Chorizo er for spanierne, hvad en grillpølse er for danskere. Den er nærmest en nationalret i sig selv, kan spises ved alle lejligheder og bruges i mange forskellige retter.
Ellers er der ikke meget lighed mellem vores pølser og de krydrede chorizoer, som oprindeligt stammer fra Katalonien i Spanien.
Her tog romerne deres opskrift på pølser med, og katalanerne videreudviklede dem til de lækre pølser, vi kender i dag.
Fedtindholdet er i den høje ende som med de fleste pølser, mellem 35 og 45 gram per 100 gram, men smagen er helt i top.
Oversigt
- 10 ting du skal vide
- Typer af chorizo
- Næringsindhold (pr. 100 g, speget chorizo)
- Holdbarhed
- Værd at vide
- Opskrifter
- Spansk kylling i fad med kikærter, blomkål og chorizo
- Pastaret med chorizo, kylling og broccoli
- Chorizo i rødvin
- Spansk pølseret - nem opskrift
- Verdens bedste one pot spaghetti opskrift med chorizo
- Gnocchi opskrift: Skøn gnocchi med chorizo og tomater
- Pasta med chorizo og kylling - en super skøn efterårsret
- Jambalaya med chorizo og kylling
- Tortilla
- FAQ
- Kommentarer
10 ting du skal vide
- Chorizo laves af hakket svinekød med et højt fedtindhold, grofthakket spæk eller bacon, hvidløg og krydderier. Du kan finde dem med oksekød, men det er ikke den oprindelige opskrift.
- Der er stor forskel på den mexicanske og den spanske chorizo. Den spanske er lavet på svinekød, og kan enten være tørret eller røget. Den er pakket ind i svinetarm eller anden for m for skind og minder spegepølse i konsistensen. Den mexicanske er blød, kogt eller rå indeni, så den skal ofte steges eller koges med maden. Ofte har den mexicanske udgave ikke skind på.
- Den spanske chorizo har sin flotte, røde farve efter krydderiet Pimentón, røget paprika.
- Du kan få pølserne i alle mulige længder og tykkelser.
- Vil du være sikker på at få fat i en god pølse, skal du vælge dem, der hedder Iberico chorizo. De er lavet af iberisk sortfodsvin.
- Chorizo kender vi blandt andet fra en tapasanretning, hvor de skæres i skiver. Men der er en verden af retter, som får ekstra kraft og smag af de små pølser. Se for eksempel denne: Verdens bedste one pot pasta eller prøv en spansk æggekage med chorizo.
- Pølserne hænger til tørring et halvt år, før de sælges, hvis de er lavet efter traditionelle opskrifter. Moderne slagterier har reduceret tørringstiden til fire-seks uger.
- I Danmark steger og griller vi pølser med skind. I Spanien skal skindet væk, uanset hvad det er lavet af.
- En typisk morgenmad i Spanien består af æg, kartofler og chorizo. Det laves sådan her: Steg kartoffelskiver, indtil de er bløde og brune. Sæt dem til side og steg skiver af chorizo. Tilsæt kartoflerne og rør rundt. Slå æg ud over retten som spejlæg og sæt den i ovnen i ti minutter. Du kan også lave den nemme facon og hæld æggene ud over kartoffel-pølseblandingen, så du steger det hele sammen som en stor omelet.
- Det er vigtigt at kende disse to begreber, når du skal købe spanske pølser: Picadillo er rå chorizo, som skal tilberedes, før den spises. Curado er tørret og røget og kan spises i skiver som den er.
Typer af chorizo
- Spansk chorizo: oftest speget og klar til at spise – skæres i skiver til tapas, sandwich eller osteborde.
- Mexicansk chorizo: rå og blød – bruges ofte opsmuldret og stegt i tacos, burritos eller gryderetter.
- Portugisisk chouriço: ligner spansk, men kan være sødere eller røget med hvidløg og vin.
Næringsindhold (pr. 100 g, speget chorizo)
- Kalorier: ca. 450 kcal
- Protein: 25–30 g
- Fedt: 35–40 g (mættet fedt: ca. 15 g)
- Kulhydrat: meget lavt
- Indeholder: jern, B12, zink og natrium
Holdbarhed
Pølserne skal opbevares i en lukket pose i køleskabet. Holdbarheden vil være ca. 14 dage.
Har du først åbnet for posen og skåret af pølsen, kan den holde sig i en uge på køl.
I fryseren kan de holde sig i tre måneder uden at tabe smag eller konsistens.
Værd at vide
- Paprikaen i chorizo er med til at konservere pølsen naturligt.
- Chorizo er så populær i Spanien, at den anses som en national skat.
- I vegetariske versioner efterlignes smagen med røget paprika og hvidløg.
Opskrifter
Her er nogle af de populære opskrifter med chorizo:
Spansk kylling i fad med kikærter, blomkål og chorizo
Pastaret med chorizo, kylling og broccoli
Chorizo i rødvin
Spansk pølseret - nem opskrift
Verdens bedste one pot spaghetti opskrift med chorizo
Gnocchi opskrift: Skøn gnocchi med chorizo og tomater
Pasta med chorizo og kylling - en super skøn efterårsret
Jambalaya med chorizo og kylling
Tortilla
FAQ
Chorizo er en type pølse, der stammer fra Spanien og Portugal, altså på den iberiske halvø. Den fremstilles i mange nationale og regionale varianter, og det er en krydret pølse med et relativt højt fedtindhold.
Chorizo laves af hakket svinekød med et højt fedtindhold, grofthakket spæk eller bacon, hvidløg og krydderier.
Chorizo er god at komme på pizza, da den jo minder meget om den italienske pepperoni pølse.
Den flotte og rødlige farve i en chorizo kommer fra krydderiet pimentón, der er røget paprika.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemærk: Ingen bindingsperiode
Comments
No Comments