Hvad er rosévin? Vi kender alle til rødvin og hvidvin, men ved du, om rosé er en blanding af rødvin og hvidvin, eller hvordan rosévinen fremstilles?
Sommeren er ved at nærme sig, og lysten til et koldt glas rosévin trænger sig på. I Danmark er rosévinen mere populær end aldrig før, og især om sommeren findes den lyserøde vin frem.
I mange år har rosévin stået i skyggen af rødvin og hvidvin, men nu er den altså ved at etablere sig som den tredje store spiller på vinmarkedet.
Men hvad er rosévin egentlig talt? Er det en blanding af rødvin og hvidvin, nu når den er lyserød? Og hvordan fremstiller man en rosévin rent teknisk?
Det kan du få svar på i denne artikel.
Rosévin er ikke en blandingsvin
Du har måske undret dig over, hvordan rosévin får sin lyserøde farve. Kan det mon være fordi, at det er et blandingsprodukt af rødvin og hvidvin.
Svaret er nej. For at få en rosévin blander man ikke rødvin og hvidvin.
Rosévin får heller ikke sin lyserøde farve på grund af farvestoffer. Der tilføres nemlig heller ikke farvestoffer til vinen, når den fremstilles.
Derimod sidder vinens farve i drueskindet fra de vindruer, som rosévinen bliver lavet på.
Men hvis rosévinen ikke bare er en blanding af rød- og hvidvin, hvordan fremstiller du så en god rosévin?
Skindet bedrager
Vin er, som du nok ved, lavet på druer. Tager du en vindrue og piller skindet af den, så vil druens frugtkød altid være gennemsigtigt. Det vil det være uanset, om du piller skallen af en rød eller en hvid drue.
Og hvad skal du bruge den viden til, tænker du? Jo, årsagen er, at vi vil forklare, hvordan en rosévin kommer til verden.
Fjerner du skindet fra en rødvinsdrue, presser saften ud og laver en vin på dette, så vil du ikke få en rødvin. Idet skindet ikke er på druen eller i kontakt med mosten, så vil du få en hvid mousserende vin.
På vinsprog kaldes det en blanc de noir, da du får en hvid vin ud af en sort drue. Tager du derimod en hvid drue og laver vin af dens most, så får du en almindelig hvidvin.
Men hvad har dette med rosévin at gør?
Farven kommer fra drueskindet
Grunden til, at rosévin har den farve, som den har, er på grund af den blå drues skind. Rødvin og rosévin fremstilles nemlig ens, men forskellen er, hvor længe rosévinen får lov at trække farve.
Når du til sommer tager rosévinen frem, så sørg for at server med den bedste serveringstemperatur, så du får den bedste smagsoplevelse ud af det.
Måden du laver en rødvin og en rosévin på, er ved at lade den blå drues skind trække ud i druemosten. Jo længere tid du giver vinen lov til at være i kontakt med skindet, jo mørkere bliver vinen.
En af de meget populære rødvin – nemlig en rød Bordeaux-vin – trækker farve i helt op til to uger.
Hvis du er en smule hurtig på aftrækkeren, så har du sikkert allerede lagt to og to sammen.
Ja, en rosévin fremstilles altså rent teknisk på fuldkommen samme måde som en rødvin.
Druemosten får dog kun lov til at trække farve fra drueskindet i kort tid. Normalt siger man, at den kun får lov at trække farve i mellem en halv til to døgn.
Hvorfor er rosévin så populært?
Du undrer dig måske også over, hvorfor rosévin er blevet så populært. Rosévinen har længe stået i skyggen af rødvinen og hvidvinen, men nu er den altså kommet for at blive.
Den er blevet en tredje stor spiller på vinmarkedet, og det er der flere årsager til.
En god rosévin er nemlig lækker uanset, hvilken lejlighed du benytter til at finde flasken frem.
Ligesom hos hvidvin og rødvin er der forskellige typer rosévin. Den kan både være frugtig og frisk, men også tør i smagen.
Er du i tvivl om, hvilke rosévine du skal købe til sommerens mange solrige dage på terrassen, så bliv udfordret til en vinsmagning med vennerne, så du kan få et indtryk af, hvilken type du bedst kan lide.
Mad og rosévin
Et køligt glas rosé kan nydes som aperitif eller til især lette retter. Det afhænger naturligvis af hvad det er for en rosé du har købt.
Men jeg serverer gerne rosévinen til blandt andet en hjemmelavet tapas eller stegt kylling.
Og den lette vin er også god til mange pastaretter, så nyd den gerne til et godt måltid.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden