Soffritto er italienernes hemmelige våben i mange middagsretter. Mikset af tre grøntsager bruges blandt andet i lasagne og minestrone.
Soffritto er et flot ord for en enkel grøntsagsblanding. Men tag ikke fejl af enkelheden. Behandler du de tre grøntsager korrekt, giver det en skøn smag i de fleste retter.
Det er ikke uden grund, at italienerne kalder soffritto for Den Hellige Treenighed.
Grøntsagerne består af finthakkede gulerødder, selleristænger og løg i målestoksforholdet en del gulerødder, en del selleristave og to dele løg.
De steges for svag varme i længere tid i olivenolie, og derved får du udløst en skøn duft og umami-smag.
Soffritto skal steges i et kvarters tid på panden, derfor er det vigtigt at bruge svag varme. De skal være gyldenbrune og bløde, men ikke brændte.
Sådan bruges soffritto i suppe og bolognese
Du kan som nævnt bruge denne blanding i en god bolognese. Her begynder du med soffrittoen. Når grøntsagerne er gyldne, kommer du farsen ned i gryden og fortsætter derefter.
I en god minestrone bruger du soffritto som startpunkt for suppen. Når den er lavet, hælder du fond over og derefter grøntsager.
Du kan også lave en rigtig god tomatsauce ved at begynde med at stege de finthakkede grøntsager, tilsætte hvidløg og krydderier, lade dem stege med et par minutter for så at hælde flåede, blendede tomater på panden.
Med lidt sukker og lidt eddike bliver tomatsaucen virkelig god.
Opskrifter og andre italienske teknikker
Her får du opskrifter på hjemmelavet fettuccine, gnocchi og ravioli. Alt sammen til tilbehør, som kan bruges til din soffritto.
NB: Du kender måske ordet fra Spanien, her staves det sofrito. Men der er forskel på de to blandinger. Spanierne tilsætter som regel også hvidløg, peberfrugt og krydderier.
I Frankrig bruger du samme blanding i en mirepoix, men her svitses grøntsagerne i smør i stedet for olivenolie.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Del dine ideer og tanker med os andre her: