Dadler - nemme og lækre dadelopskrifter

Her kan du læse alt om dadler. Hvor sunde de er, næringsindhold, holdbarhed i fryseren, hvor meget en dadelpalme giver og meget mere viden den sunde daddel.
Er dadler en lækker og sød sag i slikskålen, eller ny superfood og en kilde til sundhed?
Tiden er inde til at give den lille eksotiske frugt ny opmærksomhed, for den er så meget andet end en ingrediens i julekonfekten.
Dadlens oprindelse
Dadlen er en lille brun stenfrugt med masser af sødme fra daddelpalmen, som vokser i tørt subtropisk klima.
Dadler høstes fra juni til oktober og hver palme producerer mellem 20 og 50 kilo pr. år.
Er dadler sundt slik?
Set ud fra et ernæringsmæssigt synspunkt, så er dadler en sundere snack end eksempelvis vingummi. De er kolesterolfrie og indeholder næsten ingen fedt.
Dadler indeholder en del kostfibre, mineraler og vitaminer, men er meget kulhydrat- og kalorierige, så du bør tilføje dem i din kost med omtanke, hvis du skal passe på vægten.
De kan dog være med til at stille sliksulten og give mere mæthedsfornemmelse end et stykke vingummi eller lakrids.
De kan være erstatning for det raffinerede hvide sukker i f.eks. raw bars.
Hvordan bruger jeg dadler i mit køkken?
Dadler kan indgå i dessertkøkkenet – men også være små snacks på f.eks. en buffet, tapasbræt eller som en snack til osten.
Prøv f.eks. at pakke dem ind i bacon og sæt dem i ovnen til baconen er sprød.
Du kan naturligvis også bruge den sødmefyldte frugt i dine desserter.
Og sidst – men ikke mindst – så er der jo alle de lækre muligheder for dadler i konfekt, raw food, raw cakes – altså kager, konfektkugler og så videre som tilberedes med rå dadler – enten friske eller tørrede.
Opskrifter med dadler
Her får du nogle udvalgte opskrifter fra Madens Verden med dadler:
Dadler med bacon - bløde dadler i baconsvøb til tapas
Fyldte dadler med peanutbutter og chokolade
Hjemmelavet müslibar med nødder og dadler
Proteinbar med dadler og peanutbutter
Kage med dadler og mandler - sukkerfri dadelkage
Daddelbrød med valnødder - saftigt og sødt
Chokolade smoothie med dadler og banan
Daddelkonfekt med marcipan, mandler og chokolade
Ernæringsmæssig bombe
Dadler indeholder en række vigtige mineraler og vitaminer og kan være en sund snack, som bl.a. har disse virkninger på din krop:
Dadlerne har også et højt fiberindhold og en mildt laksativ effekt, som kan hjælpe mod forstoppelse.
En af dadlens vigtigste helbredseffekter er evnen til at regulere et raskt nervesystem – det skyldes det høje kaliumindhold.
En daddel indeholder en stor mængde kostfibre og mange næringsstoffer inklusiv syv forskellige vitaminer og 10 mineraler – herunder C-vitamin, A-vitamin, flere B-vitaminer, zink, kalcium og jern.
Holdbarhed
Holdbarheden på dadlerne er 1-2 måneder ved 0-2 grader.
Frysning
Du kan også fryse dadlerne ned, og tørrede dadler kan fryses i op til 5 år.
Næringsindhold pr. 100g
Energi: 310 kalorier
Protein: 2 gram
Kulhydrat: 75 gram
Fedt: 0,2 gram
Kostfibre 7 gram
Fakta om dadler
Daddelpalmer dækker 3 procent af jordens dyrkede overflade.
Ordet daddel kommer fra det græske ord Daktylos, som betyder finger.
Dadlen menes at have eksisteret i Mellemøsten og Nordafrika i mere end 7.000 år som en vigtig del af kosten.
Når en søn fødes i Oman, plantes en daddelpalme, så den kan vokse sammen med ham og sikre, at hans familie aldrig vil sulte.
De Forenede Arabiske Emirater har mere end 200 forskellige daddelarter og her produceres omkring 900.000 tons dadler hvert år.