Sødmælks franskbrød er et af de klassiske slags bagværk, og her giver jeg dig opskriften på det perfekte franskbrød, der er bagt med sødmælk.
Jeg elsker et nybagt sødmælks franskbrød, og her får du min nemme og bedste opskrift på brødet.
Franskbrødet er bagt i form, men du kan også blot stille det på en bageplade med bagepapir.
Mælken gør, at dette sødmælks franskbrød holder sig frisk i længere tid.
Hvorfor det hedder et franskbrød, kan du læse længere ned i denne opskrift.
Opskriften giver et styk franskbrød.
Se også mine populære opskrifter på:
Opskrift på luftigt sødmælks franskbrød
Sødmælks franskbrød - nem opskrift
Ingredienser
- 3,5 dl sødmælk
- 25 g gær
- 500 g hvedemel
- 2 tsk sukker
- 1 tsk salt
- 25 g smør - blødt
Pynt
- sødmælk
- birkes
Fremgangsmåde
- Start med at lune sødmælken i en kasserolle eller mikroovnen, men pas på det ikke bliver mere varmt end lunt for fingrene - cirka 37-38 grader.
- Kom den lune mælk op i en skål til røremaskinen, og smuldr gæret ned i. Start med røremaskinen på næstlaveste hastighed, og lad den røre gæren ud i mælken.
- Vej hvedemel af og bland det med sukker og salt. og kom det hele i skålen på samme tid. Derefter tilsættes det bløde smør.
- Lad nu dejen til dit sødmælks franskbrød blive æltet godt igennem i en 8-10 minutters tid ved middel hastighed.
- Tag skålen af røremaskinen, og luk den til med et stykke husholdningsfilm og derefter et viskestykke. Lad dejen hæve et lunt sted i cirka 25 minutter.
- Tag dejen op og træk den lidt aflang. Du skal ikke ælte dejen for meget igennem, men blot trække den lang og derefter folde den sammen i tre lag. Træk igen lidt aflangt og form til et sødmælksfranskbrød, der passer i en form.
- Læg brødet i formen og beklæd igen med husholdningsfilm og et viskestykke, hvorefter brødet nu hæver i 30 minutter.
- Tænd ovnen på 200 grader varmluft. Rids brødet med en skarp kniv, og pensl med sødmælk. Drys eventuelt også med birkes, men dette kan udelades.
- Kom formen med brødet ind i ovnen. Nu skal sødmælksfranskbrødet bage cirka 25 minutter. Brødet er færdigt når det har fået en flot farve.
- Tag sødmælksfranskbrødet ud af ovnen, og vent nogle minutter, inden du forsigtigt tipper det ud af formen, og over på en rist. Lad franskbrødet køle lidt af inden du skærer i det, men brødet er allerbedst når det stadig er lunt.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Vand eller mælk i brød?
Jeg har brugt en røremaskine til dette sødmælks franskbrød, men du kan selvfølgelig sagtens også bare ælte det i hånden.
Hævetiderne er de samme, men husk at ælte det godt igennem.
Fordelen ved at bruge sødmælk i stedet for vand er, at brødet holder sig bedre og frisk i længere tid.
Vand gør til gengæld skorpen mere sprød, og dit franskbrød vil hæve lidt mere, men sødmælksfranskbrød smager nu bedst.
Hvorfor hedder det franskbrød?
Franskbrød er pæredansk, og er som sagt bare et hvidt hvedebrød. Navnet opstod tilbage i den tid, hvor man malede melet i de mange vindmøller over hele Danmark.
Man begyndte nemlig at købe nogle særlige møllesten i Frankrig, der kunne male melet mere fint end tidligere.
Og deraf kom så navnet franskbrød. Så udover møllestenen, ja da har franskbrød intet med Frankrig at gøre.
Og før det fik navnet franskbrød, var den almindelige betegnelse for det hvide hvedebrød simpelthen kage.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Vibeke
Fantastisk lækkert brød (rørt på Ankarsrum)
På højde med - ja endda lækrere - end bagerens. Også godt at riste.
Henrik Søe
Smører du formen? Min hang fast da jeg skulle have den ud.
Holger Rørby Madsen
Hej Henrik
Nej, det gør jeg ikke, men jeg tror det afhænger af formen. Jeg bruger en brødform fra Eva Trio med sliplet belægning, og her hænger aldrig fast. Ikke reklame 🙂
Andre forme skal muligvis smøres.
Alt det bedste
Holger
Henrik Søe
Brødet forsvandt på 1/2 time så jeg tro familien forventer en gentagelse 😂 prøver at smøre formen næste gang.
Holger Rørby Madsen
Fedt, Henrik - godt at høre - ja, giv den lige et lag smørrelse - så bliver det endnu bedre 🙂
Og så lyder det til du hellere må bage nogle stykker.
Alt det bedste
Holger