Se her hvad den korrekte opbevaring af gær er, og hvordan du får gæren til at holde længst muligt. Se også om du kan fryse gær ned.
Man kan sagtens komme i tvivl om hvad den bedste opbevaring af gær er, men det er nu slet ikke så svært.
Alligevel kommer der indimellem spørgsmål til mig om hvordan man får gæren til at holde længst muligt, herunder om man skal opbevare gæren i en lukket beholder eller andet.
Så her er den korte gennemgang af, hvordan du bedst opbevarer gær.
Se her hvad forskellen er på den almindelige gær og den økologiske.
Gær skal i køleskabet
For det første skal gær altid opbevares på køl, hvilket i dette tilfælde vil sige i køleskabet. Så holder den sig bedst.
Årsagen er, at gæren jo består af levende gærceller, og de dør hvis ikke de opbevares på køl.
Gær i beholder?
Du skal ikke komme gæren i en lukket beholder, en plasticpose eller lignende.
Det kan skabe kondens, som i den sidste ende kan ødelægge gæren.
I stedet skal du blot opbevare gæren i det vokspapir, som du købte den i.
Og når du har taget et stykke af gæren, foldes papiret om gæren igen, og pakken lægges tilbage på køl.
Sådan passer du bedst på din gær, og så er den klar når du skal bage fødselsdagsboller, franskbrød eller kanelsnegle.
Kan man fryse gær?
Nej, gær bør ikke fryses ned.
Det kan ødelægge gærcellerne og dermed skade hævekraften.
Så derfor skal gæren i køleskabet, og helst ikke i fryseren.
Hjælp - min gær er blevet tør?
Ingen panik. Det sker, at gæren kan blive tør og derfor virker mere smuldrende. Men gæren fungerer stadig til brød og kager.
Det kan dog godt være, at du skal anvende en smule mere gær end anvist i opskriften, men du behøver altså ikke smide gærpakken ud.
Se her hvad den gule gær er for noget.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Holger Rørby Madsen
Tak fordi du læser med. Hvad synes du om artiklen?
Inger Jørgensen
Jeg synes ofte jeg oplever at man kan lugte gæren i hele køleskabet
Så jeg har været fristet af at ligge det i pose
Hvordan undgår man lugten ?
Jesper Dall-Hansen
Skal gær helst have rumstemperatur når den blandes i mælken eller er det ok at den kommer direkte ud af køleskabet?
Hanne
Hej, jeg vil lige kommenterer på din opbevaring af gær. Det er helt korrekt bortset fra at gær ssagtens kan fryses i orginal emballagen og har præcis samme hæve evne når den optøes, dog skal man være opmærksom på hvis gæren ikke indeholder gluten bliver den flydende (her er det godt at lægge gæren i en skål) Hvis den indeholder gluten forbliver den i dens form. Optøningen skal være på køl.