Kulhydrater findes som bรฅde stivelse, sukkerarter og kostfibre og kan vรฆre mere eller mindre sunde. Bliv klogere pรฅ nรฆringsstoffet her.
Kulhydrater er et nรฆringsstof, der findes i vores mad og er en vigtig energikilde for vores krop.
Nรฅr kulhydrater omsรฆttes til energi, svarer det til forbrรฆndingen i en motor, og der dannes energi til det arbejde kroppen udfรธrer.
Du fรฅr altsรฅ energi til din krop, nรฅr du spiser kulhydrater, der sรฆrligt bidrager med brรฆndstof til hjernen og muskler.
Hvor findes kulhydrater?
Kulhydrater findes primรฆrt i vegetabilske fรธdevarer som kornprodukter, grรธntsager og frugter, men du finder dem ogsรฅ i pasta og ris, slik, is, kager, juice og sodavand.
De findes altsรฅ i en lang rรฆkke sunde fรธdevarer som kornprodukter og grรธntsager, men ogsรฅ i mindre sunde fรธdevarer som slik og sodavand.
Der findes nemlig forskellige former for kulhydrater, hvor nogle er sundere for kroppen end andre.
Fordรธjelige og ufordรธjelige kulhydrater
Kulhydrater kan opdeles i to kategorier: Fordรธjelig og ufordรธjelige kulhydrater.
De fordรธjelige kulhydrater omfatter stivelse og sukkerarter, og begge kan altsรฅ optages i vores fordรธjelsessystem. Herfra transporteres de som blodsukker rundt i kroppen til de organer, der har brug for energi.
De ufordรธjelige kulhydrater er kostfibre og kan altsรฅ ikke optages i vores fordรธjelsessystem. Det betyder dog ikke, at de ikke har en sundhedsgavnlig effekt pรฅ kroppen, tvรฆrtimod.
Selvom kostfibre ikke optages, sรฅ er de yderst sunde for vores fordรธjelsessystem samtidig med, at de nedsรฆtter risikoen for en rรฆkke livsstilssygdomme som hjertekarsygdomme, type-2-diabetes og nogle former for cancer.
Lรฆs mere om de sunde kostfibre her
Nรฅr der angives indhold af kulhydrater i nรฆringsdeklarationen pรฅ fรธdevarer, sรฅ henvises der kun til de fordรธjelige af slagsen, altsรฅ stivelse og sukkerarter.
De ufordรธjelige kostfibre angives for sig selv i nรฆringsdeklarationen.
Simple og komplekse kulhydrater
Stivelse er den mest almindelige form for kulhydrat og en vigtig kilde til energi for vores krop.
Du finder stivelse i fรธdevarer som brรธd, gryn, kartofler, rodfrugter, ris og pasta.
Stivelse omtales ogsรฅ som sรฅkaldte komplekse kulhydrater.
De nedbrydes og optages langsommere i kroppen end de simple kulhydrater, der findes i eksempelvis sukker, frugtsukker, mรฆlkesukker eller druesukker.
Stivelse bidrager dermed med energi over en lรฆngere tidsperiode og virker derfor mere stabiliserende for blodsukkeret end de simple kulhydrater som sukker.
Hvad er forskellen pรฅ sukker og kulhydrat?
Sukker er altsรฅ et kulhydrat, der hรธrer til kategorien simple kulhydrater og betegnes sukkerarter pรฅ nรฆringsdeklarationen.
Sukkerarter dรฆkker bรฅde over tilsat sukker i fรธdevarer, samt det naturlige indhold af sukker i eksempelvis frugt, tรธrret frugt, mรฆlkeprodukter osv.
Slik, kage (eksempelvis chokoladekage), is og sodavand indeholder ofte store mรฆngder tilsat sukker. Energi fra disse fรธdevarer kaldes ogsรฅ for tomme kalorier, da der hverken er vitaminer, mineraler eller kostfibre i disse produkter.
Frugt indeholder ogsรฅ sukker i form af et naturligt indhold af frugtsukker.
Frugt indeholder dog ogsรฅ sunde kostfiยญbre, vitaminer og mineraler. Nรฅr du spiser frugt, fรฅr du altsรฅ ogsรฅ sunde nรฆringsstoffer, og frugt hรธrer derfor med til en sund kost, selvom de indeholder frugtsukker.
Sรฅ mange kulhydrater bรธr du spise
Ifรธlge de officielle nรฆringsstofanbefalinger anbefales det, at 45-60% af vores energi kommer fra kulhydrat.
Heraf bรธr en god del vรฆre fra fuldkorn, hvor anbefalingen lyder pรฅ 75 gram fuldkorn om dagen. Det svarer til for eksempel 2 dl havregryn og 1 skive fuldkornsrugbrรธd.
Samtidig bรธr kun en lille del komme fra tilsat sukker som i slik, kager og sodavand, hvor anbefalingen lyder, at du helst skal have mindre end 10% af din energi fra tomme kalorier.
Er kulhydrater sunde?
Kulhydrat er en vigtig energikilde for vores krop og giver brรฆndstof til sรฆrligt vores hjerne og muskler. Men da de findes i en rรฆkke forskellige former, er de ikke altid lige sunde.
Nogle typer er utroligt sunde, sรฅsom kostfibre, der er gode for fordรธjelsen og nedsรฆtter risikoen for livsstilssygdomme samt stivelse, der giver energi og stabiliserer vores blodsukker.
Andre typer, sรฅsom de simple kulhydrater i sukker, er knap sรฅ sunde, da de hverken indeholder vitaminer, mineraler eller kostfibre.
Alle typer af kulhydrat mรฆtter og giver energi, blot i forskellig grad. Fรธdevarer med fuldkorn mรฆtter bedst og i lang tid, da de sรฆnker optagelseshastigheden og fylder mere i maven.
Det anbefales derfor, at vi spiser mad med fuldkorn og spiser mindre af det sรธde som slik og sodavand.
Se alle kostrรฅdene fra Fรธdevarestyrelsen her
Kilder: Fรธdevarestyrelsen, Nordic Nutrition Recommendations 2012
Fรฅ mere viden om fรธdevarer her:
Hvad er kalorier? Bliv klogere pรฅ energi, kcal og kJ
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat pรฅ Madens Verdens kogebรธger
- Adgang til den populรฆre favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemรฆrk: Ingen bindingsperiode