• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Råvareguide › Chorizo - opskrifter og 10 ting du skal vide om den krydrede pølse

Chorizo - opskrifter og 10 ting du skal vide om den krydrede pølse

Billede med chorizo.
Del gerne:
13
SHARES
FacebookMessenger13PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  30. april 2025 - Udgivet:  30. april 2025

Chorizo er for spanierne, hvad en grillpølse er for danskere. Den er nærmest en nationalret i sig selv, kan spises ved alle lejligheder og bruges i mange forskellige retter.

Ellers er der ikke meget lighed mellem vores pølser og de krydrede chorizoer, som oprindeligt stammer fra Katalonien i Spanien.

Her tog romerne deres opskrift på pølser med, og katalanerne videreudviklede dem til de lækre pølser, vi kender i dag.

Fedtindholdet er i den høje ende som med de fleste pølser, mellem 35 og 45 gram per 100 gram, men smagen er helt i top.

Oversigt
  • 10 ting du skal vide
  • Typer af chorizo
  • Næringsindhold (pr. 100 g, speget chorizo)
  • Holdbarhed
  • Værd at vide
  • Opskrifter
  • Spansk kylling i fad med kikærter, blomkål og chorizo
  • Pastaret med chorizo, kylling og broccoli
  • Chorizo i rødvin
  • Spansk pølseret - nem opskrift
  • Verdens bedste one pot spaghetti opskrift med chorizo
  • Gnocchi opskrift: Skøn gnocchi med chorizo og tomater
  • Pasta med chorizo og kylling - en super skøn efterårsret
  • Jambalaya med chorizo og kylling
  • Tortilla
  • FAQ
  • Kommentarer

10 ting du skal vide

  1. Chorizo laves af hakket svinekød med et højt fedtindhold, grofthakket spæk eller bacon, hvidløg og krydderier. Du kan finde dem med oksekød, men det er ikke den oprindelige opskrift.
  2. Der er stor forskel på den mexicanske og den spanske chorizo. Den spanske er lavet på svinekød, og kan enten være tørret eller røget. Den er pakket ind i svinetarm eller anden for m for skind og minder spegepølse i konsistensen. Den mexicanske er blød, kogt eller rå indeni, så den skal ofte steges eller koges med maden. Ofte har den mexicanske udgave ikke skind på.
  3. Den spanske chorizo har sin flotte, røde farve efter krydderiet Pimentón, røget paprika.
  4. Du kan få pølserne i alle mulige længder og tykkelser.
  5. Vil du være sikker på at få fat i en god pølse, skal du vælge dem, der hedder Iberico chorizo. De er lavet af iberisk sortfodsvin.
  6. Chorizo kender vi blandt andet fra en tapasanretning, hvor de skæres i skiver. Men der er en verden af retter, som får ekstra kraft og smag af de små pølser. Se for eksempel denne: Verdens bedste one pot pasta eller prøv en spansk æggekage med chorizo.
  7. Pølserne hænger til tørring et halvt år, før de sælges, hvis de er lavet efter traditionelle opskrifter. Moderne slagterier har reduceret tørringstiden til fire-seks uger.
  8. I Danmark steger og griller vi pølser med skind. I Spanien skal skindet væk, uanset hvad det er lavet af.
  9. En typisk morgenmad i Spanien består af æg, kartofler og chorizo. Det laves sådan her: Steg kartoffelskiver, indtil de er bløde og brune. Sæt dem til side og steg skiver af chorizo. Tilsæt kartoflerne og rør rundt. Slå æg ud over retten som spejlæg og sæt den i ovnen i ti minutter. Du kan også lave den nemme facon og hæld æggene ud over kartoffel-pølseblandingen, så du steger det hele sammen som en stor omelet.
  10. Det er vigtigt at kende disse to begreber, når du skal købe spanske pølser: Picadillo er rå chorizo, som skal tilberedes, før den spises. Curado er tørret og røget og kan spises i skiver som den er.

Typer af chorizo

  • Spansk chorizo: oftest speget og klar til at spise – skæres i skiver til tapas, sandwich eller osteborde.
  • Mexicansk chorizo: rå og blød – bruges ofte opsmuldret og stegt i tacos, burritos eller gryderetter.
  • Portugisisk chouriço: ligner spansk, men kan være sødere eller røget med hvidløg og vin.

Næringsindhold (pr. 100 g, speget chorizo)

  • Kalorier: ca. 450 kcal
  • Protein: 25–30 g
  • Fedt: 35–40 g (mættet fedt: ca. 15 g)
  • Kulhydrat: meget lavt
  • Indeholder: jern, B12, zink og natrium

Holdbarhed

Pølserne skal opbevares i en lukket pose i køleskabet. Holdbarheden vil være ca. 14 dage.

Har du først åbnet for posen og skåret af pølsen, kan den holde sig i en uge på køl.

I fryseren kan de holde sig i tre måneder uden at tabe smag eller konsistens.

Værd at vide

  • Paprikaen i chorizo er med til at konservere pølsen naturligt.
  • Chorizo er så populær i Spanien, at den anses som en national skat.
  • I vegetariske versioner efterlignes smagen med røget paprika og hvidløg.

Opskrifter

Her er nogle af de populære opskrifter med chorizo:

Spansk kylling i fad med kikærter, blomkål og chorizo

4.8 fra 8 stemmer
Spansk kylling er en lækker hverdagsret, som laves med bla. kikærter og blomkål. I opskriften indgår også chorizo, der giver det spanske præg på retten.
Gå til opskrift
spansk kylling

Pastaret med chorizo, kylling og broccoli

4.7 fra 3 stemmer
Opskrift på en lækker pastaret med chorizo, kylling og broccoli. En god og mættende aftensmad med pasta, som kan laves på under 30 minutter.
Gå til opskrift
Pastaret med chorizo, kylling og broccoli

Chorizo i rødvin

5 fra 1 stemme
Chorizo i rødvin er en klassiker indenfor spansk tapas. På spansk hedder den enkle ret Chorizo al Vino Tinto, og den er fuld af smag.
Gå til opskrift
Chorizo i rødvin

Spansk pølseret - nem opskrift

4.8 fra 9 stemmer
Spansk pølseret har mere smag end den svenske variant. Det er en skøn one-pot med bl.a. chorizo, oliven, kartofler og peberfrugt.
Gå til opskrift
Spansk pølseret

Verdens bedste one pot spaghetti opskrift med chorizo

5 fra 7 stemmer
Her er opskriften på verdens bedste one pot spaghetti, hvor hele pastaretten med chorizo koges samlet i en gryde. Kogetiden er 15 minutter.
Gå til opskrift
billede med one pot spaghetti med chorizo

Gnocchi opskrift: Skøn gnocchi med chorizo og tomater

4.4 fra 7 stemmer
Gnocchi med chorizo er virkelig lækkert tilbehør til retter med kød, men denne gnocchi opskrift kan også stå alene med tomater og persille.
Gå til opskrift
billederesultat for gnocchi med chorizo

Pasta med chorizo og kylling - en super skøn efterårsret

4.6 fra 5 stemmer
Pasta med chorizo og kylling i en cremet sauce og med et herligt lag mozzarella. Dette er simpelthen den perfekte ret til en kold aften.
Gå til opskrift
Pasta med chorizo

Jambalaya med chorizo og kylling

4.8 fra 5 stemmer
Jambalaya er en kreolsk ret med kylling, rejer og chorizo. En simreret med en fyldig, krydret smag, som kan serveres til hverdag og gæster.
Gå til opskrift
Jambalya

Tortilla

4.8 fra 15 stemmer
Dette er en opskrift på tortilla, der er en spansk æggekage. Den spanske tortilla fyldes med kartofler, chorizo og andet godt.
Gå til opskrift
Billede resultat for spansk tortilla

FAQ

Hvad er chorizo?

Chorizo ​​er en type pølse, der stammer fra Spanien og Portugal, altså på den iberiske halvø. Den fremstilles i mange nationale og regionale varianter, og det er en krydret pølse med et relativt højt fedtindhold.

Hvad består chorizo af?

Chorizo laves af hakket svinekød med et højt fedtindhold, grofthakket spæk eller bacon, hvidløg og krydderier.

Kan man komme chorizo på pizza?

Chorizo er god at komme på pizza, da den jo minder meget om den italienske pepperoni pølse.

Hvor får chorizo sin farve fra?

Den flotte og rødlige farve i en chorizo kommer fra krydderiet pimentón, der er røget paprika.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af sauce gribiche med grønne asparges.

Sauce gribiche med grønne asparges

Billede af valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel.

Valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Billede af ramen.

Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe

Ugens madplan uge 23

Ugens madplan uge 23 med syv gode bud på aftensmad

Forsiden lige nu

Billede af ramen.
Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe→ Se opskriften
billede til Sund aftensmad
Sund aftensmad - nemme og lækre retter→ Se opskriften
Kylling med blomkål i fad er en nem ret, hvor du også kommer porrer og gulerødder i fadet sammen med fløde og bouillon. Retten kan nydes som den er, eller serveres med ris eller pasta. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.
Kylling med blomkål, porrer og gulerødder i fad→ Se opskriften
salat med laks og ærter
Salat med laks og ærter→ Se opskriften
kartoffelsalat med asparges
Kartoffelsalat med asparges, tomat og sennepsdressing→ Se opskriften
billede med sommermad
Sommermad (opskrift på lækre sommerretter)→ Se opskriften
Billede af sønderjysk stang.
Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)→ Se opskriften
jordbærcrumble med kokos og hvid chokolade
Jordbærcrumble - opskrift med jordbær, kokos og hvid chokolade→ Se opskriften
Ugens vine uge 23
Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest→ Se opskriften
billede med pandekager klar til servering
Pandekager - nem opskrift på gammeldags pandekagedej→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her