Skvalderkål er haveejernes fjende nummer et, men den grønne urt blev tidligere dyrket og brugt, som vi spiser spinat. Den er sund og smager godt i salat.
Skvalderkål skyder op overalt i de danske haver netop nu. Mange har travlt med at grave dem op og destruere dem, så de ikke overtager bede og køkkenhaver.
Men tøv en kende. Der er ingen grund til at køre dem på genbrugspladsen, for de kan faktisk spises. Og så er skvalderkål sundt, da den bugner med vitaminer og mineraler.
Skvalderkål er en urt, der breder sig med rasende fart - deraf haveejernes skræk - men plukker du regelmæssigt de nye, friske blade, kan du få gavn af dens høje indhold af vitaminer.
Det kan være fristende at plukke de store skvalderkål, men de smager ikke så lige så godt som de små skud, hvor bladene ikke er foldet ud endnu.
De skal helst være helt lysegrønne og lidt blanke at se på.
Se flere artikler:
Hvordan smager skvalderkål?
På billedet øverst har jeg lagt en buket nye skud og en buket store blade. Her kan du se forskellen på farve og størrelse, så du ved, hvad du helst skal gå efter.
De store skvalderkål med udslåede, mørkere blade kan også spises, men har en mere kedelig smag og konsistens i forhold til de små.
De små, nye blades smag leder tankerne hen på bredbladet persille med et twist.
Den har en frisk og lettere syrlig smag, så vi kan bruge urten på lige fod med andre friske krydderurter.
Blomsterne er også spiselige, faktisk er de mildere end selve bladene, så de kan bruges som spiseligt pynt til alle retter.
Tips til at spise skvalderkål
- Hak de små skud og brug dem i dressinger, dip og creme fraiche-baserede salater som hønsesalat.
- Blend dem med parmesan, olivenolie og pinjekerner til en pesto. Du kan også bruge halv basilikum, halv skvalderkål og tilsætte lidt revet citronskal til pestoen.
- Fjern stilken og brug bladene i en salat sammen med andre grønne blade.
- Brug de hakkede skud som det grønne drys på smørrebrød, ris, gryderetter - kun fantasien sætter grænser.
- Blend dem med andre grøntsager og rismælk i en greenie, en grøn smoothie.
Hvor finder jeg skvalderkål?
Har du ikke en have - eller er du så heldig, at skvalderkål ikke har bemægtiget sig dine bede, kan du sanke dem i naturen.
Blot skal du være sikker på, at du ved nøjagtigt, hvordan de ser ud, så du ikke snupper giftige urter i stedet.
Skvalderkålens blade er spidse og takkede, som du ser her:
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden