Se hvordan du koger quinoa, og her er også lidt fakta om planten, der betegnes som en superafgrøde. Sund og nærende.
Quinoa er er blevet en trendy korn, der af nogle betegnes som en slags superfood. Man skal aldrig overdrive, men den er i hvert fald sund at spise.
Så lad os bare starte med tilberedning og kogetid på quinoa, for det er ganske simpelt.
Du skal koge den i forholdet 1:2, hvilket vil sige en deciliter af quinoaen til to deciliter vand.
Kom vandet i en kasserolle eller mindre gryde sammen med lidt salt. Hæld quinoaen i en sigte og skyl den under koldt vand. Dryp af, og hæld den ned i gryden.
Lad det koge op, skrue ned for varmen, og lad nu quinoaen småkoge i 13-15 minutter.
Opskrift og kogetid på quinea
Quinoa: Sådan koger du det glutenfri superkorn
Ingredienser
- 1 dl quinoa
- 2 dl vand
- salt
Fremgangsmåde
- 1 dl quinoa kommes i en sigte og skylles grundigt. Dryp det af.
- Kom 2 dl vand i en lille gryde og tilsæt den afdryppede quinoa sammen med lidt salt.
- Lad det koge op, skrue lidt og læg et låg på gryden.
- Lad quinoaen koge i ca. 13 minutter.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Tips
Så skal det køle ned inden du bruger den i eksempelvis en salat med quinoa.
Den skal eventuelt erstatte ris i en klassisk, spansk paella.
Fakta om quinoa
Først hvordan du overhovedet udtaler det: Quinoa udtales ki'noa.
Den er en plante, der stammer fra Andersbjergene i Sydamerika, men derfra har spredt sig andre dele af verden. Faktisk produceres den nu også ved Rødby på Lolland, hvor blandt andet Maribo Seed er involveret.
Quinoaen har en høj kilopris, og derfor har man store forventninger til projektet.
Og så den særdeles god for os, da den indeholder ret store mængder af gode næringsstoffer, herunder vitaminer.
Sunde fedtsyrer
Quinoaplantens frø indeholder ikke blot stort set alle essentielle aminosyrer og et meget højt proteinindhold på mellem 7,5 og 22%.
Men har derudover også et fedtindhold på omkring 5%, baseret på overvejende de mest sunde fedtsyrer.
Blandt fedtsyrerne findes omega-3-fedtsyren alfalinolensyre, der er meget vigtig for menneskets ernæring.
Aminosyrer
Quinoa indeholder følgende essentielle aminosyrer (per 100 gram) ifølge Wikipedia:
Phenylalanin 0,48 gram
Isoleucin 0,88 gram
Lysin 0,91 gram
Leucin 0,98 gram
Methionin 0,33 gram
Arginin 1,02 gram
Threonin 0,63 gram
Valin 0,55 gram
Tryptophan 0,15 gram
Essentiel for børn:
Histidin 0,37 gram
Bliver normalt også regnet med som essentielle aminosyrer:
Tyrosin 0,39 gram (kan dannes af phenylalanin)
Cystein 0,33 gram (kan dannes af tyrosin og methionin)
Så det er bare med at spise løs.
Næringsindhold
Indhold pr. 100 gram sort quinoa:
Kalorier: 350
Fedt: 6 gram
Kulhydrater: 58 gram
Protein: 12 gram.
Opskrifter med quinoa
Quinoa kan bruges på mange måder, og her får du nogle opskrifter:
Rød quinoasalat med pære, valnødder og grøntsager
Quinoagrød med bananer, kokos og ristede nødder
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Karin
Skøn kogeopskrift på quinoa som jeg bruger meget i salater.
Holger Rørby Madsen
Tak, Karin - dejligt at høre. Og quinoa er bare godt.
Alt det bedste
Holger
Annelise
Kan man koge quinoa med, når jeg tilbereder din super
lækre grønsagsuppe?
Vh fra en flittig bruger af dine super opskrifter