
6
%
Flerumættet fedt
 
2
g
Enkelumættet fedt
 
0.5
g
Natrium
 
18
mg
1
%
Kalium
 
657
mg
19
%
Kulhydrater
 
196
g
65
%
Kostfibre
 
20
g
83
%
Sukker
 
1
g
1
%
Protein
 
30
g
60
%
Vitamin A
 
9
IU
0
%
Calcium
 
69
mg
7
%
Jern
 
10
mg
56
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab

Video

Kom med din mening

Hvordan fodrer og opfrisker man surdej?

Den færdige surdej kan nu anvendes som beskrevet i din opskrift.

Men fodring af din surdej er en nødvendighed, men heldigvis også en enkel proces.

Er det lykkedes dig at få lavet en surdej, der bobler og hæver lystigt, er det vigtigt at holde liv i den ved at fodre den jævnligt.

Dette gælder også, hvis du har været så heldig at få en surdej foræret eller har købt den færdig. Den skal stadig holdes i live ved at fodre eller genopfriske den.

Men bare rolig, processen er hverken svær eller tidskrævende.

Se også: Surdejsstykker til sandwich eller madpakken

Det tager kun 2 minutter

Fodring af surdej er en ganske hurtig og nem proces.

Du tager bare lidt af din ”gamle” surdej og rører op med vand og mel.

Derefter skal den bare stå og hygge sig på køkkenbordet, indtil du skal bruge den eller den skal tilbage i køleskabet.

Så enkelt er det.

Mængdeforhold

Mængdeforholdene ved fodring af surdej er følgende:

1 del surdej til 2 dele vand og 2 dele mel.

Mere konkret betyder det:

50 gram surdej
100 gram vand lunkent
50 gram fuldkornshvedemel
50 gram hvedemel

Sådan fodrer du surdej

  1. Kom surdejen i en skål og rør den sammen med det lunkne vand.
  2. Kom begge slags mel i og rør sammen, til der ikke er nogen klumper.
  3. Efter fodring af surdej, lader du den stå på køkkenbordet i cirka 4-6 timer, hvorefter den er klar til bagning.

OBS: Den kan holde sig på køkkenbordet i op til 24 timer.

Melet skal være en blanding af fuldkornsmel og hvedemel.

I nogle opskrifter vil du se mængderne angivet i deciliter, i andre er det i gram. Og der er altså forskel. Melet vejer nemlig mindre end det fylder.

Det vil sige, at du får mere mel, hvis du vejer det, end hvis du måler det i deciliter.

I denne opskrift anvender jeg mængder i gram. Efter en del afprøvning, har jeg fundet ud af, at det er det der passer bedst til min surdej.

Brug surdejen i disse opskrifter:

Sønderjysk rugbrød - nem opskrift med eller uden surdej

Hjemmebagt rugbrød med surdej og kerner

Surdejsboller - nemme morgenboller bagt med surdej

Prøv dig frem

Der kan selvfølgelig være forskel på forskellige surdeje, så prøv dig frem.

Giv ikke op, hvis det ikke umiddelbart lykkedes, din surdej dør ikke af at blive sultet i en kortere periode.

Hvor ofte skal jeg fodre?

En surdej har de bedste forhold, hvis den opbevares ved stuetemperatur og bliver fodret hver dag. Men bare rolig, det kan sagtens gøres lettere, hvis du ikke bruger din surdej så ofte.

Bager du ikke hver dag, kan du sagtens stille surdejen i køleskabet, så går gærcellerne i dvale og behøver ikke fodres hver dag.

Ved opbevaring i køleskabet kan du nøjes med at fodre din surdej en gang om ugen, men husk at røre i den hver 2. eller 3. dag.

Dagen inden du skal bage næste gang, tages surdejen ud af køleskabet og fodres, gerne et par gange inden brug, for eksempel morgen og aften.

Test om din surdej er klar til bagning

Et lille trick er at sætte en elastik om glasset ved den højde som din nyfodrede surdej har. Så kan du nemt se om og hvor meget, den hæver efter fodring.

Du kan teste om din surdej er klar til bagning ved at komme en teskefuld surdej i et glas med vand.

Flyder surdejen ovenpå, så er den klar til bagning.

Falder surdejen til bunds, så er den ikke klar endnu og skal stå lidt længere tid og eventuelt fodres igen.

Surdej og ferie

Hvad gør man så, når der venter et par ugers ferie på de græske øer, og man derfor ikke er hjemme?

Jo, enten kan du jo sende din surdej i pasning hos nogen, som du har tillid til kan løfte opgaven med at passe surdejen.

Men du kan altså også godt blot sætte din surdej i køleskabet. Her skal du så sætte låget på bøtten fast. Når du kommer hjem fra ferien, opfrisker du blot surdejen som beskrevet, og lader den stå et par dage på køkkenbordet.

Efter yderligere et par dage friskes surdejen op igen, og så er den tilbage i god form.

Hvor lang holdbarhed har surdej?

Og hvad er så holdbarheden på surdejen? Den er der som sådan ikke nogen grænse på, men du skal løbende friske surdejen op ved at tilsætte mere vand og mel.

Som sagt behøver du ikke følge målene slavisk, hverken på mel eller vand.

Og ønskes en lidt lettere surdej, kan du nogle gange udskifte noget af rugmelet eller fuldkornsmelet med almindeligt hvedemel.

Hvornår er en ny surdej klar?

Min erfaring med denne surdej er, at den er klar til brug efter 4-5 dage første gang du laver den.

Men der kan altså være forskel, blandt andet afhængig af meltyper og temperaturer.

Men grundlæggende er surdejen klar til brug, når den bobler op og lugter af øl. Altså med en syrlig duft.

Men surdeje er forskellige, så vær opmærksom på den.

