Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Råvareguide › Ribs - fakta, næringsindhold og opskrifter

Ribs - fakta, næringsindhold og opskrifter

Billede med ribs.
Del gerne:
6
SHARES
FacebookMessenger6PinterestEmailSMS

Ribs er næsten uundværlige. De giver sødme og syrlighed til saft, kager og gele, og så er de rige på et stof, der gør dem lette at sylte. Her er fakta og ideer til de små bær.

Indhold
  • Ribs er næsten uundværlige. De giver sødme og syrlighed til saft, kager og gele, og så er de rige på et stof, der gør dem lette at sylte. Her er fakta og ideer til de små bær.
  • Nemme at sylte
  • Næringsindhold
  • Opbevaring
  • Opskrifter og tips
  • FAQ
  • Kommentarer

Ribs er i familie med solbær men i modsætning til de sorte bær, hvis duft spreder sig til buskens blade og grene, dufter de næsten ikke, når de hænger på busken.

Smag og duft er en behagelig overraskelse, der gemmer sig under skindet.

Begge bær tilhører planteslægten Ribes eller Grossulariaceae, hvor der er hele 150 arter blandt andet stikkelsbær.

I Danmark har vi brugt ribs siden middelalderen. Frilandsmuseet fortæller, at der er fundet en opskrift på ribssaft i en kogebog så langt tilbage som i 1600-tallet.

Og der er ikke noget at sige til, at vi skatter dette lækre bær. Farven er lysende smuk i en saft eller i gele, dertil er kombinationen af sødt og surt perfekt i tærter og kager.

Se også: Ribsmuffins - sommerens bedste muffins med ribs

Nemme at sylte

De små, røde bær indeholder en fiber, der hedder pektin. Det kan bruges som naturligt stivelsesmiddel, når vi laver ribsgele, fordi fiberen får bærrenes saft til at størkne eller stivne.

Deraf navnet pektin, som er en lille omskrivning af det græske ord for stivne.

Pektin findes hovedsaligt i umodne frugter. Derfor tilsætter vi for det meste købt pektin, når vi sylter.

Ribs' koncentreret indhold af pektin gør dog, at vi kan lave ribsgele helt uden at tilsætte et stivelsesmiddel, så længe vi ikke bruger overmodne bær.

Næringsindhold

Ribs er blandt andet rig på A- og C-vitaminer. De indeholder også mineralerne kalcium, kalium, magnesium og fosfor.

Kalcium er vigtigt for vores knogler, kalium for celler og muskler.

Her er energifordelingen for 100 gram rå ribs ifølge DTU Fødevareinstituttet:

Energi: 265 kJ/63 kalorier
Proteiner: 1,3 gram
Kulhydrater: 9,3 gram
Fedt: 1,7 gram

Opbevaring

Ribs er i sæson fra midten af juli til midten af august. De holder kun et døgn - max. to - i køleskabet, efter de er blevet plukket, så spis dem eller brug dem med det samme.

Du kan også fryse ribs, men her skal du helst tage bær, der ikke er for modne. I fryseren holder bærrene ca. et år.

Opskrifter og tips

Kender du rysteribs? Det er en ældgammel opskrift, som giver en nem dessert eller et lækkert tilbehør til is og yoghurt.

Det eneste, der skal bruges, er sukker og ribs i det rette blandingsforhold: 200 gram sukker, 500 gram ribs.

Du lægger skyllede ribs og sukker i en skål, og så ryster du forsigtigt, så der ikke går hul på bærrene.

Lad bærrene trække i sukker i en times tid, så har du en smuk og velsmagende sommerdelikatesse.

Madens Verden har en række opskrifter, hvor der indgår ribs:

Ribskage - mormors luftige kage med ribs
Her er en vidunderlig opskrift på ribskage. Mormors skønne kage med friske ribs, der enten kan bages i springform eller en lille bradepande.
Se opskriften her
ribskage kage med ribs
Ribsgrød - nem opskrift på lækker grød med friske ribs
Min opskrift på en lækker ribsgrød, der er super let at lave. De friske ribs indeholder masser af sunde næringsstoffer, og ribsgrøden laves på under 10 min.
Se opskriften her
billede med ribsgrød
Crumble med ribs
Crumble med ribs er en lækker sommerkage, som du nemt kan bage. Her er min opskrift på ribscrumble, der både er sød og syrlig i smagen.
Se opskriften her
billede med crumble med ribs ribscrumble
Sommersalat med spidskål, ribs, ærteskud og edamame
Se her hvordan du laver en lækker sommersalat med spidskål, vidunderlige ribs, pærer og de sunde edamame bønner. God salat til grillmad.
Se opskriften her
billede til sommersalat med spidskål og ribs
Rysteribs
Rysteribs er en gammel klassiker i det danske køkken, og de er meget nemme at lave. Du skal såmænd blot bruge friske ribs og sukker.
Se opskriften her
billederesultat for rysteribs
Ribscoulis med kirsebær
Ribscoulis med kirsebær og vanilje laves på ganske få minutter, og så har du en frisk sauce til alt fra grød og skyr til is, kager og desserter.
Se opskriften her
Ribscoulis med kirsebær
Hjemmelavet ribsgele - nem opskrift på den bedste gele
Her kan du se, hvordan du nemt laver ribsgele. Ribsgeleen er let at lave selv, og her er både opskriften med friske ribs eller en ribssaft. Begge er gode.
Se opskriften her
hjemmelavet ribsgele
Ribskompot
Se hvordan du laver den bedste ribskompot med rørsukker og vanilje. Kompot med ribs passer med dens syrlighed godt til en række søde sager.
Se opskriften her
billede med ribskompot

Du kan også servere fantastiske drinks med ribssaft, fordi saften giver en flot farve og smag til alkoholen.

FAQ

Hvornår er ribs i sæson?

Ribs er i sæson fra midt i juli til slut august alt efter vejret.

Hvor stammer ribs fra?

Ribs stammer oprindeligt fra Europa - særligt fra det nordlige og centrale Europa. De har været dyrket i Danmark og nabolande i flere hundrede år. De kan vokse vildt i skove og krat, men du kan også sagtens have ribsbuske i din have. Ribs hører til ribes-slægten, som også omfatter solbær og stikkelsbær. De røde ribs er mest almindelige, men der findes også hvide ribs. De er blot en farvevariant af de røde, men ofte også lidt sødere og mildere i smagen.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • Mulighed for populært nyhedsbrev
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifter
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Mere inspiration

  • Billede af bladbede og sølvbede.
    Bladbede og sølvbede - fakta og viden
  • Billede af mirin.
    Mirin (fakta og alt du skal vide om den japanske risvin)
  • Billede med sake risvin.
    Sake (fakta og viden om den japanske risvin)
  • Billede med havkat.
    Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores PLUS-medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år

Vi håber du vil støtte op med det lille årlige beløb. Du kan dog fortsat bruge Madens Verden gratis med annoncer.