• Skip til indhold
  • Gรฅ direkte til footer
Madens Verden
Sรธg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • ร†ggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehรธr
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brรธd
    • Snacks og sรธde sager
  • Madplan
  • Rรฅvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside โ€บ Rรฅvareguide

Skyr - hvad er det og hvad kan man bruge det til?

Billede med skyr.
Skyr er vikingernes yoghurt, som har fรฅet en kรฆmpe fremgang de seneste ti รฅr. Det er kalorielet og proteinrigt og passer godt ind i sundhedsbรธlgen. Foto: iStock.com.

Opdateret:ย  3. maj 2025 - Udgivet:ย  3. maj 2025

Del gerne:
2
SHARES
FacebookMessenger2PinterestEmailSMS

Indhold

  1. Fremstilling
  2. Hvor sundt er det
  3. Energifordelingen
  4. Erstatninger
  5. Historien bag
  6. Opskrifter

Skyr bliver altid rost til skyerne. Det er kaloriefattigt og proteinrigt. Det er sundt og mรฆttende. Ja, der er ingen grรฆnser for, hvor sundt det er. Men er det egentlig det?

Og hvordan fremstilles dette produkt, som oprindeligt stammer fra Island? Det ser vi pรฅ her.

Skyr er et syrnet mรฆlkeprodukt i lighed med ymer,ย yoghurt,ย kรฆrnemรฆlkย og tykmรฆlk.

Det betyder, at mรฆlken tilsรฆttes mรฆlkesyrekulturer for at give de syrnede produkter smag, tykkere konsistens og forlรฆnge holdbarheden. Hvordan smagen og konsistensen af de enkelt produkter bliver, afhรฆnger af, hvilke mรฆlkesyrebakterier der bruges.

Teknisk set er skyr en ost ligesom kvark.

Fremstilling

Fรธrst og fremmest bliver skummetmรฆlken varmebehandlet pรฅ 85-90 grader i fem minutter for at slรฅ bakterier ihjel. Derefter kรธles den ned til 42 grader.

Nu skal massen syrnes med mรฆlkesyrekultur i en tank for til sidst at blive ultrafiltreret for at fรฅ et hรธjere indhold af protein.

Det gรธres man ved at presse vand, mรฆlkesukker og salt (vallen) gennem en membran, sรฅ man fรฅr en tyk, cremet yoghurtmasse med hรธjt proteinindhold.

Nรฅr det er fรฆrdigt, kan den tappes pรฅ karton eller plastikbรธtte afhรฆngigt af, om det er en drikkeskyr eller en, der skal spises med ske.

Hvor sundt er det

Der er ingen tvivl om, at skyr er et af de mindst fedtholdige syrnede produkter og det mest proteinrige.

Men da de fleste mennesker fรฅrย proteinerย nok gennem deres kost, for eksempel fraย รฆg, grรธntsager og kรธd, vil det som regel ikke vรฆre nรธdvendigt at toppe op med skyr.

Det der gรธr skyr - og andre syrnede mรฆlkeprodukter - sรฅ sundt er de mange aktive bakterier, der producerer mรฆlkesyre. De hjรฆlper blandt andet med at holde skadelige stoffer nede i tarmen og kan styrke vores immunforsvar.

Der er ogsรฅ mange B-vitaminer samt kalk, kalium og fosfor i produktet.

Skyr indeholder fรฆrre kalorier end ymer, men flere kalorier end ylette. Det sidste skyldes det hรธje indhold af proteiner. Som du kan se nedenfor, er der nemlig mindre fedt i skyr end i ylette.

Energifordelingen

Her er energifordelingen for henholdsvis 100 gram ylette, ymer og skyr, alle sammen fra Coops eget mรฆrke.

Skyr naturalYmer รธkologiskYlette รธkologisk
Energi60 kalorier71 kalorier53 kalorier
Protein11 gram5,8 gram5,8 gram
Kulhydrat3,5 gram4 gram4 gram
Fedt0,2 gram3,51,5 gram

Erstatninger

Hvis du har en opskrift, hvor du skal bruge skyr, men du ikke kan finde det i det lokale supermarked, kan du bruge disse alternativer:

Kvark, grรฆsk yoghurt, ymer og creme fraiche.

Skyr har det hรธjeste proteinindhold, sรฅ hvis du vil have mange proteiner, er der ingen mejeriprodukter, der giver samme protein-boost.

Det er da heller ikke nรธdvendigt i en normal kost.

Historien bag

Vi har kun haft skyr pรฅ hylderne siden 2006, hvor Thise Mejeri begyndte at fremstille det til danske forbrugere.

I begyndelsen gik det trรฆgt med at sรฆlge det syrlige produkt, men efter fรฅ รฅr tog det fart, og i dag er det et salgshit.

Islรฆndingene har kendt til skyr siden vikingetiden, hvor nordmรฆndene bragte teknikken med sig.

Dengang var der ikke kรธer pรฅ Island, sรฅ skyren blev lavet af resterne fra gede- og fรฅremรฆlk.

Det smarte var dels, at skyr var - og er - mรฆttende, dels at den var fermenteret, sรฅ vikingerne kunne tage det med sig pรฅ rejser i modsรฆtning til den rene mรฆlk, som hurtigt blev sur.

Faktisk bliver skyr ligefrem nรฆvnt i de islandske sagaer. Pรฅ islandsk udtales det i รธvrigt skir.

Resten er historie, for vikingernes yoghurt har haft en overvรฆldende succes de seneste ti รฅr.

Ikke kun i Danmark men i store dele af verden.

Opskrifter

Skyrboller

Islandsk skyrkage med skyr og kiks

Skyrboller i airfryer

Skyr med hjemmelavet granola og kompot

Om Holger
holger rรธrby madsen madens verden
Holger Rรธrby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - ogsรฅ pรฅ kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet sรฅ alle kan forstรฅ dem. Det fรฅr du her pรฅ Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat pรฅ Madens Verdens kogebรธger
  • Adgang til den populรฆre favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kรฆmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Kรธb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT รฅr)

Lรฆserinteraktioner

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Pรฅkrรฆvede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sรฆtter ogsรฅ pris pรฅ at hรธre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er sรฅ glad for siden. Pรฅ forhรฅnd tak.

Fรธlg os pรฅ Instagram

Besรธg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilfรธj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilfรธj til kurv
  • Madens Verden forklรฆde

    Madens Verden forklรฆde

    kr. 125,00
    Tilfรธj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilfรธj til kurv

Nyeste indhold

Uge21-bedstevinkรธbMV

Ugens vine, uge 21: 20 vinkรธb til en fest pรฅ budget

bilelde med dansk mad krebinetter

Dansk mad: Opskrifter pรฅ mad fra det danske kรธkken

Billede til rรธdtunge med svampestuvning.

Rรธdtunge med svampestuvning og ristede kartofler

Ugens madplan uge 21

Ugens madplan uge 21 med skรธn aftensmad til hele ugen

Billede med kyllingegyros.

Nem kyllingegyros med bulgur og spidskรฅl

Billede af Allingetรฆrte

Allingetรฆrte med rabarber og creme

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rรธrby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Mรธllers Allรฉ 43B
2791 Dragรธr
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Lรฆs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rรธrby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rรธrby Madsen, redaktionschef
Jan Sรธrensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgรฅ reklamer, nรฅr du bruger opskrifterne, og fรฅ din egen favoritliste. Samtidig stรธtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden mรฅ kun finde sted pรฅ institutioner eller virksomheder, der har indgรฅet aftale med Copydan Tekst & Node. Du mรฅ altid gerne linke til indhold pรฅ Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Fรธlg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv stรธttemedlem af Madens Verden nu
Som medlem slipper du for reklamer, og du kan gemme og printe opskrifter. Sรฅ vรฆr med nu i Danmarks store fรฆllesskab om mad. Pรฅ forhรฅnd tak.
Bliv medlem her
Eller fortsรฆt gratis med annoncer her