• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskriftindeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Webshop
  • PLUS
Forside › Sovs og sauce › Brun sovs - klassisk og nem opskrift på brun sauce

Brun sovs - klassisk og nem opskrift på brun sauce

billede med brun sovs
Brun sovs er noget, som de fleste holder af. Den populære brune sauce serveres til en stribe danske kødretter. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Opdateret:  27. februar 2025 - Udgivet:  2. februar 2018

Del gerne:
268
SHARES
FacebookMessenger268PinterestEmailRedditSMS

Indhold på denne side

  1. Opskrift
  2. Brun sovs
  3. Ingredienser
  4. Fremgangsmåde
  5. Næringsindhold
  6. Video
  7. Lavet på fond
  8. Med kartoffelvand
  9. Med fløde
  10. Tilbehør
Gå til opskrift

Så nemt er det at lave en brun sovs fra bunden. Se også video med opskriften.

Den brune sovs er meget velegnet til frikadeller og medister.

Når man laver brun sovs handler det om at lave en rigtig god bund. Normalt vil du have lidt sky fra stegning af en oksefilet eller flæskesteg, men det sker jo også at man er nødt til at lave sovsen fra bunden og uden en stegesky.

Det kan sagtens lade sig gøre, som du kan se i denne opskrift med video.

Opskriften er beregnet til fire personer, hvor der er sovs nok til alle.

Se også disse opskrifter:

  • Paprikasovs
  • Sauce espagnole
  • Persillesovs
  • Favorit sauce

Opskrift

billede med brun sovs

Brun sovs

Få opskriften på en velsmagende brun sovs, der passer perfekt til diverse retter. Oplev hvordan du kan lave den nemt og enkelt.
Bedømmelse
4.8 fra 134 stemmer
RetSovs og saucer
Arbejdstid: 5 minutter minutter
Tilberedning: 5 minutter minutter
Samlet tid: 10 minutter minutter
Antal 4 personer
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere
Opskrift udviklet af: Holger Rørby Madsen

Ingredienser

  • 2 spsk smør
  • 2 spsk hvedemel - strøgne
  • 1 spsk balsamico
  • 3 dl kalvefond - kraftig
  • 1 dl mælk
  • salt og friskkværnet peber
  • Lidt madkulør
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.

Fremgangsmåde

  • Find en tykbundet kasserolle frem, og kom smørret op i den.
  • Varm op ved en god varme, og lad smørret bruse af. Det må gerne blive nøddebrunt - men ikke mørkere end det.
  • Kom så mel i, og pisk rundt med et piskeris.
  • Så tilsætter du en spiseskefuld balsamico, og pisker videre.
  • Kom så gradvist kalvefond i under piskning, og lad det koge op.
  • Pisk så mælken ind i sovsen, og skru lidt ned for varmen, så den ikke brænder på.
  • Justér nu farven på sovsen med lidt madkulør/sovsekulør. Brun sovs skal være brun, men heller ikke for mørk. Og måske behøver du slet ikke tilsætte kulør - det er op til dig.
  • Smag din brune sovs til med salt og friskkværnet peber, og lad den nu koge igennem i fem minutter ved svag varme. Det fjerner smagen af mel. Du kan også justere smagen med lidt sukker, gastrik eller ribsgele.
  • Hvis du ønsker sovsen tyndere, kan du tilsætte lidt mere kalvefond eller mælk.

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke

Næringsindhold

Ernæring i opskriften
Mængde pr. portion
Kalorier
90
% Daglig værdi*
Fedt
 
7
g
11
%
Mættet fedt
 
4
g
25
%
Transfedt
 
0.2
g
Flerumættet fedt
 
0.3
g
Enkelumættet fedt
 
2
g
Kolesterol
 
18
mg
6
%
Natrium
 
915
mg
40
%
Kalium
 
84
mg
2
%
Kulhydrater
 
6
g
2
%
Kostfibre
 
0.1
g
0
%
Sukker
 
2
g
2
%
Protein
 
2
g
4
%
Vitamin A
 
215
IU
4
%
Calcium
 
38
mg
4
%
Jern
 
0.3
mg
2
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab

Video

Kom med din mening

Lavet på fond

Her har jeg lavet den med en opbagning af hvedemel og smør, der tilsættes lidt syre i form af lidt balsamico.

Derefter er sovsen bygget op med kalvefond og lidt mælk - det giver en fantastisk sovs, som du sikkert aldrig har smagt bedre.

Til sidst kan du justere med lidt sukker eller gastrik.

Med kartoffelvand

Mængden af væske i sovsen kan udskiftes med kartoffelvand, hvilket giver en lettere sovs.

Fond eller sky erstattes altså med tilsvarnede mængde kogevand fra kartoflerne, hvor du igen skal være opmærksom på, at kartoffelvand kan være ret saltet.

Så tænk lige over det når du kommer salt i vandet til kartoflerne.

