Spar strøm på julemaden. Juleaften bruger vi ekstra meget strøm, men her får du nogle tricks til at undgå en ekstra høj elregning.
Spar strøm på julemaden, og undgå at elregningen løber løbsk i juletiden. Juleaften er den dag på året, hvor vi alle bruger mest strøm, men læser du videre, finder du effektive sparetips.
Danmarks Statistik har beregnet vores strømforbrug juleaften sidste år, 2021.
Her stak det helt af i kommuner som Fanø, Samsø og Langeland, hvis strømforbrug var over tre gange så stort i forhold til en almindelig decemberdag.
Så det er værd at tænke energi ind i tilberedningen af vores elskede julemad.
Optøning af juleanden
Køber du frossen and, skal den optøs i køleskabet. Og her sparer du faktisk en del strøm på at gøre det.
I følge flere elselskaber giver et kilo frossen kød i køleskabet en times gratis kulde. Og da juleanden ofte vejer op til fire kilo, skal den tøs langsomt op i tre-fire dage.
Udover at spare strøm, er fordelen også, at kødet bliver mest saftigt af at tø langsomt op.
Spar strøm på julemaden i ovnen
Du kan vælge at stege ænder og flæskesteg i en gasgrill i stedet for i ovnen. Her kan du se vores opskrifter, som ikke slår fejl.
Steger du i ovnen, skal du ikke varme ovnen op, før du kommer anden i ovnen. Og husk også eftervarmen, så du kan slukke ca. 10 minutter, før anden skal ud.
Bruger du varmluftsovn, kan du sågar lave de brunede kartofler i de sidste 45 minutter af andens stegetid. Se opskriften på brunede kartofler i ovn her.
Og så kan du sagtens stege anden tidligt om morgenen, hvor el-priserne er billige i stedet for om eftermiddagen.
Når den serveres, skal du blot skære den ud og pensle med andefedt, hvorefter kødet varmes op i 20 minutter.
Huskeregler til komfuret
Ifølge Energistyrelsen kan vi spare en tredjedel el ved at koge kartofler og grøntsager i lidt vand i stedet for at fylde gryden op med vand.
Du skal også huske at komme låg på gryden, når kartoflerne simrer. Så udnytter du varmen fra kogepladen optimalt og kan skrue ned til en lavere temperatur end, hvis du ikke har låg på.
Desuden er det vigtigt at bruge en kogeplade, som har samme størrelse som den gryde eller pande, du tilbereder maden i.
Risengrød i høkassen
Før i tiden havde alle hjem en høkasse. Den holdte maden varm, til den skulle spises. Desuden kunne grøden laves færdig i høkassen.
I dag har vi seng og dyner, så hvorfor ikke spare på strømmen, når du laver risengrød og pakke den ind i en dyne, hvor den koger færdig?
Du skal blot begynde på risengrøden, som du plejer. Når det hele er i kog, sætter du gryden ind i sengen og pakker den godt ind i en dyne.
Her kan den koge færdig i løbet af et par timer. Husk blot at sætte den på køl bagefter, så der ikke udvikles bakterier.
Øl og sodavand
I stedet for at lade køleskabet arbejde med at køle hvidvin, øl og sodavand ned, kan vi køle dem af udenfor.
I julen er temperaturen for det meste køleskabskold udenfor og husk: Mange bække små...
Selvom julen varer længe, behøver den jo ikke at koste mange penge. I hvert fald ikke, hvad angår strøm.
Se andre sparetips her
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Del dine ideer og tanker med os andre her: