• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskriftindeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Webshop
  • PLUS
Forside › Kager › Gammeldags fastelavnsboller opskrift med creme

Gammeldags fastelavnsboller opskrift med creme

et billede med fastelavnsboller
Fastelavnsboller som mormor lavede dem. Med lækker creme og en god chokoladeglasur. Foto: Katrine Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Opdateret:  13. oktober 2024 - Udgivet:  30. januar 2024

Del gerne:
1.6k
SHARES
FacebookMessenger1.6kPinterestEmailRedditSMS

Indhold på denne side

  1. Opskrift
  2. Gammeldags fastelavnsboller
  3. Ingredienser
  4. Fremgangsmåde
  5. Næringsindhold
  6. Video
  7. Tips
  8. Hvorfor spiser vi fastelavnsboller?
  9. Bollemælk blev til fastelavnsboller
Gå til opskrift

De gammeldags fastelavnsboller med creme er meget nemme at bage, og med denne opskrift smager de lige, som de skal.

Helt klassisk opskrift, lavet helt fra bunden, og bedre lukkede fastelavnsboller får du ikke.

Opskriften giver 12 stk., og du kan se min video med fremgangsmåde og samling af fastelavnsbollerne.

Se også disse opskrifter:

  • Fastelavnsboller af vandbakkelser
  • Lynhurtige fastelavnsboller med butterdej
  • Fastelavnsboller i airfryer
  • Fastelavnsbollekage

Opskrift

et billede med fastelavnsboller

Gammeldags fastelavnsboller

Opskrift på gammeldags fastelavnsboller med creme. De er nemme at lave, og her bliver cremen inde i fastelavnsbollerne.
Bedømmelse
4.8 fra 240 stemmer
RetKager
Arbejdstid: 30 minutter minutter
Tilberedning: 20 minutter minutter
Samlet tid: 2 timer timer 20 minutter minutter
Antal 12 stk
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere
Opskrift udviklet af: Holger Rørby Madsen

Ingredienser

  • 25 g gær
  • 1,5 dl mælk - eller anden mælk, lun
  • 50 g sukker
  • 450 g hvedemel
  • 1 æg
  • 150 g smør - smeltet
  • Lidt salt

Creme

  • 2 dl mælk
  • 2 pasteuriserede æggeblommer
  • 40 g sukker
  • 1 vanillestang
  • 20 g majsstivelse

Pensling

  • 1 æg
  • Lidt mælk

Glasur

  • flormelis
  • kakao
  • vand - koldt
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.

Fremgangsmåde

  • Start med at lave cremen. Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud og kom dem ned til sukkeret. Rør majsstivelse sammen med lidt af mælken, og kom resten af mælken i en gryde sammen med æggeblommer, sukker og vanilje. Varm det op, pisk majsstivelsen i og pisk indtil cremen er tilpas tyk. Sættes på køl.
  • Herefter går du i gang med dejen til dine fastelavnsboller. Smuldr gæren i den lune mælk. Tilsæt æg, sukker, salt, smør og mel og ælt dejen grundigt sammen. Gerne på røremaskine i fem minutter ved middel hastighed. Den kan sagtens også æltes i hånden.
  • Lad dejen hæve tildækket en time, eller til den er ca. dobbelt størrelse.
  • Rul dejen ud til et rektangel på 40 gange 30 centimeter. Skær dejen i firkanter på 10 x 10 cm. Der skal være 12 i alt. Se eventuelt i videoen hvordan man gør.
  • Læg en klat creme på hver firkant og fold firkantens fire hjørner over cremen, så de lukker tæt.
  • Vend bollen om og sæt den på en bageplade med bagepapir.
  • Lad fastelavnsbollerne hæve tildækket i ca. 30 minutter.
  • Pensl bollerne med sammenpisket æg, og bag dem i ovnen ved 200 grader almindelig over- og undervarme, hvor de ca. skal have 18 minutter. Afhængig af hvor meget din ovn varmer.
  • Lad de bagte fastelavnsboller køle af på en rist, hvorefter de pyntes med kakaoglasur, som du rører sammen af flormelis, kakao og lidt vand.

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke

Næringsindhold

Ernæring i opskriften
Mængde pr. portion
Kalorier
389
% Daglig værdi*
Fedt
 
13
g
20
%
Mættet fedt
 
7
g
44
%
Transfedt
 
0.4
g
Flerumættet fedt
 
1
g
Enkelumættet fedt
 
4
g
Kolesterol
 
91
mg
30
%
Natrium
 
188
mg
8
%
Kalium
 
418
mg
12
%
Kulhydrater
 
57
g
19
%
Kostfibre
 
2
g
8
%
Sukker
 
25
g
28
%
Protein
 
12
g
24
%
Vitamin A
 
779
IU
16
%
Vitamin C
 
1
mg
1
%
Calcium
 
245
mg
25
%
Jern
 
2
mg
11
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab

Video

Kom med din mening

Tips

Pynt gerne bollerne med en god klat chokoladeglasur og lad børnene dekorere med glimmer og krymmel, hvis de har lyst.

Husk, at du først kan pynte fastelavnsboller når de er kølet af. Ellers løber glasuren af bollerne.

Og de kan sagtens fryses, men vent så med at give dem glasur til de skal bruges.

Tip: I stedet for kagecreme kan du også fylde fastelavnsbollerne med eks. hindbærmarmelade, hvis du mere er til det.

Og husk så: 'Fastelavn er mit navn, boller vil jeg have. Hvis jeg ingen boller får, så laver jeg ballade'. Det går selvfølgelig ikke, så derfor skal vi da have gode, gammeldags fastelavnsboller efter at have slået katten af tønden.

Hvorfor spiser vi fastelavnsboller?

Hvorfor spiser vi fastelavnsboller til fastelavn? Ja, ud over at navnet fortæller os, at de hører sammen med fastelavn. Vi skal mange hundrede år tilbage, før de første dukkede op herhjemme.

Ligesom med mange andre af vores traditioner menes de, at de hvide fastelavnsboller kom fra Tyskland i slutningen af 1600-tallet.

De tyske boller bagt på hvedemel hed heisswecken, og var en fin spise, netop fordi de var bagt på hvedemel i stedet for de mere grove meltyper.

Her begyndte det danske borgerskab at spise hvedeboller tirsdag efter fastelavn. Hvorfor tirsdag? Fordi det var dagen før, man skulle faste i 40 dage frem til påske.

De tre fastelavnsdage blev dengang kaldt flæskesøndag, flæskemandag og hvide tirsdag. Navnet hvide tirsdag opstod, da vi kun måtte spise hvidt den dag.

Bollemælk blev til fastelavnsboller

Så hvad gjorde man, før fastelavnsbollerne for alvor gjorde sit indtog hos den almindelige borger? Smovsede i bollemælk tirsdagen før fasten.

Udtrykket 'ikke stille op for bollemælk' kommer direkte fra retten bollemælk, der bestod af varm mælk med mel- eller brødboller og dertil et drys kanelsukker på toppen.

Flæskedagene søndag og mandag, som er de dage, vi i dag kalder fastelavn, handlede om at spise sig godt mæt i kød inden fasten, hvor kød var forbudt mad.

I dag slår vi hverken katten af tønden eller riser vores forældre med et fastelavnsris tirsdag efter fastelavnssøndag. I stedet er det om søndagen, vi markerer det, der nu er blevet børnenes fest.

Fastelavn falder altid syv uger før påskedag, og datoen skifter fra år til år.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg er kogebogsforfatter, opskriftsudvikler og journalist, og med omkring 2 mio. brugere hver måned er Madensverden.dk et af Danmarks største medier om mad. Her får du tusindvis af opskrifter, masser af viden om mad og råvarer, bageskole, alt om sous vide og meget mere. God fornøjelse.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Heidi Jensen

    marts 03, 2025 at 9:40 pm

    Hvilken slags mælk bruger du til cremen?
    Og er der nogen ting man skal være opmærksom på hvis man tripler opskriften?
    Mvh Heidi

    Svar
  2. Steffanie

    februar 14, 2025 at 6:44 pm

    Hej 🙂
    Kan man undvære ægget i dejen? Eller hvad er konsekvensen heraf?

    Svar
  3. Camilla Rene’e Nielsen

    februar 11, 2025 at 5:47 pm

    Kan man lave dejen dagen før🙃

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      februar 11, 2025 at 9:10 pm

      Hej Camilla
      Det kan du sagtens, men brug så en mindre mængde gær 🙂
      God bagelyst.
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  4. Cathrine Wind

    februar 05, 2025 at 5:39 pm

    Hejsa.
    Kan de fryses ned?

