Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Her er du: Forside › Viden om mad › Hulplade til bagning - anvendelse, rengøring og fakta

Hulplade til bagning - anvendelse, rengøring og fakta

billederesultat for hulplade til bagning
Del gerne:
11
SHARES
FacebookMessenger11PinterestEmailSMS
Opdateret: 27. april 2024 - Udgivet: 30. juli 2020

Måske har du hørt eller set andre anvende en hulplade til bagning af brød, og tænkt hvad fordelen er ved sådan en plade med huller?

Her gennemgår jeg kort fordelene ved anvendelse af en hulplade, hvordan du undgår at brødet hænger fast - og hvordan du skal rengøre hulpladen.

Og det hele er faktisk ikke så svært.

Oversigt over indhold
  • Hvorfor bruge en hulplade?
  • Anvendelse af hulplade i ovnen
  • Undgå at brødet hænger fast
  • Rengøring af hulpladen
  • FAQ
  • Kommentarer

Hvorfor bruge en hulplade?

Vi starter med hvorfor det er en fordel, at bage brød på en hulplade. Kort fortalt vil hulpladen gøre dit brød mere sprødt. Så simpelt er det.

Årsagen er, at luften (og damp) i din ovn kan cirkulere frit om brødet, da luften jo trænger gennem hullerne i pladen - og det giver dig det sprøde brød.

Jeg anvender blandt andet hulplade til bagning af rundstykker og det italienske ciabattabrød, hvor man i begge tilfælde ønsker en sprød skorpe på rundstykkerne og brødet. Jeg bruger også gerne hulpladen til min opskrift på bløde boller.

Samtidig får bunden på brødet de der prikker eller dutter, som du kender det fra din lokale bagers brød.

Det er nemlig præcist sådanne hulplader de professionelle bagere anvender, og det er ikke uden grund.

Anvendelse af hulplade i ovnen

Normalt passer hulpladen direkte ind i ovnen på samme måde som en almindelig bageplade.

Her sættes hulpladen ind i rillen i ovnen - altså nøjagtigt som hvis du havde anvendt en traditionel bageplade.

Forskellen her er udelukkende, at du sådan bare brugere en bageplade med huller i.

Og du skal ikke anvende bagepapir - brød/dej lægges direkte på din hulplade.

Det bedste bageresultat med hulplade får du, hvis du samtidig laver damp i din ovn, som du kan se i denne artikel.

Undgå at brødet hænger fast

Jeg får ofte henvendelser og spørgsmål på, hvordan man undgår at brødet hænger fast i hulpladen.

Det er nemlig et klassisk problem, at bunden af de bagte brød kan risikere at hænge fast i din hulplade, og det kan være en ret træls oplevelse, som kan ødelægge det flotte og nybagte brød.

Her er løsningen at anvende sprayfedt, som du kan købe på spraydåse, og derefter "smøre" hulpladen med.

Især de første gange er det vigtigt at give hulpladen en solid omgang olie - det kan du læse mere om længere nede her.

Er uheldet alligevel ude, kan du prøve at skrabe undersiden af hulpladen med eks. en metalskraber, så brødknopperne på undersiden fjernes.

Derefter kan du muligvis nemmere tage brødet af pladen.

Du kan også slå hulpladen hårdt ned i bordet - det plejer også at få brødet til at slippe.

Se i øvrigt også min opskrift på nemme rundstykker med birkes.

Rengøring af hulpladen

Hvordan gør man en hulplade rent?

For det første skal du gøre hulpladen ren, inden du tager den i brug første gang. Her er det opvaskemiddel og en god børste. De fleste hulplader kan også tåle en tur i opvaskemaskinen.

Tør derefter hulpladen med et viskestykke.

Så smøres hulpladen ind i olie, eventuelt en rapsolie, og så skal den i ovnen. Gerne ved 250 grader eller mere. Giv den et kvarters tid, sluk ovnen og lad hulpladen køle af i ovnen.

Lige inden du benytter hulpladen første gang (og lægger det første brød på pladen), kan du med fordel give den en omgang sprayfedt, som du kan købe i mange supermarkeder. Står typisk sammen med øvrige bageartikler/mel.

For at undgå for meget svineri, kan du lægge hulpladen over vasken, og derefter sprøjte fedtet på. Der findes forskellige slags sprayfedt/olie - blandt andet Grønvang laver en god en.

Læg så dejen på og bag brødet i ovnen.

Når brødet er bagt og hulpladen kølet af, skal du blot banke hulpladen ren - eller børste den af. Her skal du ikke vaske din hulplade mere!

De næste 8-10 gange du anvender hulpladen, skal du igen sprøjte med sprayfedt, og spar ikke på det.

Du vil opleve, at hulpladen bliver mere og mere mørk for hver gang du bruger den, og det er kun godt.

Gradvist kan du nemlig så spraye pladen mindre og mindre, og du vil efterhånden ikke opleve længere, at brødet hænger fast.

Men begynder du igen at vaske hulpladen af med sæbe, ja så skal du starte helt forfra.

Så vask pladen når du får den, og giv den en god omgang sprayfedt de første 8-10 gange - hvorefter du altså kan spare mere og mere på det.

Har du andre gode råd til brug af hulplade? Så del dem med os andre i kommentarfeltet længere nede. På forhånd tak.

Se også mine brødopskrifter på:

Gulerodsboller - sunde boller med gulerod

Fødselsdagsboller - nemme, flotte og luftige

Hjemmebagte burgerboller - den bedste opskrift

FAQ

Hvorfor bruge hulplade til bagning af brød?

Ved at anbringe dit brød på en hulplade, sørger du for at varmen i ovnen nemmere kan cirkulere, hvilket giver et mere sprødt brød.

Hvorfor hænger brødet fast i min hulplade?

Den typiske årsag er, at hulpladen ikke er fedtet nok. Brug en sprayfedt inden bagning, så undgår du problemet. Og lad være med at vaske hulpladen af med sæbe, så den forbliver fedtet til næste bagning.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Unna Jønck skriver

    marts 21, 2024 at 2:11 pm

    Hej
    Tak for mange dejlige opskrifter og gode råd.
    Har svært ved at finde sprayfedt til hulbageplade? Har olivenolie på spray og smør på spraydåse kan også nemt købes, men kan disse produkter bruges?
    Min hulplade er efterhånden ret mørk efter brug, men har endnu ikke været brugt uden bagepapir! Hvad vil du råde mig til at bruge??
    Hilsen Unna Jønck

    Svar
« Ældre kommentarer

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv

  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv

  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv

  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube
Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Eller fortsæt gratis med annoncer.