Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Råvareguide › Pølser - fakta, viden og opskrifter

Pølser - fakta, viden og opskrifter

Billede med pølser.
Del gerne:
32
SHARES
FacebookMessenger32PinterestEmailSMS

Vi elsker pølser, men er de usunde og hvor meget feder en pølse? Fødevareekspert Charlotte Mithril giver dig viden om pølsens indhold, smag og meget mere.

Pølser er en klassiker i danskernes madvaner, eksempelvis i form af hotdogs, i sammenkogte retter, på grillen osv.

Men hvor usunde er pølserne egentligt? Kan du roligt spise dem, eller er der noget du skal være opmærksom på?

Indeholder meget andet end kød

Pølser er forarbejdede fødevarer og indeholder ofte meget andet end det kød, de er baseret på.

Typisk indeholder en pølse både vand, spæk/fedt, kartoffelstivelse, sojaprotein, salt, krydderier, druesukker/sukker, surhedsregulerende midler, antioxidanter, aroma, farvestoffer, stabilisatorer og konserveringsmidler.

Hvis du vil undgå forarbejdede fødevarer og tilsætningsstoffer, skal du altså lave din pølser selv. Her kan det være særligt lækkert at lave vildtpølser.

Alternativt kan du vælge de økologiske udgaver, hvor der stilles større krav til indholdet af tilsætningsstoffer.

Er nogle typer pølser sundere end andre?

Der findes mange forskellige slags pølser: Grillpølser, wienerpølser, ostepølser, frankfurtere, røde pølser, kålpølser, kyllingepølser, vegetariske pølser osv.

Men hvor stor forskel er der egentlig i næringsindholdet i de forskellige typer?

Generelt er der ikke stor forskel på hverken kalorieindhold eller fedtindhold i de mere traditionelle pølsetyper som røde pølser, wienerpølser, grillpølser og frankfurtere.

Ostepølser og kålpølser er lidt mere energitunge, mens kyllingepølser og vegetariske pølser indeholder færrest kalorier og mindst fedt. Særligt mængden af mættet fedt er lav i de vegetariske pølser og i nogle udgaver af kyllingepølser.

Går du efter en pølse med færrest kalorier og mindst fedt, skal du altså vælge en kyllingepølse eller en vegetarisk pølse.

Kalorier i 100 gram pølse

  • Kyllingepølser: 130-240 kcal
  • Vegetariske pølser: 180-260 kcal
  • Røde pølser: 270-280 kcal
  • Wiener/grillpølser: 270-290 kcal
  • Frankfurter: 250-300 kcal
  • Kålpølser: 270-300 kcal
  • Ostepølser: 300-315 kcal

Fedt i 100 gram pølse

  • Kyllingepølser: 7-20 gram, heraf 2-6 gram mættet fedt
  • Vegetariske pølser: 10-16 g, heraf ca. 1 gram mættet fedt
  • Røde pølser: 23-24 gram, heraf 8-9 gram mættet fedt
  • Wiener/grillpølser: 24-25 gram, heraf 8-10 gram mættet fedt
  • Frankfurter: 21-27 gram, heraf 6-10 gram mættet fedt
  • Kålpølser: 23-27 gram, heraf 9-11 gram mættet fedt
  • Ostepølser: 21-28 gram, heraf 7-12 gram mættet fedt

Gå ikke på kompromis med smagen for at spare kalorier

De lettere pølsevarianter, som kyllingepølser og vegetariske pølser, smager ofte noget anderledes end en traditionel pølse lavet på okse- eller svinekød.

De kan eksempelvis være mindre kraftfulde i smagen og have en anden konsistens.

Hvis du synes, du går på kompromis med smagen ved at vælge eksempelvis en kyllingepølse for at spare kalorier, er det måske bedre at vælge den type du bedst kan lide.

Det er bedre at blive sansemæssigt mættet, end at spise en kyllingepølse og føle, at du "mangler noget" bagefter.

Bliver du ikke sansemæssigt mættet, kan det føre til et ekstra behov for en snack eller lignende bagefter, og så er du lige vidt med de sparede kalorier på pølsen.

Får du kræft af at spise pølser?

Der er en sammenhæng mellem udvikling af nogle typer af kræft og det at spise meget rødt kød og især forarbejdet kød.

Forarbejdet kød kan være røget, saltet og nitritkonserveret kød som eksempelvis kødpålæg, hamburgerryg, skinke, bacon og pølser.

Pølser hører altså til de forarbejdede kødprodukter, hvor der ses en sammenhæng i forhold til udvikling af kræft.

Ifølge Kræftens Bekæmpelse er det sundeste helt at lade være med at spise forarbejdede kødprodukter. De officielle kostråd er dog lidt mere lempelige og anbefaler, at du undgår at spise for meget forarbejdet kød.

Så fat mod, ifølge anbefalingerne er der altså rum for, at du godt kan spise en pølse i ny og næ med god samvittighed.

Pas på når du griller

Pølser kan tilberedes på mange måder, de kan eks. koges, grilles eller steges.

Hvis du griller eller steger pølserne så pas på, at de ikke bliver for mørke og brankede i skorpen.

Der kan nemlig udvikles kræftfremkaldende stoffer, som akrylamid, når mad brankes. Se hvordan du undgår sprækkede pølser på grillen.

Spis varieret

Samlet set er der altså nogle punkter du skal være opmærksom på i forhold til pølser. De hører til de forarbejdede kødprodukter, hvor der ses en sammenhæng med udvikling af kræft.

Det betyder dog langt fra, at du får kræft af at spise en pølse i ny og næ.

Pølserne er ikke værre end eksempelvis rullepølse eller bacon, der ligeledes er forarbejdede kødprodukter og indeholder nogenlunde samme mængde kalorier og fedt.

De officielle anbefalinger og kostråd lyder blot, at du ikke skal spise for meget forarbejdet kød. Så kig på dit samlede indtag af rødt kød og forarbejdet kød, og gør op med dig selv om der er plads til en pølse.

Vær opmærksom på, at pølser har et forholdsvist højt indhold af fedt, men afhængigt af hvad du spiser til din pølse, behøver det samlede måltid ikke at være meget fedt eller kalorieholdigt.

Og husk også at kødet i pølser indeholder vigtige proteiner, mineraler og jern, som kroppen har brug for.

Som med så mange andre fødevarer handler det om, at så længe du spiser varieret, er der også plads til de mindre sunde ting.

Og husk så virkelig at nyde den, når du spiser en pølse - vælg den du synes har den bedste smag, andet kan ikke svare sig. Se eventuelt vores store smagstest af pølser, og se hvilken pølse, der er bedst i test.

Tallene kan variere afhængigt af mærke osv.

Opskrifter

Her får du nogle af de bedste pølseopskrifter på Madens Verden:

Svensk pølseret
Opskrift på svensk pølseret, der er en autentisk og populær ret med pølser, kartofler og løg. Et sikkert hit i enhver børnefamilie.
Se opskriften her
billede med svensk pølseret
Pølsegryde
Her er en virkelig lækker pølsegryde, der er hurtig at lave, og den er meget børnevenlig. Alligevel er pølsegryden også god til voksne.
Se opskriften her
Billed resultat for pølsegryde
Cowboygryde - populær gryderet med bacon og pølser
Her får du den bedste opskrift på cowboygryde. Det er en populær og nem gryderet, der bla. laves med kartofler, bønner, bacon og pølser.
Se opskriften her
billederesultat for cowboygryde
Bedste luksus mørbradgryde
Opskrift på mørbradgryde og paprikagryde, der er en populær gryderet med svinemørbrad, bacon og champignon. Himmelsk lækker og nem at lave.
Se opskriften her
billede med mørbradgryde
Jægergryde
Opskrift på den bedste jægergryde, der er en vidunderlig gryderet med svinekød, bacon, fløde, champignon og små pølser. Serveres med ris.
Se opskriften her
Billede af jægergryde.
Forloren pindsvin
Forloren pindsvin, farspindsvin eller farsbrød med pølser. Her er opskriften på den populære ret fra 1970erne, og det er en børnevenlig ret.
Se opskriften her
Billede resultat for forloren pindsvin
Sådan laver du sprøde pølser som på tankstationen
Elsker du de sprøde pølser fra tankstationen? Så kan du her se, hvordan du nemt tilbereder pølser på samme måde hjemme hos dig selv.
Se opskriften her
Sådan laver du sprøde pølser som på tankstationen
Ristet hotdog
Sådan laver du en ristet hotdog. En klassisk hotdog med ristet pølse, pølsebrød, sennep, ketchup. remoulade, rå og ristet løg og agurkesalat.
Se opskriften her
ristet hotdog serveret med Cocio chokolademælk
One pot pasta med bacon og pølser
Her får du opskriften på en hurtig one pot pasta med bacon. Pastaretten laves i én gryde, og derfor er den ret nem at gå til.
Se opskriften her
Billede resultat for one pot pasta med bacon og pølser
Kogning af pølser (sådan koges en pølse korrekt)
Guide til kogning af pølse i gryde, og faktisk må en pølse slet ikke koge, men blot varmes. Her kan du se hvordan du varmer pølser uden de sprækker.
Se opskriften her
billederesultat til kogning af pølser
Pølsemix i ovn
Pølsemix kan sagtens laves i ovn, og her er opskriften på den klassiske ret, der laves med kartofler, pølser og løg. Pølsemix krydres med paprika og karry.
Se opskriften her
billede med pølsemix i ovn
Pølserisotto - nem ret med pølser, risottoris og ærter
Her er den bedste opskrift på pølserisotto. En lækker og cremet risotto med pølser, porrer og ærter, og det er en meget aftensmad i én pande.
Se opskriften her
pølserisotto
Verdens bedste æggekage
En nem opskrift på traditionel æggekage med bacon på pande. Æggekagen er en dansk klassiker, og her får du også kokkens bedste æggekagetips.
Se opskriften her
billede med æggekage med bacon og tomater
Verdens bedste pølsehorn
Bedste opskrift på pølsehorn. Super pølsehornsdej, hvor dejen er nem at arbejde med, og pølsehornene bliver bløde og luftige. Kan fryses.
Se opskriften her
pølsehornsdej til pølsehorn
Bistrogryde med oksekød, pølser og champignon
Her er den bedste opskrift på bistrogryde. En klassisk og meget velsmagende gryderet, som laves med oksekød i tern, pølser og champignon.
Se opskriften her
billede med bistrogryde
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • Mulighed for populært nyhedsbrev
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifter
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Mere inspiration

  • Billede af bladbede og sølvbede.
    Bladbede og sølvbede - fakta og viden
  • Billede af mirin.
    Mirin (fakta og alt du skal vide om den japanske risvin)
  • Billede med sake risvin.
    Sake - fakta og viden om den japanske risvin
  • Billede med havkat.
    Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores PLUS-medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Du kan også fortsætte gratis med annoncer.