Skyr bliver altid rost til skyerne. Det er kaloriefattigt og proteinrigt. Det er sundt og mรฆttende. Ja, der er ingen grรฆnser for, hvor sundt det er. Men er det egentlig det?
Og hvordan fremstilles dette produkt, som oprindeligt stammer fra Island? Det ser vi pรฅ her.
Skyr er et syrnet mรฆlkeprodukt i lighed med ymer,ย yoghurt,ย kรฆrnemรฆlkย og tykmรฆlk.
Det betyder, at mรฆlken tilsรฆttes mรฆlkesyrekulturer for at give de syrnede produkter smag, tykkere konsistens og forlรฆnge holdbarheden. Hvordan smagen og konsistensen af de enkelt produkter bliver, afhรฆnger af, hvilke mรฆlkesyrebakterier der bruges.
Teknisk set er skyr en ost ligesom kvark.
Fremstilling
Fรธrst og fremmest bliver skummetmรฆlken varmebehandlet pรฅ 85-90 grader i fem minutter for at slรฅ bakterier ihjel. Derefter kรธles den ned til 42 grader.
Nu skal massen syrnes med mรฆlkesyrekultur i en tank for til sidst at blive ultrafiltreret for at fรฅ et hรธjere indhold af protein.
Det gรธres man ved at presse vand, mรฆlkesukker og salt (vallen) gennem en membran, sรฅ man fรฅr en tyk, cremet yoghurtmasse med hรธjt proteinindhold.
Nรฅr det er fรฆrdigt, kan den tappes pรฅ karton eller plastikbรธtte afhรฆngigt af, om det er en drikkeskyr eller en, der skal spises med ske.
Hvor sundt er det
Der er ingen tvivl om, at skyr er et af de mindst fedtholdige syrnede produkter og det mest proteinrige.
Men da de fleste mennesker fรฅrย proteinerย nok gennem deres kost, for eksempel fraย รฆg, grรธntsager og kรธd, vil det som regel ikke vรฆre nรธdvendigt at toppe op med skyr.
Det der gรธr skyr - og andre syrnede mรฆlkeprodukter - sรฅ sundt er de mange aktive bakterier, der producerer mรฆlkesyre. De hjรฆlper blandt andet med at holde skadelige stoffer nede i tarmen og kan styrke vores immunforsvar.
Der er ogsรฅ mange B-vitaminer samt kalk, kalium og fosfor i produktet.
Skyr indeholder fรฆrre kalorier end ymer, men flere kalorier end ylette. Det sidste skyldes det hรธje indhold af proteiner. Som du kan se nedenfor, er der nemlig mindre fedt i skyr end i ylette.
Energifordelingen
Her er energifordelingen for henholdsvis 100 gram ylette, ymer og skyr, alle sammen fra Coops eget mรฆrke.
Skyr natural | Ymer รธkologisk | Ylette รธkologisk | |
Energi | 60 kalorier | 71 kalorier | 53 kalorier |
Protein | 11 gram | 5,8 gram | 5,8 gram |
Kulhydrat | 3,5 gram | 4 gram | 4 gram |
Fedt | 0,2 gram | 3,5 | 1,5 gram |
Erstatninger
Hvis du har en opskrift, hvor du skal bruge skyr, men du ikke kan finde det i det lokale supermarked, kan du bruge disse alternativer:
Kvark, grรฆsk yoghurt, ymer og creme fraiche.
Skyr har det hรธjeste proteinindhold, sรฅ hvis du vil have mange proteiner, er der ingen mejeriprodukter, der giver samme protein-boost.
Det er da heller ikke nรธdvendigt i en normal kost.
Historien bag
Vi har kun haft skyr pรฅ hylderne siden 2006, hvor Thise Mejeri begyndte at fremstille det til danske forbrugere.
I begyndelsen gik det trรฆgt med at sรฆlge det syrlige produkt, men efter fรฅ รฅr tog det fart, og i dag er det et salgshit.
Islรฆndingene har kendt til skyr siden vikingetiden, hvor nordmรฆndene bragte teknikken med sig.
Dengang var der ikke kรธer pรฅ Island, sรฅ skyren blev lavet af resterne fra gede- og fรฅremรฆlk.
Det smarte var dels, at skyr var - og er - mรฆttende, dels at den var fermenteret, sรฅ vikingerne kunne tage det med sig pรฅ rejser i modsรฆtning til den rene mรฆlk, som hurtigt blev sur.
Faktisk bliver skyr ligefrem nรฆvnt i de islandske sagaer. Pรฅ islandsk udtales det i รธvrigt skir.
Resten er historie, for vikingernes yoghurt har haft en overvรฆldende succes de seneste ti รฅr.
Ikke kun i Danmark men i store dele af verden.
Opskrifter
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat pรฅ Madens Verdens kogebรธger
- Adgang til den populรฆre favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kรฆmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Del dine ideer og tanker med os andre her: