Tomatpure er et koncentrat af tomater, men hvad er mosede tomater så? Og hvad forskel er der på de to produkter og flåede tomater? Få svarene her.
Tomatpure er en lille hilsen på dåse fra et solrigt Italien. Det vejer ikke meget, men giver stor fylde og tomatsmag i en hvilken som helst ret.
Det samme kan man sige om mosede tomater, så hvad er egentlig forskellen? Og hvorfor overhovedet bruge flåede tomater, som har en meget mildere smag?
Hvis du er i af og til kommer i tvivl om, hvilket tomatprodukt du skal vælge, er det forståeligt.
Og hvorfor overhovedet bruge tomater på tube eller i dåse, når man kan komme friske tomater i retten i stedet? Det sidste spørgsmål er hurtigt at svare på: Fordi vi ikke kan få solmodne, kraftigt smagende i Danmark i 10 måneder ud af årets 12.
Desværre er der heller ikke garanti for virkelig søde og stærkt smagende tomater om sommeren, med mindre man kender en økologisk gartner.
Se også disse opskrifter:
- Kylling i tomatsovs
- Pasta med soltørrede tomater
- Udbenede kyllingelår med fyld i tomatsovs
- Kylling kuvertlår med tomat og kartofler
Tomatpure
Tomaterne varmes og drænes for væske. Det betyder, at pure kun indeholder en femtedel vand i forhold til friske tomater og er tyk og meget koncentreret.
Smagen af friske tomater er måske ikke tydelig, men pureen er supergod til italienske saucer som bolognese, fordi den giver mere kant end de mere milde, flåede tomater.
Tomatpure er ikke kun koncentreret i smag og konsistens. Såvel C- som A-vitaminindholdet er højere per 100 gram end i friske, danske tomater. Når du skal købe tomatpure, skal du gå efter dem, der indeholder 100 procent tomater. Så ved du, at det er et rent produkt og en lige så ren smag.
Se også: Smagstest: Her er de bedste dåsetomater
Flåede tomater
Flåede tomater er nøjagtigt det, navnet antyder: Tomater, der har fået flået skindet af. Tomaterne skylles og dampes herefter, så skinder ryger af, før de fyldes i dåser, glas eller kartoner tilsat tomatjuice.
Allerbedst er de hele, flåede blommetomater, da de bevarer mest saft i sig i forhold til de hakkede. Desuden indeholder kvalitets-tomaterne ikke andet end tomat og tomatjuice.
De hakkede, flåede tomater vil ofte være tilsat et middel, der giver de små stykker fasthed, derfor er de mere bearbejdet og sejere end de hele. Vil du have små stykker, skærer du bare de hele, flåede tomater i tern.
Disse er blandt andet fremragende i supper, gryderetter og mexicanske retter med bønner.
Det kan være fristende at købe flåede tomater med basilikum, chili eller hvidløgssmag. Men gør dig selv en tjeneste og lad være. Så lang tid tager det trods alt ikke at presse et fed hvidløg eller drysse basilikum i maden.
Mosede tomater
Mosede tomater er tomater uden skind og kerner, der er moset til en slags tynd grød - eller tyk juice. Tomaterne er sjældent tilsat andet end salt og/eller citronsyre.
Smagen er mere intens end de flåede tomaters. Det er nærmest som friske tomater på flasker og egner sig godt til pizza-sauce, ratatouille, salsaer og tomatsuppe - også den kolde gazpacho.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Peter André Sørensen
Hej Karen
Jeg bliver nødt til at stille dig et spørgsmål om din forklaring på Tomat puré fordi jeg tror faktisk at du mener koncentreret Tomat Puré når du taler om den lille dåse med reduceret væske og 30% tørstof.
For mig har Tomat Puré blot den samme konsistens som ketchup dog unden sukker og krydderier så der er alene tale om Tomater som er puré eller blændet så kun 10% tørstof og det samme som en dåse flåde tomater som man har blændet.
Vil du ikke godt præcisere hvad det er du beskriver når du taler om Tomat puré for smagen er jo meget kraftig i den koncentreret udgave.
Mvh
Peter-Andre Sørensen
Nina Christensen
I opskriften “Pizzasauce” skal bl.a anvendes 200 g tomatpuré og 0,5 spsk tomatpasta. Hvad forskel er der på puré, som jeg mener er de små dåser med koncentreret tomat, og pasta?