• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Shop
  • PLUS
Du er her: Forside › Aftensmad › Wienerschnitzel (med brasede kartofler og ærter)

Wienerschnitzel (med brasede kartofler og ærter)

billede med wienerschnitzel af kalvefilet med tilbehør
4.8 fra 80 stemmer
Gå til opskrift
Del gerne:
52
SHARES
FacebookMessenger52PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 27. februar 2025 - Udgivet: 2. april 2024
Oversigt over indhold
  • En ægte wienerschnitzel bliver bedst af paneret kalvefilet. Få opskrift her på schnitzlen med tilbehør i form af brasede kartofler og ærter.
  • Opskrift på wienerschnitzel
  • Wienerschnitzel
  • Ingredienser
  • Fremgangsmåde 
  • Næringsindhold
  • Video til opskriften
  • Tips
  • Tilbehør
  • Rigeligt smør
  • Fransk skysovs
  • FAQ
  • Kommentarer

En ægte wienerschnitzel bliver bedst af paneret kalvefilet. Få opskrift her på schnitzlen med tilbehør i form af brasede kartofler og ærter.

Wienerschnitzel er en af mine klare favoritter, og den skal selvfølgelig serveres med brasede kartofler (som du finder linket på længere nede i opskriften) og kogte ærter.

Og i øvrigt altid skal schnitzlerne altid laves af en skive kalvefilet eller inderlår, for det giver det bedste resultat. Nogen vil endda sige at det smager lidt af Østrig, men det er nok mest på grund af navnet.

Opskriften er beregnet til fire personer som aftensmad, og du kan også se min video med fremgangsmåde.

Se flere opskrifter:

  • Jægerschnitzel med tilbehør og jægersovs
  • Skinkeschnitzel med råstegte kartofler og ærter
  • Klassisk sigøjnerschnitzel

Opskrift på wienerschnitzel

billede med wienerschnitzel af kalvefilet med tilbehør
holger rørby madsen madens verdenHolger Rørby Madsen

Wienerschnitzel

4.78 fra 80 stemmer
En ægte wienerschnitzel bliver bedst af paneret kalvefilet. Få opskrift her på schnitzlen med tilbehør i form af brasede kartofler og ærter.
Forb. tid 15 minutter min
Tilb. tid 15 minutter min
Hviletid 10 minutter min
Samlet tid 40 minutter min
Antal: 4 personer
Ret: Aftensmad
Køkken: Dansk
Kalorier: 590
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere

Ingredienser

  • 4 skiver kalvefilet - typisk af inderlår
Panering
  • 4 spsk hvedemel
  • 2 æg
  • 3 spsk rasp
  • 2 spsk smør
  • olivenolie
  • salt og friskkværnet peber
Brasede kartofler
  • 1 portion brasede kartofler
  • 400 g ærter

Fremgangsmåde
 

  1. Tør kalvefiletskiverne af med et stykke køkkenrulle, og bank dem lidt tynde (måske har slagteren allerede gjort det for dig).
  2. Kom henholdsvis hvedemel, æg og rasp op i tre dybe tallerkner, og pisk æggene sammen med lidt salt.
  3. Dyp så kødet i først mel, så æg og til sidst rasp, og læg dem på en anden tallerken. Det er vigtigt kødet bliver dyppet overalt, så du får en perfekt panering. Lad nu wienerschnitzlerne hvile i 10 minutter inden stegning.
  4. Varm en pande op ved god varme, og kom en god klat smør og lidt olivenolie på. Du skal stege en wienerschnitzel ved høj varme (7-8 på en skala fra 1-9), da de ellers ikke får en sprød stegeskorpe, men i stedet vil koge i fedtstoffet. Og det er ikke så lækkert. Så god varme, og de skal kun vendes én gang!
  5. Steg schnitzlerne 2-3 minutter på hver side - ikke længere, for så bliver kødet tørt og trist. Og steg kun én ad gangen, så får du også det bedste resultat, da du ellers risikerer at for meget kød køler panden ned.
  6. Hvis du skal stege flere kan du holde dem varme i ovnen ved 60 grader - uden de bliver tørre af det.
  7. Anret wienerschnitzlerne med et par skiver økologisk citron på toppen, og server med brasede kartofler og kogte ærter. Eller med en dreng, som du kan se herunder.

Næringsindhold

Kalorier: 590kcalKulhydrater: 61gProtein: 43gFedt: 19gMættet fedt: 9gFlerumættet fedt: 2gEnkelumættet fedt: 6gTransfedt: 0.2gKolesterol: 220mgNatrium: 853mgKalium: 1613mgKostfibre: 11gSukker: 8gVitamin A: 1063IUVitamin C: 79mgCalcium: 101mgJern: 5mg
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab

Video til opskriften

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.
Kom med din mening

Tips

Læg en skive økologisk citron ovenpå din wienerschnitzel, og så skal der bare nydes.

Et koldt glas øl passer fortrinligt til.

Tilbehør

Klassisk tilbehør er som sagt brasede kartofler med dampede ærter - og naturligvis en dreng på toppen.

Andet tilbehør kan selvfølgelig sagtens anvendes, men jeg synes det skal være klassisk.

Rigeligt smør

Rigeligt smør lyder måske som karrikeret udgave af Brødrene Price, men faktisk skal du bruge rigeligt med smør når du steger schnitzlerne.

Panden skal virkelig svømme godt i smør, men jeg plejer også at komme lidt olie ved, så smørret ikke branker for meget. Men du kan også stege schnitzlerne i rent smør.

Hvis ikke du anvender nok smør til stegningen, kan du risikere at de panerede schnitzler hurtigt brænder på, og det er ikke meningen.

Så godt med smør på panden, og når du er færdig med at stege wienerschnitzlerne, kan du med fordel lige sigte smørret i panden, og servere det som en lækker og nem skysovs til kødet.

Det smager altså fantastisk godt. Og nej. Kødet suger ikke mere fedtstof fordi du har en stor mængde smør på panden.

Fransk skysovs

Det sigtede og brunede smør er en fremragende skysovs til kødet, og faktisk har skysovsen endda et fransk navn.

Det hedder nemlig "beurre noisette", hvilket frit oversat til dansk betyder noget i retning af smør med nøddesmag.

Og det brunede smør i skysovsen smager og dufter netop af lidt af nødder, hvilket passer godt til det panerede kød.

Ønsker du at bruge den sigtede skysovs til kødet, skal du bruge en smagsneutral olie, så den ikke smager af olie.

Flere inspirerende opskrifter:

  • Wienerschnitzel af svinemørbrad
  • Kalveschnitzler - italiensk opskrift med rosmarin og lækker sauce
  • Kyllingeschnitzler

FAQ

Hvad er en dreng til wienerschnitzel?

Rigtig mange foretrækker en wienerschnitzel med en dreng. Men hvad søren er en dreng i den sammenhæng, undrer du dig måske over? Du laver en dreng på toppen af wienerschnitzlen ved, at skære en tyk skive citron ud. Læg den på det færdigstegte kød. Derefter dækkes citronskiven med kapers, hvorefter der rives lidt peberrod på. Endelig lægges to ansjoser (eller sild uden ben) på toppen, og nu er din dreng klar ovenpå den sprøde og panerede schnitzel. Hvorfor det hedder en dreng? Jeg ved det ikke, men har du et bud, så kom lige med det i kommentarfeltet herunder.

Kan man stege wienerschnitzel i airfryer?

Ja, du kan også meget nemt lave din wienerschnitzel i airfryer. Her paneres schnitzlerne, hvorefter de lægges på risten i airfryeren, som inden da er forvarmet til 200 grader. Spray med smør, og steg først i 5 minutter. Vend schnitzlerne rundt, spray igen med smør, og steg dem færdige i yderliger ca. 4 minutter. Så nemt er det.

Hvem opfandt wienerschnitzlen?

Historien siger, at det var den østrigske feltmarskal Radetzky, der opholdt sig meget i Milano i Italien, hvor han spiste den italienske ret "cotoletta alla milanese". Ideen og retten tog han med hjem til Østrig. Her blev den hurtigt populær og udviklede sig til den klassiske wienerschnitzel, som vi kender i dag.

Hvorfor banker man en wienerschnitzel?

Ved at banke kødet sprænger man kødfibrene, som derfor ikke trækker sig sammen under stegningen. Samtidig opnår du en mere ensartet tykkelse på kødet.

Hvilket kød bruges til wienerschnitzel?

Der anvendes traditionelt kalvekød til en rigtig wienerschnitzel, og det er sædvanligvis enten kalvefilet eller kalveinderlår.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Bruce

    august 05, 2022 at 6:13 pm

    Bruger du ikke peber? eller andet salt end det til ægget?

    Svar
  2. Grete Langballe Hansen

    januar 25, 2022 at 11:30 am

    Panko rasp er fantastisk her til. En rigtig lækker ret. Forsøgte mig også med rib eye, men foretrækker kalveschnitzler.

    Svar
  3. Berlinblog.dk

    december 28, 2020 at 6:41 pm

    Peters forklaring lyder rigtig god.
    Er det mon et dansk fænomen med ansjos og peberrod på Wienerschnitzlen? Vi har tjekket rigtig mange østrigske Wienerschnitzler i Berlin, og her er der kun en citronskive eller -båd på toppen - eller ved siden af.
    Hvad gør de mon i Wien? 🙂

    Svar
  4. Laust Peter

    november 03, 2020 at 2:01 pm

    Det skyldes den lille, slatne sild. Folkevid, når det er bedst. Jeg elsker den slags udtryk, der både er respektløse og kærlige på en gang. For ungerne fra Wien var små og slatne, når de kom – små wienerdrenge. Og schnitzelen hed jo altså også en wienerschnitzel dengang. Sammenkoblingen er indlysende, selvom mange nok har rystet på hovedet af den tids politiske ukorrekthed, der bare hed noget andet dengang – ‘grovhed’ tror jeg – men ikke desto mindre ganske indlysende.

    Så den dag i dag putter vi altså en dreng på schnitzelen – og er det ikke ret rart at vide, hvorfor det lige hedder sådan? Det synes jeg. Jeg vil altid gerne vide

    Svar
    • Ane Marie Bagger

      februar 14, 2024 at 6:49 pm

      WIENERSNITZEL.
      Som ung var jeg i køkkenet i Skallerup Klit.
      Der lavede man uendelige mængder af den ret.
      De var pyntet med en såkaldt knægt!
      Det var med en citronskive, derpå en tomatskive, hvorpå der lå en blok smør- rullet i fintklippet persille ! Øverst pyntet med en benfri sild og peberrod. Til sidst blev herligheden strøet med capers i rigelige mængder. En rigtig flot servering!

      Svar

Mere inspiration

  • Billede af asiatisk nakkefilet.
    Asiatisk nakkefilet (med nudler, broccoli og peberfrugt)
  • Billede af cremet spidskål med porre og ovnbagte kyllingeboller.
    Cremet spidskål med porre og ovnbagte kyllingeboller
  • Billede af millionsalsiccia.
    Millionsalsiccia (med pasta, grøntsager og tomatsauce)
  • Billede af Axelborg kylling.
    Axelborg kylling i tomatflødesauce med ærter

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af asiatisk nakkefilet.

Asiatisk nakkefilet (med nudler, broccoli og peberfrugt)

Billede af cremet spidskål med porre og ovnbagte kyllingeboller.

Cremet spidskål med porre og ovnbagte kyllingeboller

Billede af blommemuffins

Blommemuffins (lækre muffins med blommer)

Billede med havregrynsbrød.

Havregrynsbrød (nemt brød med havregryn og havreklid)

Billede med auberginefad.

Auberginefad (med aubergine, squash og tomatsauce)

Ugens vine, uge 35, 2025

Ugens vine, uge 35, 2025: Frankrig dominerer med 9 topkøb

Forsiden lige nu

Billede af cremet spidskål med porre og ovnbagte kyllingeboller.
Cremet spidskål med porre og ovnbagte kyllingeboller→ Se opskriften
Billede af asiatisk nakkefilet.
Asiatisk nakkefilet (med nudler, broccoli og peberfrugt)→ Se opskriften
æblemuffins
Svampede æblemuffins med kanel→ Se opskriften
sprøde kartofler i fad
Sprøde kartofler i fad med krydderurter→ Se opskriften
perlebygsalat med æble og avocado
Perlebygsalat→ Se opskriften
mad i fad opskrifter
Mad i fad (lækre retter du kan lave i fad i ovn)→ Se opskriften
Billede af blommemuffins
Blommemuffins (lækre muffins med blommer)→ Se opskriften
Billede med havregrynsbrød.
Havregrynsbrød (nemt brød med havregryn og havreklid)→ Se opskriften
billederesultat for pastasalat med bønner
Pastasalat med bønner, kylling og basilikumsolie→ Se opskriften
Grønkålssalat med feta
Grønkålssalat med feta og granatæble→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required