Min opskrift på coq au vin, der er en klassisk fransk ret med unghane i rødvin. Du kan dog også bruge en kylling, og retten er god gæstemad.
Coq au vin er en af mest klassiske retter fra det franske køkken, hvor du steger en parteret unghane eller kylling i en gryde med en hel flaske rødvin.
Deraf navnet hane med vin, og retten smager forrygende godt.
Normalt laves den med rødvin, men vælger du i stedet at tilberede med en fransk hvidvin, så kaldes retten coq au blanc, og kyllingeretten bliver selvfølgelig så lidt lysere og lettere i det.
Opskriften er beregnet som hovedret til fire personer.
Se også de populære opskrifter på:
Opskrift på coq au vin
Coq au vin
Ingredienser
- 1 unghane - eller kylling på ca. 1,5 kilo
- 4 skiver bacon - tykke og håndskåret
- 3 gulerødder
- 3 stængler bladselleri
- 4 fed hvidløg
- 250 g champignon
- 30 perleløg - fra glas
- 3 spsk hvedemel
- 1 flaske rødvin - jo bedre vin, jo bedre sovs
- 2 dl bouillon - 2 deciliter vand + en terning
- 1 tsk sukker
- 1 håndfuld persille
- Frisk timian
- Frisk rosmarin
- 2 laurbærblade
- salt og friskkværnet peber
Fremgangsmåde
- Unghane (eller kylling) parteres i henholdsvis over- og underlår, og brystfileterne deles hver i to eller stykker. Det er grundlaget for en god coq au vin. Skroget kan anvendes til en nem kyllingsuppe.
- Skær fire tykke skiver bacon af et helt baconstykke, gerne tørsaltet bacon. Skær derefter baconskiverne i grove tern. Steges sprøde i en stor stegegryde, gerne en støbejernsgryde. Afhængig af hvor lidt eller meget fedt baconen smider, kan du tilsætte en sjat olivenolie. Læg baconstykkerne til afdrypning på et stykke køkkenrulle.
- Kom en sjat olie mere i gryden, og brun nu unghane- eller kyllingestykkerne grundigt. Gør det ad to omgange, og sørg for de bliver brunet godt af. Krydr med salt og peber og læg til side på en tallerken.
- Imens kødet brunes godt, gør du grøntsagerne klar. Gulerødder skæres i grove stykker, bladselleri i en centimeter tykke skiver, hvidløgsfed hakkes groft og champignon deles i kvarte. Perleløg skylles i en sigte og dryppes af.
- Kom lidt mere olie i gryden og sauter nu gulerødder, bladselleri og hvidløg i et par minutter og læg til side.
- Så svitses champignon grundigt sammen med perleløg, hvorefter du drysser tre spiseskefulde hvedemel over. Gerne med lidt top. Rør rundt og hæld så en hel flaske god rødvin på. Lad det koge lidt ind i cirka fem minutter - selvfølgelig uden låg på gryden.
- Tilsæt sukker, hakket persille, timian, rosmarin og et par laurbærblade, og læg nu de brunede unghane- eller kyllingestykker forsigtigt tilbage i gryden.
- Tilsæt også bacon og grøntsager sammen med bouillon, hvorefter du vender det forsigtigt rundt.
- Læg låg på, skrue ned for varmen og lad nu din coq au vin simre i en time.
- Smag til med salt og peber.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Servering
Den færdige coq au vin serveres straks direkte i gryden.
Tilbehør kan være en kartoffelmos eller mine ovnstegte kartofler.
Rødvin til coq au vin
Hvilken rødvin skal man så vælge til denne franske klassiker med unghane i vin?
Du kan med fordel bruge en god, fransk rødvin til retten, og her har jeg anvendt en La Chässe Prestige fra 2018. En Cötes Du Rhone, som blandt andet kan købes i SuperBrugsen.
Den passer perfekt til gryderetten, men andre rødvine er selvfølgelig også fine.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
mohammed
af bare nysgerighed mange opskrifter vælger at sigte grøntsagerne til sidst men det gør du ikke. hvordan kan det være