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      februar 06, 2025 at 5:02 pm

      Hej Cathrine
      Det kan du tro - det kan de sagtens. Vent så eventuelt med at give dem glasur 🙂
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  5. Liv

    november 03, 2024 at 5:06 pm

    Hej. 🙂 Lækker opskrift. Kan anbefales med fløde.

    Jeg har et spørgsmål, da vores boller blev faste hellere end luftige. Rummet til cremen midt i bollerne endte med at være helt presset sammen, hvilket efterlod blot en lille streg af creme. Vi torede måske at mængden af creme var ov lidt, men jeg ser på kommentarerne her, at andre ikke har dette problem. Ved du hvad kan være gået galt hos os? 🙂

    Svar
  6. Inge

    januar 21, 2024 at 10:57 am

    Der er formeget sukker i både boller og cremen

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      januar 21, 2024 at 3:29 pm

      Hej Inge
      Smag og behag er selvfølgelig forskellig, og du sagtens skære lidt ned på sukkeret 🙂
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  7. Winnie W Rasmussen

    januar 13, 2024 at 7:16 pm

    Ville det vaere muligt at faa nogle oplysninger paa det foelgende:
    Hvordan bruger du toergaer i stedet for "live" gaer i broed opskrifter?
    Har du et forslag til hvad kan blive brugt i steded for hvidtoel i rugbroed opskrift?

    Mange Tak
    Winnie

    Svar
  8. René Madsen

    februar 21, 2023 at 2:25 pm

    Tak for opskriften. De smager rigtig godt og nemme og lave :-).
    Hvor længe kan de holde, uden at skulle nedfryses?
    Tænker, kan de holde sig til dagen efter og skal de være på køl i så fald?

    Mvh René

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      februar 21, 2023 at 3:27 pm

      Hej Rene
      De kan sagtens holde sig til dagen efter. Kan evt. lunes i mikroovn i 30 sekunder ved 600 W 🙂
      De skal ikke på køl.
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
      • Lisbeth Larsen

        januar 25, 2025 at 11:24 am

        Kan cremen erstattes med marcipan?

  9. Rikke

    februar 13, 2023 at 9:27 am

    Jeg mangler lidt flere ord på opskriften til cremen. Skal massen koge?? Eller hvad betyder opvarmning??

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      februar 13, 2023 at 1:59 pm

      Hej Rikke
      Jep - kagecremen koges ind til den ønskede konsistens er opnået 🙂
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  10. Peter P. Dahl

    februar 09, 2023 at 11:17 am

    Uhm! Hvor smager det dejligt, god opskrift til cremen, og dejlig fluffet!

    Svar
  11. Vicki Lily

    februar 05, 2023 at 8:29 am

    Hvordan opbevarer man bedst bollerne hvis man ikke fryser nogen ned? 🙂

    Svar
  12. Maureen

    februar 03, 2023 at 1:06 pm

    Is the 200 degrees Celsius? And would you approximate it to 400 Fahrenheit? Making this over in the states.

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      februar 03, 2023 at 1:32 pm

      Hi Maureen
      Yes - it's almost like 400 degrees Fahrenheit 🙂
      Enjoy.
      Kinds
      Holger

      Svar
      • Tina Palsgaard

        februar 04, 2025 at 4:14 pm

        Hvor er de gode, og lette at lave, selv for en rookie indenfor kagebagning 😁 brugte kærnemælk, og grinede lidt over at man skal bruge 1,5 dl mælk eller anden mælk 🤣

  13. Leif sørensen

    februar 02, 2023 at 12:53 pm

    Skal fastelavnsboller ikke hæve efter man har kommet krem i??

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      februar 02, 2023 at 2:27 pm

      Hej Leif
      Jo da - den linje var simpelthen faldet ud. Den er rettet til nu - mange tak.
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  14. Ingrid Rötter

    januar 28, 2022 at 9:11 am

    Tak for opskriften på rigtig gammeldags fastelavnsboller !

    Svar

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede med spidskålsvinaigrette.

Spidskålsvinaigrette med mandler

ugens madplan uge 20

Ugens madplan uge 20 - lækker og varieret aftensmad

Billede med rabarberbrud.

Rabarberbrud - skønne boller med rabarber og marcipan

Billede med sake risvin.

Sake - fakta og viden om den japanske risvin

Billede med nikujaga.

Nikujaga - opskrift på en populær japansk gryderet

Billede med havkat.

Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer og gem dine favoritter - bliv medlem af Madens Verden nu
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required