Hvad gør surdej?

Surdej tilfører brødet en helt særlig smag og aroma, og forklaringen findes i den mælkesyre, der opstår af mælkesyrebakterier.

De dannes i den kultur i surdejen, der består af mælkesyrebakterier og gærsvampe.

Det giver samtidig en hæveeffekt i surdejen og brødet.

Afhængig af sammensætningen af ingredienser i surdejen, kan den smage meget forskelligt fra en anden surdej. Groft sagt kan man sige, at ikke to surdeje er ens, og det skyldes de aktive mikroorganismer i surdejen.

I praksis kan det muligvis være svært at smage forskel på to surdeje efter brug i brødet, men det er ikke uden grund, at nogle og meget gamle surdeje er meget eftertragtede.

Hvor meget surdej skal man bruge?

Mængden af surdej afhænger selvfølgelig af hvilket brød du skal bage.

Men en god tommelfingerregel er 1:5. Altså 100 gram surdej til 500 gram mel i dit brød.

Bager du brød med et kilo mel, skal du altså anvende 200 gram surdej for at opnå en tilfredsstillende hævning.

Hvad er venskabskagen Herman

En lille sjov historie med surdej er venskabskagen Herman. Kagen stammer fra USA, og bages med surdej.

Traditionen er, at man modtager en klump surdej, som man så frisker op og bruger til den særlige opskrift på venskabskagen Herman.

En del af dejen sendes dog videre til en anden, og på den måde har man en surdej kørende i noget, der nærmest minder et kædebrev, hvor surdejen hele tiden kommer rundt til nye mennesker.

Man mener ideen til venskabskagen stammer fra amishfolket.

Typiske spørgsmål om surdej

Hvad er surdej?

Surdej er dej, som gemmes fra gang til gang. Surdejen tilfører både smag og hæveevne til brød, uden man behøver at anvende gær. Bruges mest til rugbrød, men er også god i andre brødtyper.

Hvornår er min surdej klar til brug?

Surdej er typisk klar efter 4-5 dage, når den bobler op og lugter lidt sur. Deraf navnet. Smag evt. på surdejen, og hvis ikke den er sur, skal den stå 1-2 dage mere.

Skal surdej opbevares i køleskab?

Ja og nej. Bruger du ikke surdejen i nogle dage, kan du med fordel stille den på køl. Men husk at tage den ud nogle timer inden den skal bruges, så surdejen bliver aktiv igen. Her fordres surdejen op.

Kan jeg stille min surdej på køkkenbordet?

Ja, det bedste er at opbevare surdejen ved stuetemperatur. Men anvender du ikke surdejen i en periode, kan den med fordel stilles på køl.

Hvor meget surdej skal jeg bruge?

En tommelfingerregel er 100 gram surdej til 500 gram mel. Og altså 200 gram surdej til et kilo mel. Men naturligvis afhængig af hvilket brød der er tale om.

Min surdej skiller?

Det kan ske, at en surdej skiller. Det betyder ikke noget. Du frisker bare surdejen op, og så er den kørende igen.

Min surdej mugner?

Der vil næsten altid være indtørret surdej på indersiden af din beholder med surdej, og det kan risikere at medføre mug. Derfor er det en god idé, at du indimellem kommer surdejen over i en anden beholder, og på den måde sørger for en god hygiejne. Eventuel mug kassereres selvfølgelig straks.

Hvornår er min surdej for gammel?

Hvis surdejen begynder at lugte af svovl, eddikesyre og den slags, er det bedste at kassere den. Er lugten knap så slem, kan du redde surdejen ved at friske den op. Her skal du gemme en femtedel af dejen, som så friskes op.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg er kogebogsforfatter, opskriftsudvikler og journalist, og med omkring 2 mio. brugere hver måned er Madensverden.dk et af Danmarks største medier om mad. Her får du tusindvis af opskrifter, masser af viden om mad og råvarer, bageskole, alt om sous vide og meget mere. God fornøjelse.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. marie louise

    januar 20, 2024 at 1:53 pm

    Skal låget lukkes tæt på beholderen efter man har fodret surdejen?

    Svar
  2. Charlotte Svendsen

    maj 08, 2023 at 6:49 am

    Hej Holger.
    Jeg er ny i den spændende surdej verden! Jeg er glad for at du egentlig gør det ret enkelt i beskrivelsen , men jeg har alligevel lige et spørgsmål.
    Jeg har fået lavet en god surdej 🙌🙏, jeg bagte med den på 5 dagen, jeg brugte ca halvdelen og resten har jeg sat i køleskabet . Jeg rører i den og gir dem en opfrisker i ny og næ. Men nu er spørgsmål. Tager jeg så noget af glassets indhold fra, feks 100 gr og fodrer den inden brug, og hvad så med resten af indhold i glasset , altså “ moder” surdejen?
    Mvh Charlotte 😃

    Svar
    • Ruth

      oktober 27, 2023 at 9:12 am

      Jeg har samme spørgsmål som dig Charlotte. Håber Holger svarer!

      Svar
  3. HBH

    april 27, 2019 at 3:22 pm

    Surdej, kan den laves med almindelig mel, eller skal det være rugmel. ? ?

    Svar

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

ugens madplan uge 20

Ugens madplan uge 20 - lækker og varieret aftensmad

Billede med rabarberbrud.

Rabarberbrud - skønne boller med rabarber og marcipan

Billede med sake risvin.

Sake - fakta og viden om den japanske risvin

Billede med nikujaga.

Nikujaga - opskrift på en populær japansk gryderet

Billede med havkat.

Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Billede med champagne.

Champagne - hvad er det? Og hvad er forskellen?

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer og gem dine favoritter - bliv medlem af Madens Verden nu
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required