Med fløde

Hvis ikke du er fedtforskrækket, kan du skifte mælken ud med fløde, og du kan give din brune sovs et tvist af vildt ved, at tilføre to teskefulde ribsgele til sovsen.

Tilbehør

Og klassisk tilbehør til retter med brun sovs er selvfølgelig kogte kartofler, og hertil kan du prøve med dampet broccoli, dampede gulerødder eller måske glaserede rosenkål.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg er kogebogsforfatter, opskriftsudvikler og journalist, og med omkring 2 mio. brugere hver måned er Madensverden.dk et af Danmarks største medier om mad. Her får du tusindvis af opskrifter, masser af viden om mad og råvarer, bageskole, alt om sous vide og meget mere. God fornøjelse.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Helle

    maj 03, 2024 at 11:54 pm

    Ville man kunne lave den dagen før..?

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      maj 04, 2024 at 6:15 am

      Hej Helle
      Du kan sagtens lave en brun sovs dagen før 🙂
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  2. Charlotte

    december 28, 2023 at 6:14 pm

    Rigtig god opskrift - tak for hjælpen 🙂

    Svar
  3. Peter P. Dahl

    februar 08, 2023 at 11:05 am

    Uhm hvor smager sovsen da skønt! Du kan bare det der med at lave mad! Er det egentlig meningen at det hviner?

    Svar
  4. Tine

    december 22, 2022 at 11:42 pm

    Hej, jeg skal prøve at lave din sovs en dag, da jeg har for få nemme sovse i mit liv. Men et spørgsmål, den balsamico du kommer i ser ret tyk ud i videoen- er det balsamico glace? Glace er jo meget sødere, så vil nok have betydning for smagen hvis jeg tager det forkerte.

    Bh Tine

    Svar
  5. Marianne larsen.

    april 25, 2021 at 6:52 pm

    Hejsa
    Fik lige lyst at sige en bette hilsen..
    Vil bare sige tak for alle de lækre opskrifter😋😋
    Venlig hilsen
    Marianne Larsen

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      april 26, 2021 at 5:16 pm

      Hej Marianne
      Jeg bliver altid så glad for den slags hilsner og beskeder - så tusind tak for det. Det er jeg virkelig glad for at høre 🙂
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  6. Bo Palm

    april 17, 2021 at 10:46 pm

    Ja ja fint nok, bortset fra mælken der ikke har noget at gøre i en brun sauce

    Svar
  7. Benny

    marts 13, 2021 at 12:49 pm

    Der er for lidt kulør.

    Svar
  8. Bente

    marts 13, 2021 at 12:48 pm

    Ja ! Jeg vil bare sige jeg laver verdens beste sovs! uden alt det pjat!

    Svar
  9. Mette

    marts 13, 2021 at 12:48 pm

    Brun sovs bages ikke op, men jævnes og laves på fond enten af knogler, skrig eller andet afpil fra det man skal lave f.eks hals, vinger mm fra en kylling.

    Svar
  10. Helle

    marts 13, 2021 at 12:48 pm

    Det er squ da godt man kan lave sovs uden opskrift 👍

    Svar
  11. Dorte

    marts 13, 2021 at 12:47 pm

    En flæskestegssovs laves ikke med kalvefond 😡men med stegeskyen fra flæskestegen 👍Balsamico og æbleeddike høre til i andre retter og slet, slet ikke i en flæskestegsovs

    Svar
    • Frede

      maj 08, 2021 at 10:09 pm

      Men nu er det jo en opskrift til dem der ikke har en stegesky at basere den på. 🙄 Hvorfor bruge tid på at kommentere på en opskrift du ikke har brug for?

      Svar
  12. Sille S.

    april 02, 2016 at 8:22 pm

    Prøvet og bestået! Rigtig god brun sovs. Husk at smage til med salt.
    Kh Sille S

    Svar
  13. Tine M

    april 01, 2016 at 2:23 pm

    Den skal vi da helt prøve ???? Elsker brun sovs ????

    Svar
  14. Lone Jørgensen

    april 01, 2016 at 1:28 pm

    Hej
    Har længe ledt efter den bedste opskrift på brun sovs og har nu lavet den her to gange. Den smager rigtig godt og min mand elsker den. Tak for opskriften og det er er dejligt sted med opskrifter.
    Venlig hilsen
    Lone Jørgensen

    Svar

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

ugens madplan uge 20

Ugens madplan uge 20 - lækker og varieret aftensmad

Billede med rabarberbrud.

Rabarberbrud - skønne boller med rabarber og marcipan

Billede med sake risvin.

Sake - fakta og viden om den japanske risvin

Billede med nikujaga.

Nikujaga - opskrift på en populær japansk gryderet

Billede med havkat.

Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Billede med champagne.

Champagne - hvad er det? Og hvad er forskellen?

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer og gem dine favoritter - bliv medlem af Madens Verden nu
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required