Se hvordan du laver en hjemmelavet og gammeldags koldskål her. En skøn og nem opskrift at servere for venner og familie, når sommeren rammer Danmark.
Opskriften på gammeldags og hjemmelavet koldskål her består af kærnemælk, æg, sukker, vanille og citron.
Helt simpelt og sådan laver du sommerens bedste koldskål!
Men i gamle dage var koldskål faktisk noget helt andet. Koldskålen kendes helt tilbage fra 1700-tallet.
Dengang var der dog ikke kærnemælk i koldskålen. Den bestod af øl eller vin og brød, der var blødt op i væsken og blandet med frugt og citron.
Populær sommerspise
I dag er koldskål en udbredt sommerspise, som danskerne elsker mest først på sæsonen.
Salget stiger til vejrs samtidig med det gode vejr i maj måned, er størst i juni og juli og falder herefter igen. Især børnefamilier er glade for den friske dessert, som oftest serveres med de små kager, kammerjunkere.
De fleste køber i dag koldskålen færdiglavet. Men det er faktisk et forholdsvis nyt fænomen. For det var først i 1979, at det første danske mejeri, Esbjerg Mejeri, satte koldskål i produktion.
Men det er meget nemt selv at lave sin kærnemælkskoldskål. Det tager kun fem minutter - og så er det bare lækkert med en hjemmelavet koldskål.
Opskriften her er beregnet til fire personer, og det er den gode, gammeldags opskrift på koldskålen.
Her kan du se vores store test af købt koldskål - og her er vores test af de købte kammerjunkere.
Opskrift på koldskål
Koldskål - nem opskrift med kærnemælk på 5 minutter
Tryk på antal stjerner for at bedømme
Gem på din huskeliste her UDSKRIV PINTERESTIngredienser
- 3 pasteuriserede æggeblommer
- 4 spiseskefulde sukker
- 1 vaniljestang du skal bruge ca. en halv, hele stangen hvis du elsker vanilje
- 1 spiseskefuld citronsaft
- 1 liter kærnemælk evt. økologisk
Sådan gør du
- Hæld æggeblommer og sukker op i en stor skål og pisk med elpisker i flere minutter til æggemassen bliver lys og luftig.
- Flæk den halve vanillestang og skrab vanillekornene ud med en kniv og rør dem godt rundt i æggemassen.
- Tilsæt herefter citronsaften og rør rundt.
- Hæld kærnemælken i massen lidt efter lidt og rør forsigtigt rundt med en grydeske, så koldskålen ikke sprøjter til alle sider.
Koldskål med kammerjunkere
Lav gerne kærnemælkskoldskålen i god tid inden servering. Den har godt af at stå og trække lidt, så smagen samler sig.
Server koldskålen med kammerjunker - eller evt. med friske jordbær.
Koldskål med tykmælk
Du kan også lave sommerens bedste koldskål med tykmælk.
Her skifter du halvdelen af kærnemælken ud med tykmælk.
Du anvender altså en halv liter kærnemælk og en halv liter tykmælk til denne opskrift.
Det smager skønt på en varm sommerdag. Velbekomme!
Se også min opskrift på jordbærkoldskål.
Hej
Jeg er ikke "til" vaniljestang så vil gerne bruge vaniljesukker i denne lækre koldskål. Hvor meget skal jeg ca. bruge????