Hvad er en hulplade godt for når man bager brød, og hvordan bruges den? Her får du gode tips til anvendelse af hulpladen, så du undgår brødet hænger fast.
Måske har du hørt eller set andre anvende en hulplade til bagning af brød, og tænkt hvad fordelen er ved sådan en plade med huller?
Her gennemgår jeg kort fordelene ved anvendelse af en hulplade, hvordan du undgår at brødet hænger fast - og hvordan du skal rengøre hulpladen.
Og det hele er faktisk ikke så svært.
Hvorfor bruge en hulplade?
Vi starter med hvorfor det er en fordel, at bage brød på en hulplade.
Kort fortalt vil hulpladen gøre dit brød mere sprødt. Så simpelt er det.
Årsagen er, at luften (og damp) i din ovn kan cirkulere frit om brødet, da luften jo trænger gennem hullerne i pladen - og det giver dig det sprøde brød.
Jeg anvender blandt andet hulplade til bagning af rundstykker og det italienske ciabattabrød, hvor man i begge tilfælde ønsker en sprød skorpe på rundstykkerne og brødet. Jeg bruger også gerne hulpladen til min opskrift på bløde boller.
Samtidig får bunden på brødet de der prikker eller dutter, som du kender det fra din lokale bagers brød.
Det er nemlig præcist sådanne hulplader de professionelle bagere anvender, og det er ikke uden grund.
Anvendelse af hulplade i ovnen
Normalt passer hulpladen direkte ind i ovnen på samme måde som en almindelig bageplade.
Her sættes hulpladen ind i rillen i ovnen - altså nøjagtigt som hvis du havde anvendt en traditionel bageplade.
Forskellen her er udelukkende, at du sådan bare brugere en bageplade med huller i.
Og du skal ikke anvende bagepapir - brød/dej lægges direkte på din hulplade.
Det bedste bageresultat med hulplade får du, hvis du samtidig laver damp i din ovn, som du kan se i denne artikel.
Undgå at brødet hænger fast
Jeg får ofte henvendelser og spørgsmål på, hvordan man undgår at brødet hænger fast i hulpladen.
Det er nemlig et klassisk problem, at bunden af de bagte brød kan risikere at hænge fast i din hulplade, og det kan være en ret træls oplevelse, som kan ødelægge det flotte og nybagte brød.
Her er løsningen at anvende sprayfedt, som du kan købe på spraydåse, og derefter "smøre" hulpladen med.
Især de første gange er det vigtigt at give hulpladen en solid omgang olie - det kan du læse mere om længere nede her.
Er uheldet alligevel ude, kan du prøve at skrabe undersiden af hulpladen med eks. en metalskraber, så brødknopperne på undersiden fjernes.
Derefter kan du muligvis nemmere tage brødet af pladen.
Du kan også slå hulpladen hårdt ned i bordet - det plejer også at få brødet til at slippe.
Se i øvrigt også min opskrift på nemme rundstykker med birkes.
Rengøring af hulpladen
Hvordan gør man en hulplade rent?
For det første skal du gøre hulpladen ren, inden du tager den i brug første gang. Her er det opvaskemiddel og en god børste. De fleste hulplader kan også tåle en tur i opvaskemaskinen.
Tør derefter hulpladen med et viskestykke.
Så smøres hulpladen ind i olie, eventuelt en rapsolie, og så skal den i ovnen. Gerne ved 250 grader eller mere. Giv den et kvarters tid, sluk ovnen og lad hulpladen køle af i ovnen.
Lige inden du benytter hulpladen første gang (og lægger det første brød på pladen), kan du med fordel give den en omgang sprayfedt, som du kan købe i mange supermarkeder. Står typisk sammen med øvrige bageartikler/mel.
For at undgå for meget svineri, kan du lægge hulpladen over vasken, og derefter sprøjte fedtet på. Der findes forskellige slags sprayfedt/olie - blandt andet Grønvang laver en god en.
Læg så dejen på og bag brødet i ovnen.
Når brødet er bagt og hulpladen kølet af, skal du blot banke hulpladen ren - eller børste den af. Her skal du ikke vaske din hulplade mere!
De næste 8-10 gange du anvender hulpladen, skal du igen sprøjte med sprayfedt, og spar ikke på det.
Du vil opleve, at hulpladen bliver mere og mere mørk for hver gang du bruger den, og det er kun godt.
Gradvist kan du nemlig så spraye pladen mindre og mindre, og du vil efterhånden ikke opleve længere, at brødet hænger fast.
Men begynder du igen at vaske hulpladen af med sæbe, ja så skal du starte helt forfra.
Så vask pladen når du får den, og giv den en god omgang sprayfedt de første 8-10 gange - hvorefter du altså kan spare mere og mere på det.
Har du andre gode råd til brug af hulplade? Så del dem med os andre i kommentarfeltet længere nede. På forhånd tak.
Se også mine brødopskrifter på:
Gulerodsboller - sunde boller med gulerod
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Unna Jønck
Hej
Tak for mange dejlige opskrifter og gode råd.
Har svært ved at finde sprayfedt til hulbageplade? Har olivenolie på spray og smør på spraydåse kan også nemt købes, men kan disse produkter bruges?
Min hulplade er efterhånden ret mørk efter brug, men har endnu ikke været brugt uden bagepapir! Hvad vil du råde mig til at bruge??
Hilsen Unna Jønck
Tine
Kan man smøre hulpladen med smør i stedet for at spraye med olie?
Anne-Grethe laursen
Der er både en forside og en bagside på min hulplade. Bagsiden er mere ru og på den side hænger brødet fast, men ikke på den forsiden
amn@gefiber.dk
Når du nu bruger hulplade drypper det ned i bunden af ovnen hvis du ikke har noget under. Jeg har købt en af de sorte grill måtter som jeg lægger i bunden af ovnen og det er nemmere rengøring end ovnen