• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Viden om mad › Skvalderkål er sundt så spis bare løs af dit ukrudt

Skvalderkål er sundt så spis bare løs af dit ukrudt

Et bundt skvalderkål
Del gerne:
13
SHARES
FacebookMessenger13PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  10. juli 2021 - Udgivet:  7. maj 2020

Skvalderkål er haveejernes fjende nummer et, men den grønne urt blev tidligere dyrket og brugt, som vi spiser spinat. Den er sund og smager godt i salat.

Skvalderkål skyder op overalt i de danske haver netop nu. Mange har travlt med at grave dem op og destruere dem, så de ikke overtager bede og køkkenhaver.

Men tøv en kende. Der er ingen grund til at køre dem på genbrugspladsen, for de kan faktisk spises. Og så er skvalderkål sundt, da den bugner med vitaminer og mineraler.

Skvalderkål er en urt, der breder sig med rasende fart - deraf haveejernes skræk - men plukker du regelmæssigt de nye, friske blade, kan du få gavn af dens høje indhold af vitaminer.

Det kan være fristende at plukke de store skvalderkål, men de smager ikke så lige så godt som de små skud, hvor bladene ikke er foldet ud endnu.

De skal helst være helt lysegrønne og lidt blanke at se på.

Se flere artikler:

  • Mynte - fakta om den søde og sunde krydderurt
  • Salvie - fakta om den stærke krydderurt
  • Ærter - næringsindhold og wiki om ærterne
  • Radicchio - fakta om den smukke italienske salat
  • Brøndkarse - fakta om PH's grønne krydderurt

Hvordan smager skvalderkål?

På billedet øverst har jeg lagt en buket nye skud og en buket store blade. Her kan du se forskellen på farve og størrelse, så du ved, hvad du helst skal gå efter.

De store skvalderkål med udslåede, mørkere blade kan også spises, men har en mere kedelig smag og konsistens i forhold til de små.

De små, nye blades smag leder tankerne hen på bredbladet persille med et twist.

Den har en frisk og lettere syrlig smag, så vi kan bruge urten på lige fod med andre friske krydderurter.

Blomsterne er også spiselige, faktisk er de mildere end selve bladene, så de kan bruges som spiseligt pynt til alle retter.

Tips til at spise skvalderkål

  • Hak de små skud og brug dem i dressinger, dip og creme fraiche-baserede salater som hønsesalat.
  • Blend dem med parmesan, olivenolie og pinjekerner til en pesto. Du kan også bruge halv basilikum, halv skvalderkål og tilsætte lidt revet citronskal til pestoen.
  • Fjern stilken og brug bladene i en salat sammen med andre grønne blade.
  • Brug de hakkede skud som det grønne drys på smørrebrød, ris, gryderetter - kun fantasien sætter grænser.
  • Blend dem med andre grøntsager og rismælk i en greenie, en grøn smoothie.

Hvor finder jeg skvalderkål?

Har du ikke en have - eller er du så heldig, at skvalderkål ikke har bemægtiget sig dine bede, kan du sanke dem i naturen.

Blot skal du være sikker på, at du ved nøjagtigt, hvordan de ser ud, så du ikke snupper giftige urter i stedet.

Skvalderkålens blade er spidse og takkede, som du ser her:

Til højre ses det unge, lysegrønne skud, til venstre et stort, helt udslået blad. Foto: Karen Seneca/Madensverden.dk.
Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af grillede grøntsager.

Grillede grøntsager - sundt tilbehør lavet på grill

Billede af sauce gribiche med grønne asparges.

Sauce gribiche med grønne asparges

Billede af valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel.

Valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Billede af ramen.

Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe

Forsiden lige nu

mad på 30 minutter
Mad på 30 minutter (lækre retter på en halv time)→ Se opskriften
billede med simpel pastaret
Simpel pastaret - nem mad uden gryde og pande→ Se opskriften
billederesultat for æggewraps med laks og kylling
Æggewraps - skøn opskrift med laks eller kylling→ Se opskriften
billede med creme anglaise med jordbær
Creme Anglaise med jordbær (lækker vaniljecreme)→ Se opskriften
billede med grøn kartoffelsalat
Grøn kartoffelsalat med ærter og majs→ Se opskriften
vegetar kødsovs uden kød
Vegetar kødsovs: En lækker pastasauce uden kød→ Se opskriften
Hyldeblomst
Hyldeblomst - sommerlige opskrifter og fakta→ Se opskriften
torskekrebinetter med grøntsagsfrikassé
Torskekrebinetter med grøntsagsfrikassé→ Se opskriften
edamamesalat med tomat og dressing
Simpel edamamesalat med tomat og agurk→ Se opskriften
Billede resultat for jordbær parfait
Jordbær parfait - nem jordbæris uden ismaskine→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her