• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Viden om mad › Spar strøm på julemaden - sådan gør du

Spar strøm på julemaden - sådan gør du

Spar strøm på julemaden - sådan gør du
Del gerne:
4
SHARES
FacebookMessenger4PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 21. december 2022 - Udgivet: 19. december 2022

Spar strøm på julemaden. Juleaften bruger vi ekstra meget strøm, men her får du nogle tricks til at undgå en ekstra høj elregning.

Spar strøm på julemaden, og undgå at elregningen løber løbsk i juletiden. Juleaften er den dag på året, hvor vi alle bruger mest strøm, men læser du videre, finder du effektive sparetips.

Danmarks Statistik har beregnet vores strømforbrug juleaften sidste år, 2021.

Her stak det helt af i kommuner som Fanø, Samsø og Langeland, hvis strømforbrug var over tre gange så stort i forhold til en almindelig decemberdag.

Så det er værd at tænke energi ind i tilberedningen af vores elskede julemad.

Optøning af juleanden

Køber du frossen and, skal den optøs i køleskabet. Og her sparer du faktisk en del strøm på at gøre det.

I følge flere elselskaber giver et kilo frossen kød i køleskabet en times gratis kulde. Og da juleanden ofte vejer op til fire kilo, skal den tøs langsomt op i tre-fire dage.

Udover at spare strøm, er fordelen også, at kødet bliver mest saftigt af at tø langsomt op.

Spar strøm på julemaden i ovnen

Du kan vælge at stege ænder og flæskesteg i en gasgrill i stedet for i ovnen. Her kan du se vores opskrifter, som ikke slår fejl.

And på rotisserie - grillet and på spyd

4.7 fra 22 stemmer
Se hvordan du laver and på rotisserie, altså hvordan du griller en andesteg på roterende spyd. Anden bliver mør og saftig, og skindet sprødt.
Gå til opskrift
billederesultat for and på rotisserie spyd

Flæskesteg i gasgrill

4.7 fra 78 stemmer
Grillet flæskesteg: Her får du min opskrift på flæskesteg i gasgrill med den korrekte kernetemperatur og stegetid. En let og forståelig guide.
Gå til opskrift
grillet flæskesteg i gasgrill med sprød svær

Steger du i ovnen, skal du ikke varme ovnen op, før du kommer anden i ovnen. Og husk også eftervarmen, så du kan slukke ca. 10 minutter, før anden skal ud.

Bruger du varmluftsovn, kan du sågar lave de brunede kartofler i de sidste 45 minutter af andens stegetid. Se opskriften på brunede kartofler i ovn her.

Og så kan du sagtens stege anden tidligt om morgenen, hvor el-priserne er billige i stedet for om eftermiddagen.

Når den serveres, skal du blot skære den ud og pensle med andefedt, hvorefter kødet varmes op i 20 minutter.

Huskeregler til komfuret

Ifølge Energistyrelsen kan vi spare en tredjedel el ved at koge kartofler og grøntsager i lidt vand i stedet for at fylde gryden op med vand.

Du skal også huske at komme låg på gryden, når kartoflerne simrer. Så udnytter du varmen fra kogepladen optimalt og kan skrue ned til en lavere temperatur end, hvis du ikke har låg på.

Desuden er det vigtigt at bruge en kogeplade, som har samme størrelse som den gryde eller pande, du tilbereder maden i.

Risengrød i høkassen

Før i tiden havde alle hjem en høkasse. Den holdte maden varm, til den skulle spises. Desuden kunne grøden laves færdig i høkassen.

I dag har vi seng og dyner, så hvorfor ikke spare på strømmen, når du laver risengrød og pakke den ind i en dyne, hvor den koger færdig?

Du skal blot begynde på risengrøden, som du plejer. Når det hele er i kog, sætter du gryden ind i sengen og pakker den godt ind i en dyne.

Her kan den koge færdig i løbet af et par timer. Husk blot at sætte den på køl bagefter, så der ikke udvikles bakterier.

Øl og sodavand

I stedet for at lade køleskabet arbejde med at køle hvidvin, øl og sodavand ned, kan vi køle dem af udenfor.

I julen er temperaturen for det meste køleskabskold udenfor og husk: Mange bække små...

Selvom julen varer længe, behøver den jo ikke at koste mange penge. I hvert fald ikke, hvad angår strøm.

Se andre sparetips her

  • billede til billig julemad
    Billig julemad - spar penge på din julemiddag
  • Strømslugere i køkkenet - køleskab
    Strømslugere i køkkenet - sådan sparer du
  • Sparetips til ovn og komfur
    Sparetips til at lave mad i ovn og på komfur
  • Spar på vandet - vandhane
    Spar på vandet - 10 køkkentips
Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Ugens vine uge 29, 2025

Ugens vine uge 29, 2025 med gode vine fra New Zealand og boblende rosé

Ugens madplan uge 29

Ugens madplan uge 29 byder på dejlig aftensmad til hele ugen

Billede af pighvarsalat.

Pighvarsalat - salat med rester af pighvar eller anden hvidfisk

Billede af stegt fennikel med ærter og grønne asparges.

Stegt fennikel med ærter og grønne asparges

Billede af blomkål med brunet smør, kapers, citron og karse.

Blomkål med brunet smør, kapers, citron og karse

Ugens madplan uge 28

Ugens madplan uge 28 med lækker aftensmad til hele ugen

Forsiden lige nu

Hvad skal vi have at spise?
Hvad skal vi have at spise? Her får du 9 lækre retter→ Se opskriften
billede med frugttærte
Frugttærte→ Se opskriften
Ugens vine uge 29, 2025
Ugens vine uge 29, 2025 med gode vine fra New Zealand og boblende rosé→ Se opskriften
billede med hindbærsnittetærte
Hindbærsnittetærte med mazarin og lækkert fyld→ Se opskriften
billede for den du ved nok kage
Den du ved nok kage - nem opskrift på chokoladedrømmekage→ Se opskriften
billederesultat for brusebadsboller
Brusebadsboller - opskrift på hurtige morgenbrød→ Se opskriften
billede med mørbrad frikasse
Mørbrad frikassé med svinemørbrad og grøntsager→ Se opskriften
tex mex kylling
Tex Mex kylling→ Se opskriften
Billede med brunchæg i ovn
Brunchæg i ovn - ovnbagt æg i skål eller form→ Se opskriften
Billede af pighvarsalat.
Pighvarsalat - salat med rester af pighvar eller anden hvidfisk→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her