• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Råvareguide › Artiskok - fakta og lækre opskrifter med artiskokker

Artiskok - fakta og lækre opskrifter med artiskokker

Billede med artiskok.
Del gerne:
2
SHARES
FacebookMessenger2PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 3. maj 2025 - Udgivet: 3. maj 2025

Jeg elsker artiskokker, men hvad er de egentlig for en størrelse? Her kan du blive lidt klogere på den velsmagende artiskok.

Har du nogensinde spist tidsler? Svaret vil formodentlig være nej, selvom du rent faktisk har indtaget blomster fra den stikkende plante.

Artiskokker er nemlig selve blomsterknopperne på Cynara Scolymus, som er beslægtet med tidsler.

Høstes før blomstring

Når artiskokker blomstrer, ligner de vores små tidsler, der har fået vokseværk. Blomsten har lilla tråde i toppen som dem, vi kender fra den danske natur.

Et kønt syn, men når først artiskokken er gået i blomst, er de ikke interessante i køkkenet længere.

Artiskokker skal derfor høstes, før de går i blomst, da smagen ødelægges under blomstring.

God for sexlysten

Artiskokker har været dyrket i Middelhavsområdet i mindst 2000 år. Historikere mener, at planten oprindeligt er fra Etiopien og kommet til Europa ad søvejen til Sicilien.

Oldtidens grækere og romere elskede artiskokker. De mente, at den udover at være velsmagende, fremmede sexlysten.

Sæson

Vi kan købe artiskokker året rundt, men de er alle importeret fra varmere himmelstrøg.

Det er muligt at dyrke dem herhjemme, men planten er temmelig sart overfor vores kolde klima.

Sæsonen i Danmark løber fra juli til oktober.

Italien er den europæiske hovedeksportør af artiskokker, og deres sæson løber fra oktober til maj alt efter område. Californiens sæson er fra marts til maj.

Vitaminindhold

Artiskokker er nærmest superfood. De er spræng-fyldte med vitaminer og stoffer, der er gode for os - når blomsten er tilberedt vel at mærke.

Især er de stærke på B-vitaminer og C-vitaminer. Udover det indeholder de kønne blomsterknopper E og A-vitaminer, og så er de fulde af antioxidanter.

Næringsindhold

100 gram artiskok indeholder 47 kcal/kilokalorier, som svarer til 193 kilojoule.

Protein: 3,3 gram
Fedt: 0,2 gram
Kulhydrat: 10,5 gram

Opbevaring

Når du køber artiskokker, skal de være grønne og faste i bladene. Gå udenom artiskokker med tørre blade.

En artiskok skal opbevares i køleskabet, hvor den kan holde sig max. fire dage.

Man kan også stille den i et glas koldt vand på køkkenbordet, så kan den holde fire-fem dage.

Tilberedning

Det er næsten umuligt at spise en artiskok rå. Bitterstoffet cynarin gør, at den i rå form er uspiselig.

Lige så snart bladene og hjertet er kogt, marineret eller stegt, forvandles bitterheden til velsmag.

Især italienerne har et utal af opskrifter, hvori der indgår artiskok, men her får du den mest anvendte og enkle fremgangsmåde.

Blomsterknoppen er både smuk at se på og hyggelig at spise, så hvorfor skære den i stykker:

Skær stilken af lige under blomsten og fjern de øverste dækblade.

Kog artiskokken i vand tilsat citronsaft eller eddike i ca. 30 minutter afhængigt af størrelsen.

De yderste blade skal slippe let, når artiskokken er færdig.

Serveres hel og spises ved at man plukker blad for blad, dypper dem i en god vineddike-dressing, en hjemmerørt mayonnaise eller i smør med salt og skraber bladets kød ind i munden med tungen og fortænderne.

Artiskokhjertet er hovedpræmien efter at have slubret blad-fyldet i sig.

Den ligger i bunden dækket af små ”tråde”, som ofte bliver kaldt skægget.

Barber skægget af og nyd selve artiskokkens hjerte.

Opskrifter

Hvid bønnemos med artiskokhjerter og asparges

Pasta med kylling og artiskokker

Stegte artiskoker med skinke og spinat

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af stegt fennikel med ærter og grønne asparges.

Stegt fennikel med ærter og grønne asparges

Billede af blomkål med brunet smør, kapers, citron og karse.

Blomkål med brunet smør, kapers, citron og karse

Ugens madplan uge 28

Ugens madplan uge 28 med lækker aftensmad til hele ugen

Billede af laks med sommerkål, ærter, kartofler og lækker sovs.

Laks med sommerkål, ærter, kartofler og lækker sovs

Billede af kotelet a la milanese.

Kotelet a la Milanese - panerede koteletter fra Italien

Billede af sandwichboller.

Sandwichboller - lækre og nemme brød til sandwich

Forsiden lige nu

kartoffelgratin med oksekød
Kartoffelgratin med oksekød→ Se opskriften
Billede af blomkål med brunet smør, kapers, citron og karse.
Blomkål med brunet smør, kapers, citron og karse→ Se opskriften
Krydrede kødboller opskrift med ras el hanout
Krydrede kødboller (opskrift med ras el hanout)→ Se opskriften
sommerfuglepasta med hakket kylling og tomater
Sommerfuglepasta med hakket kylling og tomater→ Se opskriften
billede med skærekager
Skærekager (de bedste opskrifter på lækker skærekage)→ Se opskriften
Flytte hjemmefra opskrifter
Flytte hjemmefra opskrifter - nemme og billige retter til unge→ Se opskriften
spansk kylling
Spansk kylling i fad med kikærter, blomkål og chorizo→ Se opskriften
billederesultat for råstegte gulerødder med spidskål
Råstegte gulerødder med spidskål→ Se opskriften
sprøde blomkålsnuggets med cornflakes
Sprøde blomkålsnuggets med knuste cornflakes - nem opskrift→ Se opskriften
pasta med adamamebønner
Pasta med edamamebønner - pastaret med sojabønner→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her