Skysovs er en nem sovs, som laves af en god stegesky, og her får du min opskrift. Skysovsen kan også laves af bouillon, som du kan se her.
Skysovs er en virkelig nem og smagfuld sovs, som kan laves med stegesky eller en god bouillon.
Stegeskyen laves som en opbagt sovs, og den tager blot 10 minutter at lave.
Se også: Brun sovs - klassisk opskrift lavet fra bunden
Opskriften er beregnet som sovs til fire personer. Er du super glad for meget sovs, kan du selvfølgelig nemt lave en lidt større portion.
Opskrift på skysovs
Skysovs
Ingredienser
- 1 spiseskefuld smør - stor
- 1 spiseskefuld hvedemel - stor
- 3 deciliter stegesky - eller bouillon, måske lidt mere
- 1 spiseskefuld engelsk sauce
- 1 teskefuld sukker
- salt og friskkværnet peber
- Evt. sovsekulør
Sådan gør du
- Kom smør i en lille gryde og lad det lige brune af, så det dufter lidt af nødder.
- Tilsæt hvedemel og pisk rundt.
- Derefter piskes stegeskye (eller bouillon) ind i opbagningen indtil du har den rette konsistens på din skysovs. Du skal bruge omkring tre deciliter sky, men tilsæt indtil den ønskede konsistens er opnået.
- Smag til med lidt engelsk sauce, sukker, salt og peber. Vær dog opmærksom på, at stegesky typisk er godt saltet, så vær varsom med saltningen!!
- Lad nu skysovsen småkoge i cirka fem minutter, så du får fjernet melsmagen i sovsen.
- Afhængig af hvor mørk din stegesky eller bouillon er, kan du med fordel tilsætte din skysovs, så den får den rette kulør.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Mere om skysovs
Den færdige sovs af stegesky serveres straks til alt fra culotte, oksefilet eller hvad du nu har stegt.
Skysovs er blandt andet god til til udskæringer, som du har lavet sous vide.
Hvis ikke der er ret meget sky tilbage i vakuumposen, kan du netop her tilføje lidt bouillon eller fond.
Jeg plejer at lave en kraftig fond ved at bruge koncentreret fond (kalve- eller oksefond), som kan købes på små flasker i supermarkedet.
Til tre deciliter vand anvender jeg 3-4 spiseskefuld fond, så den bliver dejlig kraftig. Derefter er det blot at følge opskriften her.
Men endnu bedre er skysovsen selvfølgelig hvis du anvender stegeskyen fra en oksesteg, kalvesteg eller lignende. Her får du virkelig meget smag i din skysovs.
Pandesovs
En lidt anden version er når du har stegt kød på panden, og her vil lave en god pandesovs.
Hæld stegefedtet ud, og kog derefter panden af med vand eller bouillon. Der sidder nemlig rigtig meget smag fast i panden efter stegning af kød.
Kog det op, og sigt det eventuelt.
Nu kan du så bruge stegeskyen som anvist i opskriften her, eller blot jævne stegeskyen direkte i panden. Anvend eventuelt lidt Maizena, der er udrørt i en smule koldt vand.
Du kan i øvrigt også tilsætte endnu mere smag til skysovsen eller pandesovsen ved, at komme lidt sennep, fløde eller eventuelt gastrik i.
Ketchup er i øvrigt også fremragende i en pandesovs.
Dagens mand i skysovs
Endelig runder vi da også lige den anden betydning af skysovsen. Nemlig dagens mand i skysovs.
Får sådan en fætter er nemlig dagens helt og helt på toppen.
Altså en helt, der har gjort noget særligt, og hvem vil ikke gerne være det.
Del dine ideer og tanker med os andre her: