Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Råvareguide › Ærteskud - fakta, viden og anvendelse

Ærteskud - fakta, viden og anvendelse

Billede med ærteskud.
Del gerne:
1
SHARE
FacebookMessenger1PinterestEmailSMS

Ærteskud er et skønt indslag i grønne salater eller sandwich og kan anvendes både som pynt og som ekstra smagsgiver til dine retter.

De har en intens smag af ærter, samtidig med at de er søde og sprøde og har en anelse bitterhed i smagen.

Og som andre grøntsager og bælgfrugter er de sunde.

Hvad er ærteskud?

Ærteskud er, som navnet angiver, nye små skud fra ærteplanten. De er forstadiet til ærterne og høstes inden planten bliver stor.

De består af spæde blade på sprøde stængler og med små snoede slyngtråde. Du kan spise det hele, både blad, stængel og slyngtråde.

De fine nye skud klippes af ved roden og skylles grundigt for vand. Roden spises ikke.

Anvendes bedst rå

De friske og sprøde ærteskud egner sig bedst til at spises rå i for eksempel salater, sandwich og ovenpå retter som sprød og lækker grøn pynt.

Anvendes skud fra ærter i opvarmede retter mister de noget af deres sprødhed, men giver stadig smag til retten som andre friske urter.

Du kan også anvende skudene i pesto, juice og smoothie, hvor de giver masser af smag og en flot grøn farve.

Sunde bælgfrugter

Ligesom ærter og alle andre grøntsager, er ærteskud sunde og indeholder vitaminer og mineraler.

Ærteplanten hører til gruppen af bælgfrugter, der typisk er rige på protein. Og det gælder også plantens skud, der indeholder 8,8 gram protein per 100 gram. Til sammenligning indeholder ærterne omkring 6 gram protein.

Både ærter og skud er desuden rige på mineralerne fosfor, jern og kalium.

Sæson

Ærteskud høstes inden planten bliver stor og er dermed i sæson samtidig med de friske grønne ærter fra juni til september i Danmark.

Du kan dog godt finde dem uden for denne sæson, hvis de er dyrket uden for Danmark eller i drivhus eller hjemme i vindueskarmen.

Dyrkning

Du kan selv dyrke dine ærteskud hjemme i vindueskarmen året rundt. Det kræver blot, at du har en vindueskarm med en del lys.

Der findes forskellige metoder til dyrkning hjemme, både med og uden jord.

Det tager cirka 14 dage før ærteskuddene er klar til at blive høstet.

Opskrifter

Ærteskuddene kan blandt andet anvendes i disse retter:

Salat med nye ærter, agurk, ærteskud og dressing
Få en lækker opskrift på salat med nye ærter. En skøn sommersalat, der laves med friskbælgede ærter, agurk og en nem olie- og eddikedressing.
Se opskriften her
salat med nye ærter og agurk
Sommersalat med spidskål, ribs, ærteskud og edamame
Se her hvordan du laver en lækker sommersalat med spidskål, vidunderlige ribs, pærer og de sunde edamame bønner. God salat til grillmad.
Se opskriften her
billede til sommersalat med spidskål og ribs
Hjemmelavet burger
Opskrift på verdens bedste burger, hvor både burgerbøffer og burgerboller laves helt fra bunden. Jeg siger dig: Den smager himmelsk godt!
Se opskriften her
billede med verdens bedste burger
Pasta med hvidvin, kyllingebryst og Grana Padano
Pasta med hvidvin, piskefløde og den lækre ost Grana Padano er fuld af smag og fylde. Og så tager den fantastiske ret kun en halv time at lave.
Se opskriften her
Pasta med hvidvin og en Grana Padano ost ved siden af retten.
Ribbensandwich (lækker sandwich med ribbensteg)
Se opskriften her
billede med ribbensandwich
Stegt lange - nem opskrift til pande
Her får du min opskrift på stegt lange. Det er en skøn, nem og hurtig ret med pandestegt langefilet på bund af lynstegte grøntsager.
Se opskriften her
billede med stegt lsnge
Bagel med røget laks
Få den bedste opskrift på bagel med røget laks og sennepsmayo. En skøn bagel med laks til frokost eller som den nemme og sunde aftensmad.
Se opskriften her
billede til bagel med røget laks
Kylling i paprika flødesovs
Her får du min opskrift på kylling i paprika flødesovs, bagt spidskål og kogte ris. En skøn og meget nem hverdagsret til hele familien.
Se opskriften her
Kylling i paprika flødesovs med ris og spidskål
Laksesalat
Laksesalat er både sund og nem aftensmad, som du laver med laks, der er bagt i ovnen. Anrettes på en frisk salat med tomater og sprød bacon.
Se opskriften her
laksesalat
Kalvemørbrad bøffer med blomkålsmos og kalvesky
Kalvemørbrad bøffer med blomkålsmos og kalvesky er lækker gæstemad, der samtidig er nem at lave. Og her får du en fantastisk middagsret.
Se opskriften her
kalvemørbrad bøffer med blomkålsmos og kalvesky

Om Charlotte
charlotte mithril
Charlotte Mithril

Charlotte er fødevare- og ernæringsekspert og har en ph.d. om Ny Nordisk Hverdagsmad fra Institut for Human Ernæring, Københavns Universitet. Charlotte laver smagstest, vidensartikler og opskrifter til Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • Mulighed for populært nyhedsbrev
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifter
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Mere inspiration

  • Billede af bladbede og sølvbede.
    Bladbede og sølvbede - fakta og viden
  • Billede af mirin.
    Mirin (fakta og alt du skal vide om den japanske risvin)
  • Billede med sake risvin.
    Sake (fakta og viden om den japanske risvin)
  • Billede med havkat.
    Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores PLUS-medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år

Vi håber du vil støtte op med det lille årlige beløb. Du kan dog fortsat bruge Madens Verden gratis med annoncer.