Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Råvareguide › Salvie

Salvie (fakta om den stærke krydderurt)

Billede med salvie.
Del gerne:
5
SHARES
FacebookMessenger5PinterestEmailSMS
Indhold
  • Anvendelse
  • En medicinsk urt
  • Opbevaring
  • Opskrifter med salvie
  • Kommentarer

Salvie er en flerårig staude i læbeblomstfamilien, der også rummer krydderurter som timian, oregano og citronmelisse. Planten kan blive op til 70 centimeter høj, og har de kønneste lilla blomster.

Mange har måske oven i købet urten i sin have uden at vide det, for det er en sej plante, der kommer igen og igen. Og dens blomster er så kønne, at den sagtens kan stå som en blomsterstaude i sig selv.

Men salviebladene indeholder en stærk, aromatisk duft og smag. De dunede blade indeholder æteriske olier, der træder meget tydeligt frem, når man rister dem, eller kommer dem i en varm middagsret.

Derfor er det ofte nok at bruge fem blade til en hel ret. Overdoserer man, vil smagen blive bitter i stedet for delikat.

Se også: Kalkun med salvie og pappardelle

Anvendelse

De fine blade har en særlig egenskab. De kan nemlig give et kraftigt modspil til fed mad som flæskesteg og pølser, hvor de fremhæver umami-smagen. Derfor har vi traditionelt brugt bladene som et pift til fede, danske retter.

Men salvie er så meget mere end blot en fedtdæmper. Den kan sagtens være hovedpersonen i en ret - det ved italienerne og franskmændene.

En elsket ret i Italien er gnocchi med brunet smør og sprødstegt salvie. Her sørger salviebladene for at give smag til den nøddeagtige smør og samspillet er helt forrygende.

Du kan sagtens bruge pastapenne eller nye, kogte kartofler i stedet for gnocchi, hvis du følger vores opskrift: Gnocchi med brunet smør. En anden klassiker, hvor bladene er en af de vigtigste ingredienser, er saltimbocca med kalvefilet.

Franskmændene bruger ofte salvieblade i Coq au vin og i deres pateer, da den kraftige smag giver et ordentlig spark til det fede kød.

Salviekartofler serveres ofte til den franske klassiker lammekølle provencale.

En medicinsk urt

Så længe mennesket har kendt til denne urt, så længe har man anset den for at være en medicinsk plante med alverdens egenskaber. Navnet betyder direkte helbrede.

I Italien blev det kaldt en kvinde-urt i middelalderen, da man mente, at den kunne regulere svedproduktion og ubehag i forbindelse med menstruation og overgangsalderen. Selv i dag sælges salvietabletter som kosttilskud mod hedeture.

De små blade siges også at indeholde et stof, der påvirker signalerne til hjernen. Et dagligt indtag af bladene skulle resultere i større koncentration, bedre hukommelse og humør.

Opbevaring

Hvis du køber urten i en potte, kan den holde ca. fem dage i stuetemperatur.

Buketter kan holde sig mindst den dobbelte tid i køleskabet i en pose.

Du kan også fryse salvien, for den mister ikke smag, men husk at skylle og hakke bladene, før du kommer dem i en frysepose.

Opskrifter med salvie

  • Kylling med spidskål, tomater og salvie
  • Svinemørbrad med pasta, salvie og fløde
  • Salviesmør - lækkert smør med salvie til pasta
  • Schnitzler med salvie og lækker salviesauce
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • Mulighed for populært nyhedsbrev
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifter
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Mere inspiration

  • Billede af bladbede og sølvbede.
    Bladbede og sølvbede - fakta og viden
  • Billede af mirin.
    Mirin (fakta og alt du skal vide om den japanske risvin)
  • Billede med sake risvin.
    Sake - fakta og viden om den japanske risvin
  • Billede med havkat.
    Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores PLUS-medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Vi håber du vil støtte op med det lille årlige beløb. Du kan dog fortsat bruge Madens Verden gratis med annoncer.