Indhold
Filonebrød
Ingredienser
- 3 g gær
- 250 g vand
- 50 g fuldkorns speltmel
- 250 g Manitoba hvedemel
- 20 g gær
- 5 dl vand (koldt)
- 600 g Manitoba hvedemel
- 2 tsk sukker
- 2 tsk salt
- olivenolie
Fremgangsmåde
- Dagen i forvejen røres 3 g gær ud i 250 g vand i en skål eller bagefad, hvorefter de 50 g fuldkorns speltmel og 250 g Manitoba hvedemel røres i. Det skal ikke æltes, men blot røres sammen ved hjælp af en grydeske. Det tager blot et minuts tid.
- Overdæk med husholdningsfilm og derefter et viskestykke, og lad nu hæve i cirka 18 timer. Jeg plejer at røre fordejen sammen før sengetid, og så er den klar til brug midt på eftermiddag dagen efter. Men hævetiden kan sagtens være en time eller to kortere eller længere. Det kommer sig ikke så nøje.
- Dagen efter æltes dejen på røremaskine. Start med at røre 20 g gær ud i 5 dl vand, og tilsæt derefter 600 g Manitoba hvedemel, 2 tsk sukker og 2 tsk salt. Tilsæt også fordejen. Ælt dejen godt igennem i 10-15 minutter ved højere hastighed.
- Smør et stort fad med olivenolie, og læg dejen i. Smør derefter også dejen med olivenolie, læg husholdningsfilm over og lad nu dejen hæve igen i cirka en time.
- Smør så fingrene med lidt olivenolie, og træk de fire sider af dejen ind over midten. Film på igen, og lad dejen hæve yderligere 20 minutter.
- Vælt så dejen ud på et bord med lidt mel, og del den i 3 lige store stykker.
- Træk i dejen til aflange brød, og spænd dem lidt op ved at folde dejen ind under brødet.
- Beklæd en bageplade med bagepapir, og læg de tre aflange brød på pladen. De kan godt være der hvis du lægger dem ved siden af hinanden på det "smalle" led - altså ikke på den lange.
- Tænd ovnen på 225 grader over- og undervarme. Når ovnen er varm kommes en lille sjat vand ind i bunden af ovnen, pladen med brødene sættes på nederste rist, og lågen lukkes straks.
- Nu skal filonebrødene bages i 45 minutter. I det sidste kvarters tid kan du med fordel lukke dampen ud af ovnen et par gange, for så får du lidt mere sprøde brød. Bemærk: Ovne varmer forskelligt, så tag brødene ud, når de er godt afbagte.
Opskrift på filonebrød
Filonebrød er et fantastisk godt brød, der kan bruges til mange ting.
Først og fremmest er den et super godt madbrød, der kan dyppes i en god olivenolie til maden. Ren hygge.
Men du kan også bruge brødet i madpakken eller frokostbordet, og daggammelt filonebrød er godt til en bruschetta.
Opskriften giver tre filonebrød, og de kan sagtens fryses ned.
Se flere opskrifter:
- Ciabattabrød med store huller
- Italiensk focaccia brød
- Ciabatta boller fra Italien
- Italiensk bondebrød
Tips
Lad dine nybagte filonebrød køle af på en rist, så de ikke bliver våde i bunden.
FAQ
Ja, du kan sagtens fryse filonebrød ned. Men lad dem køle lidt af først, hvorefter de fryses i poser.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- Mulighed for populært nyhedsbrev
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifter
- Bemærk: Ingen bindingsperiode




Holger Rørby Madsen skriver
Tak fordi du bruger min opskrift på filonebrød. Jeg bliver glad for at høre din mening om den her.
anders wilken skriver
Mine brød er nu i ovnen og de ser ud til at være ved st være færdige …… problemet er at der er 27 minutter tilbage af bagetiden og så tænker jeg at de kun kan bruges til rasp. Kan den angivne tid på 45 minutter virkelig passe ?? Jeg er klar over at jeg ikke får svar inden for den korte tidsfrist, men et svar vil kunne bruges næste gang jeg bager disse brød.
På forhånd tak.
Anders
Inge skriver
Hej skal til at bage det italienske filonebrød med fordej og kan se at fordejen skal hæve i 18 timer. Er i tvivl om det er på køkkenbordet eller i køleskabet det skal hæve. Pfh. Tak
Holger Rørby Madsen skriver
Hej Inge
Dejen skal blot stå på køkkenbordet.
God bagelyst.¨
BH Holger