Grillet kød smager ti gange bedre end kød stegt i en ovn. Men der er en risiko, hvis du overgør det. Se hvorfor og hvordan du undgår, at grillkødet skader dig.
Grillede bøffer, pølser, spareribs, jo det er en fryd at grille, når solen skinner. Det smager simpelthen af sommer at sætte tænderne i grillet kød med en god stegeskorpe.
Nogle kan ligefrem lide, at bøffen branker på grillen, så den bliver helt mørk. Men det er en dårlig ide. Det er ikke farligt at spise grillet mad, til gengæld er det ikke sundt at spise branket kød.
En meget mørk stegeskorpe er nemlig det direkte tegn på, at der er dannet stegemutagener i kødet.
Det er kræftfremkaldende stoffer, der opstår under den kemiske reaktion, som sættes i gang, når vi steger og griller kød.
Så man kan sige, at jo højere temperatur kødet får, og jo mere branket det bliver, desto flere stegemutagener vil der være.
Sådan er det sundest at grille
Hvis man vil gå med livrem og seler, er det bedste råd at langtidsstege kødet.
Men det passer sjældent til en hyggelig sommeraften med familien, hvor grillmesteren lægger koteletter, kyllingbryst og andet godt på grillen, passer dem og serverer lidt hen ad vejen.
Derfor får du disse råd til grillet kød med lavest mulige risici.
- Grillet kød skal hele tiden vendes, ca. hvert andet minut. Det betyder, at kødet dels vil holde bedre på saften og dels danner færre stegemutagener.
- Grill på indirekte varm i stedet for over ilden.
- Tak kødet af grillen i tide, så det kan trække mindst ti minutter, før I spiser det.
- Pensl gerne kødet med olie, før det kommes på grillen.
- Undgå at fedt fra kødet drypper ned på kullene. Sæt gerne en foliebakke under dit grillkød.
- Pak kødet ind i stanniol, før det grilles - eller læg et stykke stanniol under bøffen.
- Gør din grillrist ordentligt rent, da den kan indeholde forbrændte kødrester med skadelige stoffer.
- Forkog eller forsteg eventuelt kødet, så det skal ligge på grillen i kortere tid.
Hvad er stegemutagener?
Det er ikke kun kød, som kan indeholde stegemutagener. Al mad, der bages, steges og grilles, ændrer sig kemisk og danner dermed stoffer, hvoraf nogle kan være stegemutagenerne.
Det vil for eksempel sige, at dine ovnstegte kartofler også kan indeholde disse stegemutagener, hvis de er brankede i kanterne. Eller på dit brød, hvis skorpen er blevet branket.
Fødevarestyrelsen skriver på deres hjemmeside: "Det ser ud til, at risikoen for at få kræft ved at spise den mængde pandestegt kød og fisk, som gennemsnitsdanskeren gør, svarer til, at én ud af hver 10.000 mennesker vil få kræft pga. stegt kød og fisk.
Hvis du i stedet grillede kød hver dag, vil risikoen være ca. 10 gange højere".
Hvis man kun griller et par gange om måneden, er der ikke de store risici ved grillet grønt og kød, men tændes der op flere gange om ugen, er det en god ide at være opmærksom.
Kilder: Teknologisk Institut, Miljøstyrelsen, Fødevarestyrelsen og Kræftens Bekæmpelse.
Se mere indhold:
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Del dine ideer og tanker med os andre her: