• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Viden om mad › Rosévin

Rosévin

rosé rosévin i glas
Del gerne:
5
SHARES
FacebookMessenger5PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  20. juni 2024 - Udgivet:  28. april 2019

Hvad er rosévin? Vi kender alle til rødvin og hvidvin, men ved du, om rosé er en blanding af rødvin og hvidvin, eller hvordan rosévinen fremstilles?

Sommeren er ved at nærme sig, og lysten til et koldt glas rosévin trænger sig på. I Danmark er rosévinen mere populær end aldrig før, og især om sommeren findes den lyserøde vin frem.

I mange år har rosévin stået i skyggen af rødvin og hvidvin, men nu er den altså ved at etablere sig som den tredje store spiller på vinmarkedet.

Men hvad er rosévin egentlig talt? Er det en blanding af rødvin og hvidvin, nu når den er lyserød? Og hvordan fremstiller man en rosévin rent teknisk?

Det kan du få svar på i denne artikel.

Rosévin er ikke en blandingsvin

Du har måske undret dig over, hvordan rosévin får sin lyserøde farve. Kan det mon være fordi, at det er et blandingsprodukt af rødvin og hvidvin.

Svaret er nej. For at få en rosévin blander man ikke rødvin og hvidvin.

Rosévin får heller ikke sin lyserøde farve på grund af farvestoffer. Der tilføres nemlig heller ikke farvestoffer til vinen, når den fremstilles.

Derimod sidder vinens farve i drueskindet fra de vindruer, som rosévinen bliver lavet på.

Men hvis rosévinen ikke bare er en blanding af rød- og hvidvin, hvordan fremstiller du så en god rosévin?

Skindet bedrager

Vin er, som du nok ved, lavet på druer. Tager du en vindrue og piller skindet af den, så vil druens frugtkød altid være gennemsigtigt. Det vil det være uanset, om du piller skallen af en rød eller en hvid drue.

Og hvad skal du bruge den viden til, tænker du? Jo, årsagen er, at vi vil forklare, hvordan en rosévin kommer til verden.

Fjerner du skindet fra en rødvinsdrue, presser saften ud og laver en vin på dette, så vil du ikke få en rødvin. Idet skindet ikke er på druen eller i kontakt med mosten, så vil du få en hvid mousserende vin.

På vinsprog kaldes det en blanc de noir, da du får en hvid vin ud af en sort drue. Tager du derimod en hvid drue og laver vin af dens most, så får du en almindelig hvidvin.

Men hvad har dette med rosévin at gør?

Farven kommer fra drueskindet

Grunden til, at rosévin har den farve, som den har, er på grund af den blå drues skind. Rødvin og rosévin fremstilles nemlig ens, men forskellen er, hvor længe rosévinen får lov at trække farve.

Når du til sommer tager rosévinen frem, så sørg for at server med den bedste serveringstemperatur, så du får den bedste smagsoplevelse ud af det.

Måden du laver en rødvin og en rosévin på, er ved at lade den blå drues skind trække ud i druemosten. Jo længere tid du giver vinen lov til at være i kontakt med skindet, jo mørkere bliver vinen.

En af de meget populære rødvin – nemlig en rød Bordeaux-vin – trækker farve i helt op til to uger.

Hvis du er en smule hurtig på aftrækkeren, så har du sikkert allerede lagt to og to sammen.

Ja, en rosévin fremstilles altså rent teknisk på fuldkommen samme måde som en rødvin.

Druemosten får dog kun lov til at trække farve fra drueskindet i kort tid. Normalt siger man, at den kun får lov at trække farve i mellem en halv til to døgn.

Hvorfor er rosévin så populært?

Du undrer dig måske også over, hvorfor rosévin er blevet så populært. Rosévinen har længe stået i skyggen af rødvinen og hvidvinen, men nu er den altså kommet for at blive.

Den er blevet en tredje stor spiller på vinmarkedet, og det er der flere årsager til.

En god rosévin er nemlig lækker uanset, hvilken lejlighed du benytter til at finde flasken frem.

Ligesom hos hvidvin og rødvin er der forskellige typer rosévin. Den kan både være frugtig og frisk, men også tør i smagen.

Er du i tvivl om, hvilke rosévine du skal købe til sommerens mange solrige dage på terrassen, så bliv udfordret til en vinsmagning med vennerne, så du kan få et indtryk af, hvilken type du bedst kan lide.

Mad og rosévin

Et køligt glas rosé kan nydes som aperitif eller til især lette retter. Det afhænger naturligvis af hvad det er for en rosé du har købt.

Men jeg serverer gerne rosévinen til blandt andet en hjemmelavet tapas eller stegt kylling.

Og den lette vin er også god til mange pastaretter, så nyd den gerne til et godt måltid.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af sauce gribiche med grønne asparges.

Sauce gribiche med grønne asparges

Billede af valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel.

Valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Billede af ramen.

Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe

Ugens madplan uge 23

Ugens madplan uge 23 med syv gode bud på aftensmad

Forsiden lige nu

Billede af ramen.
Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe→ Se opskriften
billede til Sund aftensmad
Sund aftensmad - nemme og lækre retter→ Se opskriften
Kylling med blomkål i fad er en nem ret, hvor du også kommer porrer og gulerødder i fadet sammen med fløde og bouillon. Retten kan nydes som den er, eller serveres med ris eller pasta. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.
Kylling med blomkål, porrer og gulerødder i fad→ Se opskriften
salat med laks og ærter
Salat med laks og ærter→ Se opskriften
kartoffelsalat med asparges
Kartoffelsalat med asparges, tomat og sennepsdressing→ Se opskriften
billede med sommermad
Sommermad (opskrift på lækre sommerretter)→ Se opskriften
Billede af sønderjysk stang.
Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)→ Se opskriften
jordbærcrumble med kokos og hvid chokolade
Jordbærcrumble - opskrift med jordbær, kokos og hvid chokolade→ Se opskriften
Ugens vine uge 23
Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest→ Se opskriften
billede med pandekager klar til servering
Pandekager - nem opskrift på gammeldags pandekagedej→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her