• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Råvareguide › Svesker - fakta og næringsindhold i de tørrede blommer

Svesker - fakta og næringsindhold i de tørrede blommer

Billede med svesker.
Del gerne:
5
SHARES
FacebookMessenger5PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  3. maj 2025 - Udgivet:  3. maj 2025

Bruger du kun svesker som fyld i juleanden, og fylder du sveskerne med marcipan og overtrækker med chokolade til juleskålen? Eller har du opdaget de mange andre gavnlige sider af den lille brune sag – svesken?

Her får du inspiration til at bruge svesker i din madlavning og samtidig finder du ud af mere om sveskens gavnlige indvirkning på din sundhed.

Hvad er en sveske

Sveske er en fælles betegnelse for en række blommearter, som er sol- eller ovntørrede.

Oftest er det blommer fra Sydeuropa og Californien, der bruges til den type svesker, som vi finder i supermarkederne i dag.

Anvendelse

Svesker er mere alsidige til dit køkken end du måske umiddelbart regner med. Det er en lækker ingrediens i mange retter – både søde og salte.

Den dybe sødme og fiberfylden gør den perfekt i både fristende desserter og simreretter. Brug den også som et sundt fibertilskud i salater og smoothies.

Brug dem også som sød og lækker snack til ostebordet eller en hurtig snack som erstatning for f.eks. slik. Den søde og frugtrige smag tilfredsstiller den lille lækkersult på en sundere måde.

Du skal dog være opmærksom på kalorieindholdet, hvis du er på kaloriefattig kost.

Brug den også som smørepålæg på et stykke ristet brød. Dette gør du ved f.eks. selv at blende sveskerne eller køb den færdig som sveskepuré, mos eller fiberpålæg.

Sveskepuré kan også bruges som erstatning for smør. Frugten med dens karamelagtige smag og overtoner af vanilje passer særligt godt til opskrifter med chokolade.

Udskift smørret med sveskepure i samme vægtforhold – og du vil næsten kunne høre englene synge!

Gavnlige egenskaber

Svesken er gennem generationer blevet rost for sine gavnlige egenskaber – bl.a. for dit tarmsystem.

Sveskerne byder nemlig på en række vitaminer og mineraler, især kalium, K-vitamin og B6.

De er også en kilde til mangan, kobber og antioxidante næringsstoffer, som spiller en rolle i at beskytte cellerne i kroppen mod oxidative skader.

Bare tre svesker tæller for et af de anbefalede seks stykker frugt og grønt om dagen.

Indvirkning på kroppen

Sveskers indhold af sorbitol virker afførende og kan bruges til at behandle fordøjelsesrelaterede problemer og er historisk blevet brugt til behandling af forstoppelse.

Sorbitol er et sukkeralkohol, der trækker vand fra tarmen og medvirker til den afførende virkning.

Svesker indeholder en stor mængde fenoler, der har betydelige antioxidante egenskaber, som er gavnlige for ens helbred.

Opbevaring og holdbarhed

Sveskerne opbevares i en lufttæt beholder på et køligt, tørt og mørkt sted, hvor de holde sig i op til 12 måneder.

For at maksimere holdbarheden på svesker efter åbning, skal du placere dem i tæt forseglet lufttæt beholder eller kraftig plastpose.

Næringsindhold

Næringsindhold pr. 100 gram sveske

Kalorier: 240
Fedt: 0,4 gram
Kulhydrater: 65 gram
Protein: 2,3 gram

Fakta

Det latinske navn er Prunus domestica.

I det centrale og østlige Europa bruges svesker til at fremstille alkohol, f.eks. brandyen Slivovitz.

Processen med tørring af blommer til at fremstille svesker siges at være tusinder af år gammel og muligvis opstået i området omkring Det Kaspiske Hav.

Det kan tage op til seks år for et blommetræ at bære frugt. Men derefter giver det frugt i op til 30 år.

Svesker er en af de få kommercielle frugter, der får lov til at modne på træet, inden de høstes.

Sidst på sommeren er frugtens fasthed og sukkerindhold perfekt. De plantagemodne blommer høstes direkte fra træet og rører aldrig jorden. Inden for 24 timer bliver de vasket i kildevand og lægges i træbakker. De tørres omhyggeligt, hvilket koncentrerer deres smag og konsistens.

Opskrifter

Her er nogle udvalgte opskrifter, hvor du anvender svesker:

Rullesteg

Andesteg

Langtidsstegt and

Sveskegrød

Forloren and

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af sauce gribiche med grønne asparges.

Sauce gribiche med grønne asparges

Billede af valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel.

Valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Billede af ramen.

Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe

Ugens madplan uge 23

Ugens madplan uge 23 med syv gode bud på aftensmad

Forsiden lige nu

Billede af ramen.
Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe→ Se opskriften
billede til Sund aftensmad
Sund aftensmad - nemme og lækre retter→ Se opskriften
Kylling med blomkål i fad er en nem ret, hvor du også kommer porrer og gulerødder i fadet sammen med fløde og bouillon. Retten kan nydes som den er, eller serveres med ris eller pasta. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.
Kylling med blomkål, porrer og gulerødder i fad→ Se opskriften
salat med laks og ærter
Salat med laks og ærter→ Se opskriften
kartoffelsalat med asparges
Kartoffelsalat med asparges, tomat og sennepsdressing→ Se opskriften
billede med sommermad
Sommermad (opskrift på lækre sommerretter)→ Se opskriften
Billede af sønderjysk stang.
Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)→ Se opskriften
jordbærcrumble med kokos og hvid chokolade
Jordbærcrumble - opskrift med jordbær, kokos og hvid chokolade→ Se opskriften
Ugens vine uge 23
Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest→ Se opskriften
billede med pandekager klar til servering
Pandekager - nem opskrift på gammeldags pandekagedej→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her