Kvark er et kaloriefattigt mejeriprodukt, som minder om skyr. Se, hvad det bruges til, og hvad du gør, hvis du ikke kan skaffe det.
Kvark er en friskost med et virkelig lavt fedtindhold. Den minder lidt om skyr i konsistensen og creme fraiche i smagen.
Da smagen er mild og mindre syrlig end for eksempel skyr, kan du erstatte den federe creme fraiche med kvark, hvis du vil have færre kalorier.
Kvarken er også super i gryderetter, som dressing og i brød og kager. Særlig brød og boller bliver fine, hvis dejen indeholder kvark.
Indholdet er helt enkelt og består af skummetmælk, osteløbe og mælkesyrekultur.
Sådan bruger du kvark
Som sagt kan du bruge kvark i gryderetter, men den er også god i supper. Dog er der en huskeregel, som er vigtig: Du skal røre kvarken sammen med hvedemel, når du bruger den i en varm ret.
Hvis du ikke gør det, skiller den, når retten koger.
I brød og boller kan du bruge kvark i stedet for diverse surmælksprodukter som yoghurt og ymer. Det giver en god konsistens.
Det er også eminent at bruge friskosten til kaloriefattige desserter, for eksempel en frugtsalat med blandet frugt i tern og kvark rørt op med en teskefuld vaniljesukker.
Energifordeling og sundhed
Du kan købe det proteinrige mejeriprodukt med forskellige fedtprocenter fra 1 til 0,3. Her ser du energifordelingen for 100 gram kvark 0,3 %.
Kalorier: 67.
Fedt: 0,3 gram.
Protein: 12 gram.
Kulhydrat: 3,9 gram.
Erstatninger for kvark
Det er ikke alle steder, vi kan få fat i kvark. Hvis du står med en opskrift, hvor den er en af ingredienserne, er gode råd ikke dyre. De kommer nemlig her.
Fromage Frais 3% er også en friskost, og den har samme fedtindhold. Den kan bruges på samme måde og skal også røres op med mel, hvis den skal i varme retter.
Græsk yoghurt har en tykkere konsistens end den klassiske danske. Den er også en god erstatning for kvark, særligt i dip, dressinger og bagværk.
Mascarpone er en italiensk friskost, som er et godt alternativ. Særligt når opskriften indeholder frisk kvark, for eksempel til dip og dressinger - eller i desserter.
Opbevaring og holdbarhed
Opbevares altid i køleskabet. Efter åbning holder friskosten sig i fem - seks dage. Den kan nu holde sig lidt længere, så lugt til den og smag en smule, så du ikke kasserer spiselig mad.
Du kan også fryse den ned. Her er den holdbar i tre måneder, og skal optøs i køleskabet.
Opskrifter med kvark:
Flammkuchen - tærte fra Alsace
Kilder: Arla, Gocook.dk, Samvirke.
Del dine ideer og tanker med os andre her: