• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Råvareguide › Brøndkarse - fakta om PH's grønne krydderurt

Brøndkarse - fakta om PH's grønne krydderurt

Brøndkarse
Del gerne:
1
SHARE
FacebookMessenger1PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 12. januar 2021 - Udgivet: 12. januar 2021

Brøndkarse har et mærkeligt navn. Vokser denne krydderurt i en brønd eller hvad? Nej, det gør den ikke, men brøndkarse gror bedst ved rindende vand som i et vandløb eller en å. Deraf navnet.

Denne karse-art har været kendt og benyttet i madlavningen siden oldtiden. Her i Danmark har vi ikke interesseret os for karsens dejlige smag, før arkitekten Poul Henningsen fik smag for den.

Dette alsidige kreative menneske nød brøndkarse på sine ferier i Frankrig, og besluttede sig for at dele sin begejstring med danskerne.

Så i begyndelsen af 1960'erne begyndte han at dyrke karsen og levere til københavnske restauranter. Siden har vi brugt den som pynt og som smagsgiver.

Anvendelse og opskrifter med brøndkarse

Du kan bruge brøndkarse til lidt af hvert. De små, blanke blade er perfekt som det grønne drys på et godt stykke smørrebrød eller på varme retter som disse filokurve.

Nemme filokurve med kylling og grøntsager

5 fra 6 stemmer
Her får du min opskrift på nemme filokurve med kylling og grøntsager. Disse filodejskurve kan både bruges til en forret eller som et måltid.
Gå til opskrift
billederesultat for nemme filokurve med kylling

Brøndkarsens lettere skarpe peber-agtige smag passer særligt godt til bøffer og fisk. Begge har meget umami-smag, som går godt i spænd med denne karse-art.

Også i dressinger er brøndkarsen supergod - samt som ingrediens i salater.

Brøndkarsesuppe er en delikatesse, som er nem og hurtig at lave - og som smager dejligt. Men generelt smager brøndkarse bedst rå.

Næringsindhold og vitaminer

Den vandglade karse har et højt niveau af A- og C-vitamin.

Her ser du energifordelingen på 100 gram brøndkarse (kilde: Frida Fooddata.dk):

Energi: 18 kalorier.

Kulhydrater: 1,9 gram.

Proteiner: 1,7 gram.

Fedt: 0,2 gram.

Holdbarhed og opbevaring af brøndkarsen

Denne karse kan hverken fryses eller tørres. Med andre ord: Brug de friske blade.

Du køber dem i små potter, som du skal opbevare i køleskabet for at forlænge karsens levetid. Her vil den kunne holde i op til seks dage.

Faktisk kan vi plukke vildtgroende brøndkarse i naturen, men her skal man være opmærksom på, at de ikke gror i forurenede vandløb eller i nærheden af, hvor dyr græsser.

Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af pighvarsalat.

Pighvarsalat - salat med rester af pighvar eller anden hvidfisk

Billede af stegt fennikel med ærter og grønne asparges.

Stegt fennikel med ærter og grønne asparges

Billede af blomkål med brunet smør, kapers, citron og karse.

Blomkål med brunet smør, kapers, citron og karse

Ugens madplan uge 28

Ugens madplan uge 28 med lækker aftensmad til hele ugen

Billede af laks med sommerkål, ærter, kartofler og lækker sovs.

Laks med sommerkål, ærter, kartofler og lækker sovs

Billede af kotelet a la milanese.

Kotelet a la Milanese - panerede koteletter fra Italien

Forsiden lige nu

billede med mørbrad med asparges, kartofler og salviesmør
Mørbrad med asparges, kartofler og salviesmør→ Se opskriften
Nemme krebinetter med let sommerfrikassé opskrift
Krebinetter med let sommerfrikassé→ Se opskriften
Billede af stegt fennikel med ærter og grønne asparges.
Stegt fennikel med ærter og grønne asparges→ Se opskriften
billede med pandekager klar til servering
Pandekager - nem opskrift på gammeldags pandekagedej→ Se opskriften
billede med ærtegryde
Ærtegryde (opskrift på nem og hurtig gryderet med ærter)→ Se opskriften
kartoffelgratin med oksekød
Kartoffelgratin med oksekød→ Se opskriften
Billede af blomkål med brunet smør, kapers, citron og karse.
Blomkål med brunet smør, kapers, citron og karse→ Se opskriften
Krydrede kødboller opskrift med ras el hanout
Krydrede kødboller (opskrift med ras el hanout)→ Se opskriften
sommerfuglepasta med hakket kylling og tomater
Sommerfuglepasta med hakket kylling og tomater→ Se opskriften
billede med skærekager
Skærekager (de bedste opskrifter på lækker skærekage)→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her