Filonebrød er et klassisk italiensk madbrød, og med denne opskrift får du et dejligt filonebrød med god skorpe og en spændstig krumme.
Filonebrød er et fantastisk godt brød, der kan bruges til mange ting.
Først og fremmest er den et super godt madbrød, der kan dyppes i en god olivenolie til maden. Ren hygge.
Men du kan også bruge brødet i madpakken eller frokostbordet, og daggammelt filonebrød er godt til en bruschetta.
Opskriften giver tre filonebrød, og de kan sagtens fryses ned.
SE HER hvordan du laver en lækker bruschetta
Til hjemmebagte filonebrød skal du bruge:
Dag 1
250 gram vand
3 gram gær
50 gram fuldkorns speltmel
250 gram Manitoba hvedemel
Dag 2
5 deciliter koldt vand
20 gram gær
600 gram Manitoba hvedemel
2 teskefulde sukker
2 teskefulde fint salt
Olivenolie
HER ER opskriften på ciabattabrød med luftige huller
Sådan laver du hjemmebagt filonebrød:
- Dagen i forvejen røres gæren ud i vandet i en skål eller bagefad, hvorefter de to slags mel røres i. Det skal ikke æltes, men blot røres sammen ved hjælp af en grydeske. Det tager blot et minuts tid.
- Overdæk med husholdningsfilm og derefter et viskestykke, og lad nu hæve i cirka 18 timer. Jeg plejer at røre fordejen sammen før sengetid, og så er den klar til brug midt på eftermiddag dagen efter. Men hævetiden kan sagtens være en time eller to kortere eller længere. Det kommer sig ikke så nøje.
- Dagen efter æltes dejen på røremaskine. Start med at røre gæren ud i vandet, og tilsæt derefter resten af ingredienserne. Ælt dejen godt igennem i 10-15 minutter ved højere hastighed.
- Smør et stort fad med olivenolie, og læg dejen i. Smør derefter også dejen med olivenolie, læg husholdningsfilm over og lad nu dejen hæve igen i cirka en time.
- Smør så fingrene med lidt olivenolie, og træk de fire sider af dejen ind over midten. Film på igen, og lad dejen hæve yderligere 20 minutter.
- Vælt så dejen ud på et bord med lidt mel, og del den i tre lige store stykker.
- Træk i dejen til aflange brød, og spænd dem lidt op ved at folde dejen ind under brødet.
- Beklæd en bageplade med bagepapir, og læg de tre aflange brød på pladen. De kan godt være der hvis du lægger dem ved siden af hinanden på det "smalle" led - altså ikke på den lange.
- Tænd ovnen på 225 grader over- og undervarme. Når ovnen er varm kommes en lille sjat vand ind i bunden af ovnen, pladen med brødene sættes på nederste rist, og lågen lukkes straks.
- Nu skal filonebrødene bages i 45 minutter. I det sidste kvarters tid kan du med fordel lukke dampen ud af ovnen et par gange, for så får du lidt mere sprøde brød.
Lad dine filonebrød køle af på en rist. Brødene kan sagtens fryses ned.
anders wilken
Mine brød er nu i ovnen og de ser ud til at være ved st være færdige …… problemet er at der er 27 minutter tilbage af bagetiden og så tænker jeg at de kun kan bruges til rasp. Kan den angivne tid på 45 minutter virkelig passe ?? Jeg er klar over at jeg ikke får svar inden for den korte tidsfrist, men et svar vil kunne bruges næste gang jeg bager disse brød.
På forhånd tak.
Anders
Inge
Hej skal til at bage det italienske filonebrød med fordej og kan se at fordejen skal hæve i 18 timer. Er i tvivl om det er på køkkenbordet eller i køleskabet det skal hæve. Pfh. Tak