Her får du en opskrift på billig julemad, der stadig smager af jul. Men her er and byttet ud med fyldt kylling og med brunede kartofler i ovn.
Så er der billig julemad, der stadig smager af klassisk dansk jul. Så her er muligheden for, at spare lidt penge på din julemiddag - eller til Mortensaften.
Her er den dyre and og andesteg nemlig skiftet ud med en kylling, der er tilberedt på samme måde. Nemlig fyldt med svesker, æble og appelsin.
Smagen er selvfølgelig ikke som den traditionelle andesteg, men den ligner altså. Og så er prisen noget lavere. Blandt andet skal en and steges i timevis i ovnen, det skal den fyldte kylling ikke.
Og for at spare lidt yderligere, så laver vi her også de brunede kartofler i ovnen sammen med den fyldte julekylling, og det bliver de bestemt ikke dårligere af. Skyen fra kyllingen bliver til en fin sovs, og du behøver blot at tilføre en sund rødkålssalat til de billige julemenu, så er den i hus.
På den måde kan du altså lave en noget billigere julemiddag - eller menu til Mortensaften, og selvom det ikke smager præcist som en and, så er det altså lækkert.
Opskrift på billig julemad
Billig julemad - spar penge på din julemiddag
Ingredienser
- 1 kylling - på ca.1400 gram
- 250 gram svesker - uden sten
- 1 æble - skåret i tynde både
- 1 appelsin - ikke overfladebehandler
- 4 deciliter vand
- 1 bouillonterning - høns - eller andefond
- 1 løg - grofthakket
- 10 svesker
- 3 kviste timian
- 2 spiseskefulde smør
- 1 spiseskefuld hvedemel - med top
- 1 spiseskefuld ribsgele
- 1 deciliter fløde
Brunede kartofler i ovn
- 900 gram kartofler - små, kogte og pillede
- 150 gram brun farin
- 25 gram smør
- 1 teskefulde flagesalt
Sådan gør du
- Tænd din ovn på 200 grader varmluft. Læg en rist i en bradepande eller fad.
- Salt den hele kylling grundigt indvendigt, og fyld den derefter med svesker, æble i både og appelsin i både. Kyllingen kan eventuelt lukkes med en kødnål, men det er normalt ikke nødvendigt.
- Dryp kyllingen med lidt friskpresset appelsinsaft, og krydr med salt og friskværnet peber.
- I fadet kommes vand, en smuldret bouillonterning, grofthakket løg, nogle kviste timian og ca. 10 svesker. Læg kyllingen på risten i fadet, som du kan se på billedet. Bouillonterning kan udskiftes med lidt andefond.
- Sådan en kylling med svesker, æble og appelsin er billig julemad, og den skal nu steges en time i ovnen, og det sker på midterste rille. Undervejs kan du med fordel nogle gange lige øse lidt af stegeskyen op på kyllingen. Måske skal der også tilføjes lidt mere vand i fadet, så du har ca. 4 deciliter sky til sidst.
- De brunede kartofler laves samtidig med anden i ovnen, så det sparer også lidt på strømmen. Kartoflerne skal have 45 minutter, altså 15 minutter mindre end kyllingen, så dem gør du klar nu. Fordel kartoflerne i et fad, drys brun farin over sammen med smør i skiver.
- Stil kartoflerne ind på nederste rille, hvor de altså nu skal have 45 minutter. Undervejs skal du indimellem lige vende kartoflerne forsigtigt rundt. Det ligner ikke karamelliserede kartofler i starten, men det kommer til sidst. Lige inden servering vendes lidt flagesalt i kartoflerne.
- Når den fyldte kylling er klar, lægges den på et skærebræt, og her hviler den mens du laver sovsen.
- Skyen sigtes. I en lille gryde kommes smør, der smeltes og derefter piskes hvedemel i til en opbagning. Pisk gradvist sky indtil ønsket konsistens er opnået. Kom ribsgele i sammen med fløde og smag til med salt, peber og evt. lidt gastrik eller eddike. Koges igennem ved lavere varme i ca. 5 minutter for at fjerne smagen af mel.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Noter
Så er der billig julemad. Den fyldte kylling skæres ud, og indholdet serveres ved siden af i en lille skål.
De brunede kartofler fra ovnen anrettes i en skål, og det hele serveres gerne sammen med en rødkålssalat.
JesperB
1350 g kylling koster Ca 49 kr..
2800 g and koster Ca 69 kr.
Så and er faktisk billigere, H is man lige gider surfe reklamer, enten i papirudgave eller online.