• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Råvareguide › Ribs - fakta, næringsindhold og opskrifter

Ribs - fakta, næringsindhold og opskrifter

Billede med ribs.
Del gerne:
5
SHARES
FacebookMessenger5PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  4. maj 2025 - Udgivet:  4. maj 2025

Indhold

  1. Nemme at sylte
  2. Næringsindhold
  3. Opbevaring
  4. Opskrifter og tips

Ribs er i familie med solbær men i modsætning til de sorte bær, hvis duft spreder sig til buskens blade og grene, dufter de næsten ikke, når de hænger på busken.

Smag og duft er en behagelig overraskelse, der gemmer sig under skindet.

Begge bær tilhører planteslægten Ribes eller Grossulariaceae, hvor der er hele 150 arter blandt andet stikkelsbær.

I Danmark har vi brugt ribs siden middelalderen. Frilandsmuseet fortæller, at der er fundet en opskrift på ribssaft i en kogebog så langt tilbage som i 1600-tallet.

Og der er ikke noget at sige til, at vi skatter dette lækre bær. Farven er lysende smuk i en saft eller i gele, dertil er kombinationen af sødt og surt perfekt i tærter og kager.

Nemme at sylte

De små, røde bær indeholder en fiber, der hedder pektin. Det kan bruges som naturligt stivelsesmiddel, når vi laver ribsgele, fordi fiberen får bærrenes saft til at størkne eller stivne.

Deraf navnet pektin, som er en lille omskrivning af det græske ord for stivne.

Plektin findes hovedsaligt i umodne frugter. Derfor tilsætter vi for det meste købt pektin, når vi sylter.

Ribs' koncentreret indhold af pektin gør dog, at vi kan lave ribsgele helt uden at tilsætte et stivelsesmiddel, så længe vi ikke bruger overmodne bær.

Næringsindhold

Ribs er blandt andet rig på A- og C-vitaminer. De indeholder også mineralerne kalcium, kalium, magnesium og fosfor.

Kalcium er vigtigt for vores knogler, kalium for celler og muskler.

Her er energifordelingen for 100 gram rå ribs ifølge DTU Fødevareinstituttet:

Energi: 265 kJ/63 kalorier
Proteiner: 1,3 gram
Kulhydrater: 9,3 gram
Fedt: 1,7 gram

Opbevaring

Ribs er i sæson fra midten af juli til midten af august. De holder kun et døgn - max. to - i køleskabet, efter de er blevet plukket, så spis dem eller brug dem med det samme.

Du kan også fryse ribs, men her skal du helst tage bær, der ikke er for modne. I fryseren holder bærrene ca. et år.

Opskrifter og tips

Kender du rysteribs? Det er en ældgammel opskrift, som giver en nem dessert eller et lækkert tilbehør til is og yoghurt.

Det eneste, der skal bruges, er sukker og ribs i det rette blandingsforhold: 200 gram sukker, 500 gram ribs.

Du lægger skyllede ribs og sukker i en skål, og så ryster du forsigtigt, så der ikke går hul på bærrene.

Lad bærrene trække i sukker i en times tid, så har du en smuk og velsmagende sommerdelikatesse.

Madens Verden har en række opskrifter, hvor der indgår ribs. Prøv for eksempel vaniljebudding med råsyltede ribs eller en sommersalat med ribs.

Vi har naturligvis også opskriften på en skøn ribsgele og en ribskompot. Eller den fantastiske ribsgrød.

Du kan også servere fantastiske drinks med ribssaft, fordi saften giver en flot farve og smag til alkoholen.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Billede af ramen.

Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe

Ugens madplan uge 23

Ugens madplan uge 23 med syv gode bud på aftensmad

Billede af hvid aspargessalat med tomater.

Hvid aspargessalat med tomater og lækker dressing

Billede af sønderjysk stang.

Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)

Forsiden lige nu

billede med sommermad
Sommermad (opskrift på lækre sommerretter)→ Se opskriften
Billede af sønderjysk stang.
Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)→ Se opskriften
jordbærcrumble med kokos og hvid chokolade
Jordbærcrumble - opskrift med jordbær, kokos og hvid chokolade→ Se opskriften
Ugens vine uge 23
Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest→ Se opskriften
billede med pandekager klar til servering
Pandekager - nem opskrift på gammeldags pandekagedej→ Se opskriften
Super sprøde ciabattabrød, der er klassiske madbrød fra Italien. Brødene bliver luftige og med store huller, som mange godtt kan lide ciabattabrødene. Opskirften giver disse tre lækre brød. Foto: Madensverden.dk.
Ciabattabrød med store huller - italiensk ciabatta uden æltning→ Se opskriften
billede med mørbrad frikasse
Mørbrad frikassé→ Se opskriften
billederesultat for fyldt spidskål med oksekød i ovn
Fyldt spidskål med oksekød→ Se opskriften
stor bradepandekage med jordbær
Stor bradepandekage med jordbær - opskrift til mange→ Se opskriften
Billede af hvid aspargessalat med tomater.
Hvid aspargessalat med tomater og lækker dressing→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her