Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Opskrifter › Brød › Rugbrød

Hjemmebagt rugbrød med surdej og kerner

rugbrød med surdej
4.9 fra 27 stemmer
Gå til opskrift
Del gerne:
433
SHARES
FacebookMessenger433PinterestEmailSMS
Indhold
  • Hjemmebagt rugbrød
  • Opskrift på rugbrød
  • Noter
  • Hvorfor citronsaft i rugbrød?
  • Kernetemperatur
  • Opdateret opskrift
  • Kommentarer

Hjemmebagt rugbrød

holger rørby madsen madens verdenHolger Rørby Madsen
4.9 fra 27 stemmer
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere
Forb. tid: 30 minutter min
Tilb. tid: 1 time t
Hævetid: 5 timer t
Samlet tid: 6 timer t 30 minutter min
Måske den bedste opskrift på et godt rugbrød med surdej og kerner. Rugbrødet bages bla. med hvidtøl, er nemt at bage og det smuldrer ikke.
Antal: 3 stk.
Ret: Brød
Køkken: Dansk
Ugens madplan fra Madens VerdenFind den aktuelle madplan her!

Ingredienser

  • 3,5 dl vand
  • 150 g rugkerner skårne
  • 3 dl vand koldt
  • 5 g gær
  • 3,3 dl hvidtøl
  • 300 g surdej
  • 400 g rugmel
  • 200 g hvedemel
  • 100 g fuldkorns hvedemel
  • 20 g salt
  • 20 g maltmel
  • 2 spsk mørk sirup
  • 200 g rugkerner poppede, klar til brug

Fremgangsmåde

  1. Vand og skårne rugkerner koges fem minutter i en lille kasserolle, og køles derefter ned til ca. 40 grader, så det stadig er godt lunt - men ikke for varmt.
  2. I skålen til røremaskinen hældes vand og gær. Røres sammen med en ske. Hæld hvidtøl i.
  3. Derefter tilsættes de øvrige ingredienser, og dejen røres sammen i cirka 10 minutter. Kom også de kogte og skårne rugkerner i. Tilsæt om nødvendigt lidt mere vand eller rugmel til den rette konsistens opnås (hverken for tynd eller for fast). Målene plejer dog at passe fint. Se evt. mere i min video med fremgangsmåde.
  4. Smør tre forme og fordel cirka 800 gram dej i hver. Du skal smøre formene grundigt, så rugbrødene nemt slipper igen.
  5. Glat brødene ud med en spartel, der dyppes i vand. Drys brødene med blå birkes, solsikkerkerner, majsdrys, græskarkerner eller lignende. Der er frit valg.
  6. Læg et viskestykke over dine forme med rugbrød, og lad nu rugbrødene hæve ved stuetemperatur i cirka fem timer.
  7. Forvarm ovnen ved 250 grader varmluft, og bag dine rugbrød i først fem minutter, hvorefter ovnen skrues ned på 200 grader varmluft, og bages i yderligere 55 minutter. Samlet bagetid er altså en time. Eller til en kernetemperatur på 97 grader.

Næringsindhold

Kalorier1401kcalKulhydrater299gProtein45gFedt6gMættet fedt1gFlerumættet fedt2gEnkelumættet fedt0.4gNatrium2629mgKalium746mgKostfibre38gSukker13gVitamin A4IUVitamin C0.04mgCalcium123mgJern13mg
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab

Video til opskriften

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke
Kom med din mening

Opskrift på rugbrød

Rugbrød har måske nok ry for at være besværlige at bage, og derfor nøjes de fleste med at købe rugbrødet hos bageren eller i supermarkedet.

Men det er faktisk en skam, for intet slår et helt nybagt og hjemmebagt rugbrød.

Rugbrødene her er bagt med blandt andet hvidtøl og surdej, og de hæver i fem timer. Det er vigtigt du overdækker formene, så dejen ikke tørrer ud!

Jeg foretrækker rugbrød, der ikke er for høje i formen, men du kan jo bage dem som du synes. De kan også laves mere kvadratiske.

Opskriften her giver tre dejlige brød. Nemmere bliver det ikke at lave et hjemmebagt rugbrød. Jeg har også lavet en video med fremgangsmåde.

Se opskriften på surdej her.

Noter

Husk altid at lade de hjemmebagte rugbrød køle helt af inden du skærer det ud!

Du skal fordele cirka 800 gram rugbrødsdej i hver form, men du kan også gemme lidt rugbrødsdej i en tæt bøtte som surdej til næste gang.

Surdejen opbevares i tætsluttende bøtte i køleskabet.

Fryseegnet: Rugbrødet kan sagtens fryses ned. Jeg plejer at skære det afkølede brød i skiver, og derefter fryses det ned. Så kan man altid lige tage et passende antal skiver op - og du har altid lækkert rugbrød klar til brug. Kan tøs op ved stuetemperatur eller i 60 sekunder ved 450W i mikroovn.

Hvorfor citronsaft i rugbrød?

Du kan også tilsætte lidt citronsaft i dine hjemmebagte rugbrød. Og hvorfor så det?

Jo, dels er citronsaft med til øge hævningen (du får et lidt mere luftigt brød), og dels giver det lidt mere syre til brødet.

Derfor min anbefaling om at bruge lidt citronsaft til din rugbrødsbagning.

Kernetemperatur

Kernetemperaturen i de færdige brød bør være 97 grader.

Rester af rugbrødet anvendes naturligvis til verdens bedste øllebrød.

Opdateret opskrift

Jeg har opdateret min grundopskrift på rugbrød, og i virkeligheden forsimplet den en smule.

Men en del af jer var også meget glade for den tidligere opskrift på rugbrød med surdej, så den kommer her.

Du skal bruge:

3,5 deciliter vand
150 gram rugkerner skårne
3 deciliter hvidtøl
3 deciliter vand koldt
300 gram surdej
20 gram salt
350 gram rugmel
200 gram hvedemel
100 gram speltmel fuldkorns
2 spiseskefulde mørk sirup
2 spiseskefulde citronsaft
100 gram solsikkekerner
50 gram 5-korns blanding eller lignende

Fremgangsmåde:

  • Vand og skårne rugkerner koges fem minutter i en lille kasserolle, og køles derefter ned til ca. 40 grader, så det stadig er godt lunt - men ikke for varmt.
  • I skålen til røremaskinen hældes hvidtøl, vand og surdej, som derefter røres sammen, hvor der anvendes spartel.
  • Derefter tilsættes de øvrige ingredienser, og dejen røres sammen i cirka 10 minutter. Kom også de kogte og skårne rugkerner i. Tilsæt om nødvendigt lidt mere vand eller rugmel til den rette konsistens opnås (hverken for tynd eller for fast). Målene plejer dog at passe fint.
  • Smør to forme med smør og fordel cirka 900 gram dej i hver. Du skal smøre formene grundigt, så rugbrødene nemt slipper igen.
  • Glat brødene ud med en spartel, der dyppes i vand, og prik derefter hvert rugbrød grundigt med en kødnål eller lignende.
  • Beklæd formene med tætsluttende husholdningsfilm, og lad nu rugbrødene hæve ved stuetemperatur i cirka fem timer.
  • Drys brødene med blå birkes, solsikkerkerner, majsdrys eller lignende. Der er frit valg.
  • Forvarm ovnen ved 250 grader varmluft, og bag dine rugbrød i først fem minutter, hvorefter ovnen skrues ned på 185 grader varmluft, og bages i yderligere 55 minutter. Samlet bagetid er altså en time. Eller til en kernetemperatur på 97 grader.

Vild med rugbrød? Prøv også disse:

Sønderjysk rugbrød

Opskrift på fuldkornsrugbrød

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Ronja Lindahl skriver

    marts 23, 2025 at 7:34 pm

    Jeg tager udgangspunkt i din opskrift og det fungere rigtig godt.

    Men jeg undre mig over de 10 min som man skal røre dejen. Hvad gør det godt for?

    Jeg har ikke været vant til at man skal "ælte" rugbrødsdej, derfor er jeg lidt nysgerrig.

    Jeg har ikke lige poppede rugkerner, men tilsætter i stedet 200g frø. Ca. 80g Solsikkekerner, 50g chiafrø, 50g hørfrø og 20g græskarkerner.

    Svar
  2. Helle K. skriver

    januar 14, 2025 at 6:15 pm

    Er vild med mit hjemmebagte surdejsrugbrød med skårne rugkerner, solsikkekerner, græskarkernder og hørfrø..
    Giver èt stort rugbrød.
    Skærer det halvt over og kommer den ene del i fryseren.
    Her kommer spørgsmålet:
    Når det er tøet op synes jeg det ændrer konsistens/krumme og bliver lidt smuldre-agtigt. Hvad kan jeg gøre for at undgå dette? Nogen god idè at komme vand på det optøede brød, pakke det ind til tørring?
    Ser frem til jeres input.

    Svar
  3. Poul arne skriver

    maj 23, 2024 at 1:17 pm

    Hvor for skal der gær i rugbrød når der er surdej

    Svar
  4. Sabrina Hansen skriver

    april 29, 2024 at 5:34 pm

    Ved ikke om det er mig der ikke læser ordentligt men er der opskrift på surdej syndes ikke jeg kan se den også nu det skal bruges surdej i brødet 🤔

    Svar
    • Holger Rørby Madsen skriver

      april 29, 2024 at 5:45 pm

      Hej Sabrina
      Tak for det, og den var blevet skjult lidt for godt. Jeg har lagt den tydeligere ind længere op. Og ellers er opskriften på surdej også her.
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  5. Lars-Henrik Bille Fedders skriver

    januar 21, 2024 at 3:15 pm

    Hvis jeg i stedet for at bage to små, bager et stort af portionen. Skal jeg så skrue op for temperaturen eller forlænge bagetiden?

    Svar
    • Holger Rørby Madsen skriver

      januar 21, 2024 at 3:27 pm

      Hej Lars-Henrik
      Jeg ville forlænge bagetiden - ikke højere temperatur 🙂
      Brug evt. et stegetermometer, og brødet er færdigbagt ved 97-98 grader.
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
« Ældre kommentarer

Mere inspiration

  • Billede af koldthævet brød i gryde med surdej.
    Koldhævet brød i gryde med surdej (brød uden gær)
  • Billede med havregrynsbrød.
    Havregrynsbrød (nemt brød med havregryn og havreklid)
  • billede med pølsehorn bagt med fuldkornsmel
    Verdens bedste pølsehorn med fuldkorn
  • Billede af sandwichboller.
    Sandwichboller (lækre og nemme brød til sandwich)

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

Du slipper for reklamer, kan gemme og printe opskrifter, og modtage vort populære nyhedsbrev.

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Eller fortsæt gratis med annoncer.

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required