Den nemme opskrift på klassisk wienergryde. En populær hverdagsret, hvor hele retten med grøntsager og små frikadeller laves i samme gryde.
Wienergryde er en klassisk gryderet fra det østrigske og centraleuropæiske køkken, og det særlige ved den er blandt andet tilsætningen af små frikadeller.
Du kender den måske fra Beauvais' berømte udgave på dåse, men som med så mange andre retter findes der mange varianter af wienergryden, men her er min meget velsmagende udgave, hvor du heller ikke skal bruge alt for mange ingredienser.
Gryderetten er meget nem og hurtig at lave, og da det hele foregår i samme gryde eller sauterpande, kan du her lave en lækker hverdagsret uden den store opvask.
Du kan stege dine egne små frikadeller med denne opskrift her, eller blot købe dem på frost i dit supermarked. Så er retten endnu nemmere at lave. Originalt anvendes hvidkål, men jeg foretrækker den lidt mildere spidskål her.
Se også disse opskrifter:
Opskrift på wienergryde
Wienergryde - bedste opskrift
Ingredienser
- 300 g kartofler - i mindre tern
- 300 g gulerødder - i mindre tern
- 200 g knoldselleri - i mindre tern
- 2 spsk olivenolie - måske lidt mere
- 2 tsk karry - med top
- 250 g spidskål - snittet, eller hvidkål
- 5 dl vand
- 1 terning grøntsagsbouillon
- 2,5 dl madlavningsfløde
- 500 g frikadeller - små
- citronsaft - friskpresset
- salt og friskkværnet peber
Fremgangsmåde
- Til wienergryde starter du med at gøre alle grøntsagerne klar som beskrevet. Bruger du hjemmelavede frikadeller skal de selvfølgelig også lige gøres klar. Har du købt små frikadeller fra frost, skal de tøs op/steges på en pande og lægges til side.
- Find en stor gryde eller dyb sauterpande frem. Jeg foretrækker det sidste. Varm den godt op og kom 2 spiseskefulde olivenolie i den.
- Tilsæt 300 gram kartofler, 300 gram gulerødder og 200 gram knoldselleri. Lad det stege et par minutter og vend rundt indimellem.
- Kom så 2 teskefulde karry ved og vend rundt, så karryen brændes lidt af.
- Tilsæt 250 gram spidskål sammen med 5 deciliter vand og 1 terning grøntsagsbouillon.
- Vend rundt, læg låg på og lad det småkoge i ca. 15 minutter, så grøntsagerne er næsten møre.
- Tag låget af og kom 2,5 deciliter madlavningsfløde i gryden eller sauterpanden.
- Tilsæt også 500 gram frikadeller og du kan med fordel lige dele dem i kvarte inden, så det passer med mere mundrette stykker.
- Vend rundt, varm godt igennem og smag til med friskpresset citronsaft, salt og friskkværnet peber.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Servering
Den færdige wienergryde serveres straks og yderligere tilbehør er ikke nødvendigt, da den jo både indeholder grøntsager og kød.
Du kan evt. pynte med lidt persille ved serveringen. Og du kan blot stille gryden eller sauterpanden direkte på bordet. Velbekomme.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Johnny
Hej . Find Holger. 🙂
Jeg er uddannet Køkkenassistent fra 1991-1993 og min far købte altid wienergryde fra Beauvais. Men nu vil jeg for første gang lave den selv. Jeg er sikker på, at du ikke har den hemmelige krydderiblanding som lige netop Beauvais tilsætter. For de har jo deres helt egen så den lige netop smager som den gør. Og det kan salt og peber ikke klare. Men er sikker på at den smager godt. Men mangler du manden i dit liv, ja så er han måske her. He Her He He. 🙂 🙂
Sofia Izabella Natalie Holm
Hvis jeg googler efter en bestemt opskrift, uanset om det er mad eller bagværk eller andet, er det næsten med garanti at jeg vælger den fra madens verden. Den giver altid det ønskede resultat samt svarer altid til det jeg søger efter. Det kan godt være for kunstværdigt på andre hjemmesider og resultatet svarer ikke altid til fremgangsmåden. Ligeledes er der lige dele nye opskrifter samt fra det gammeldag køkken. Jeg har ALTID været tilfreds. Så jeg har kun rosende ord tilovers.
Tak for en fantastisk hjemmeside..
Holger Rørby Madsen
Tusind tak, Sofia - det er jo lige før jeg rødmer.
Det er jeg super glad for at høre, og du rammer den spot on. Jeg forsøger netop både at lave de klassiske retter - og hele tiden tilføje nye og mere moderne.
Så kæmpe tak. Jeg fortsætter indsatsen.
Alt det bedste
Holger
Keld Aagesen
Meget glad for mange af opskrifterne. De er meget lette at forstå for en nybegynder som mig, dog mangler jeg en ting vedrørende, om de enkelte retter er egnet til nedfrysning, det er angivet ved nogle retter. Vigtigt for mig, da jeg er uvidende på området, og som enlig ofte vil nedfryse mad, for at undgå spil.
Med venlig hilsen
Keld Aagesen
Holger Rørby Madsen
Hej Keld
Tak for de pæne ord - og jeg bestræber mig på at huske det hver gang.
Du er nemlig ikke den eneste, der efterspørger det. Så jeg strammer op.
Tak. Ovg wienergryden kan sagtens fryses ned.
Alt det bedste
Holger
Søren Christensen
har lige prøvet at lave wienergryden,uhh den er men at lave, lækker og velsmagende😋,køber aldrig den på dåse mere selvom den ligger på mine favoritter,ikke sidste gang jeg laver det🤩
Rasmus
Super godt
Holger Rørby Madsen
Mange tak, Rasmus - godt at høre 🙂
Alt det bedste
Holger
Rose Nielsen
Det lyder virkelig lækkert 🙂 jeg glæder mig til at prøve opskriften.
Hilsen Rose
Holger Rørby Madsen
Dejligt at høre, Rose - og det er faktisk er virkelig lækker det. Så du kan roligt glæde dig 🙂
Alt det bedste
Holger
Holger Rørby Madsen
Tak fordi du bruger opskriften og kom gerne med din mening om den her.