• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Viden om mad › Grillet kød: Er det farligt at spise kød fra grillen?

Grillet kød: Er det farligt at spise kød fra grillen?

Grillet kød
Del gerne:
2
SHARES
FacebookMessenger2PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 1. juni 2021 - Udgivet: 1. juni 2021

Grillet kød smager ti gange bedre end kød stegt i en ovn. Men der er en risiko, hvis du overgør det. Se hvorfor og hvordan du undgår, at grillkødet skader dig.

Grillede bøffer, pølser, spareribs, jo det er en fryd at grille, når solen skinner. Det smager simpelthen af sommer at sætte tænderne i grillet kød med en god stegeskorpe.

Nogle kan ligefrem lide, at bøffen branker på grillen, så den bliver helt mørk. Men det er en dårlig ide. Det er ikke farligt at spise grillet mad, til gengæld er det ikke sundt at spise branket kød.

En meget mørk stegeskorpe er nemlig det direkte tegn på, at der er dannet stegemutagener i kødet.

Det er kræftfremkaldende stoffer, der opstår under den kemiske reaktion, som sættes i gang, når vi steger og griller kød.

Så man kan sige, at jo højere temperatur kødet får, og jo mere branket det bliver, desto flere stegemutagener vil der være.

Sådan er det sundest at grille

Hvis man vil gå med livrem og seler, er det bedste råd at langtidsstege kødet.

Men det passer sjældent til en hyggelig sommeraften med familien, hvor grillmesteren lægger koteletter, kyllingbryst og andet godt på grillen, passer dem og serverer lidt hen ad vejen.

Derfor får du disse råd til grillet kød med lavest mulige risici.

  • Grillet kød skal hele tiden vendes, ca. hvert andet minut. Det betyder, at kødet dels vil holde bedre på saften og dels danner færre stegemutagener.
  • Grill på indirekte varm i stedet for over ilden.
  • Tak kødet af grillen i tide, så det kan trække mindst ti minutter, før I spiser det.
  • Pensl gerne kødet med olie, før det kommes på grillen.
  • Undgå at fedt fra kødet drypper ned på kullene. Sæt gerne en foliebakke under dit grillkød.
  • Pak kødet ind i stanniol, før det grilles - eller læg et stykke stanniol under bøffen.
  • Gør din grillrist ordentligt rent, da den kan indeholde forbrændte kødrester med skadelige stoffer.
  • Forkog eller forsteg eventuelt kødet, så det skal ligge på grillen i kortere tid.

Hvad er stegemutagener?

Det er ikke kun kød, som kan indeholde stegemutagener. Al mad, der bages, steges og grilles, ændrer sig kemisk og danner dermed stoffer, hvoraf nogle kan være stegemutagenerne.

Det vil for eksempel sige, at dine ovnstegte kartofler også kan indeholde disse stegemutagener, hvis de er brankede i kanterne. Eller på dit brød, hvis skorpen er blevet branket.

Fødevarestyrelsen skriver på deres hjemmeside: "Det ser ud til, at risikoen for at få kræft ved at spise den mængde pandestegt kød og fisk, som gennemsnitsdanskeren gør, svarer til, at én ud af hver 10.000 mennesker vil få kræft pga. stegt kød og fisk. 

Hvis du i stedet grillede kød hver dag, vil risikoen være ca. 10 gange højere". 

Hvis man kun griller et par gange om måneden, er der ikke de store risici ved grillet grønt og kød, men tændes der op flere gange om ugen, er det en god ide at være opmærksom.

Kilder: Teknologisk Institut, Miljøstyrelsen, Fødevarestyrelsen og Kræftens Bekæmpelse.

Se mere indhold:

  • Svinekam på rotisserie i gasgrill (grillet flæskesteg)
  • Grillet laks i gasgrill - med hjemmelavet marinade
  • Grillet kylling på rotisserie (Weber Q3200 gasgrill)
  • Grillet blomkål med persille (tilbehør)
  • Krydderurter: Sådan holder du dem friske
Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Sæson i juli

Sæson i juli: Se alle de danske frugter og grøntsager

Madplan uge 27

Ugens madplan uge 27 med gode sommerretter

Billede af Vining bøfgryde.

Viking bøfgryde - gryderet med oksesauté

Billede af kylling i grøn aspargessauce.

Kylling i grøn aspargessauce med ærter

Uge26-bedstevinkøbMV

Ugens vine, uge 26: Her er de bedste vine til laveste pris

Vandbakkelse med hyldeblomstskum

Vandbakkelse med hyldeblomstskum - skøn sommerkage

Forsiden lige nu

Kyllingeret med ris i ovn
Kyllingeret med ris i ovn→ Se opskriften
Madplan uge 27
Ugens madplan uge 27 med gode sommerretter→ Se opskriften
kartoffelsalat med soltørrede tomater
Kartoffelsalat med soltørrede tomater og gul peberfrugt→ Se opskriften
kyllingesatay spyd
Kyllingesatay - marinerede kyllingespyd til ovn eller grill→ Se opskriften
Billede med sort peber.
Peber - fakta og viden om sort, hvid og grøn peber→ Se opskriften
billede med kylling i fad med spidskål
Kylling i fad med spidskål, nye kartofler og asparges→ Se opskriften
billede med stikkelsbærkage opskrift
Stikkelsbærkage→ Se opskriften
Katrines yndlingsboller
Katrines yndlingsboller→ Se opskriften
billede af rabarbercrumble med kokos
Opskrift på rabarbercrumble med kokos→ Se opskriften
Affogato - italiensk kaffedessert
Affogato – nem italiensk isdessert med kaffe→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her