Her er en nem opskrift på oksemedaljoner og pebersovs med grønne peberkorn. Dertil serveres stegte kartofler, ærter og bagte tomater.
Oksemedaljoner er en noget billigere bøf, som skæres af oksetykkam. Det er en bøf, som mange supermarkeder også har gode tilbud, men du kan sagtens lave et godt måltid ud af den.
Her har jeg stegt oksemedaljoner sammen med timian og hvidløg, og dertil laves en meget nem pebersovs af grønne peberkorn.
Jeg har anvendt en lille dåse syltede grønne peberkorn, svarende til 50 gram peberkorn. Der må gerne være lidt riv i pebersovsen.
Opskrift på oksemedaljoner med sovs
Oksemedaljon med pebersovs og stegte kartofler
Ingredienser
- 4 oksemedaljoner - på ca. 175 gram/stk.
- olie og smør til stegning
- 6 kviste timian
- 2 fed hvidløg
- salt og friskkværnet peber
Stegte kartofler
- 1 kg små kartofler
- 1 tsk hvidløgspulver
- 1 tsk paprika
- 1 spsk olivenolie
- salt og friskkværnet peber
Bagte tomater
- 250 g tomater - små
- 1 tsk olivenolie
- 1 spsk oregano
- salt
Pebersovs
- 1 stk skalotteløg
- 1 fed hvidløg
- 2 tsk sennep
- 50 g grønne peberkorn
- 7 dl oksefond/bouillon
- 100 g smør
Ærter
- 400 g ærter
Fremgangsmåde
- Forvarm ovnen til 200 grader varmluft, og skær kartofler i små både. Vendes med lidt hvidløgspulver, lidt paprika, salt og olivenolie.
- Kom kartoflerne i et ildfast fad og stil ind i ovnen. Giv dem ca. 30 minutter.
- Et kvarter før kartoflerne er stegt færdige i ovnen, stilles et fad med tomaterne ind i ovnen. De dryppes inden med lidt olivenolie og krydres med salt og oregano. Bages altså 15 minutter.
Pebersovs
- Pebersovs laves ved at snitte skalotteløg og et fed hvidløg fint. Sauteres i en god sjat olivenolie uden at tage farve, hvorefter de grønne peberkorn tilsættes.
- Kom også sennep ved sammen med oksefond eller oksebouillon, og lad det nu koge ind til ca. det halve.
- Lige før servering tages den hjemmelavede pebersovs af komfuret, hvorefter du pisker 100 gram koldt smør i små tern i sovsen, og smager den til med lidt sukker og peber. Den er formentlig saltet nok.
Oksemedaljoner
- Varm en pande godt op og kom en god sjat olivenolie og et par klatter smør på. Lad det smelte og brune af, hvorefter du steger dine oksemedaljoner på alle sider. Også siderne med bacon. Samlet stegetid er cirka 10 minutter, hvis du lige som mig ønsker bøfferne medium stegt.
- Undervejs kommes et grofthakket hvidløgsfed ved sammen med friske kviste timian, og du øser stegesky op over bøfferne. det giver masser af smag til dine oksemedaljoner.
- Når dine medaljoner er færdigstegte, lægges de til hvile i fem minutter.
- Imens damper du ærterne et minut i saltet vand, hvorefter der kommes koldt vand i gryden, og ærterne trækker et minut, inden vandet hældes fra. Så undgår du rynkede ærter.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Noter
Så er du klar til at servere de lækre oksemedaljoner med pebersovs, stegte kartofler og ærter. Dertil de stegte tomater.
Du kan også vælge at grille medaljonerne. Her sker det ved direkte varme, og stegetiden er cirka 8-10 minutter.
Se også min artikel om myter omkring stegning af bøffer.
Spørgsmål og svar
Oksemedaljoner er bøffer, der er skåret af oksetykkam. Omvikles derefter typisk med en skive bacon.
Stegetiden afhænger selvfølgelig af tykkelsen, men typisk skal de have omkring 8-10 minutter. Lidt mindre, hvis du ønsker dem mere røde.
Til pebersovs anvendes grønne peberkorn, der kan købes på glas eller dåse. Der er tale om umodne peberkorn.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Peter Lageri
Fin opskrift. Kød, kartofler, tomater og ærter. Sovsen var noget tyndt sjask. Mangler den mel i til jævning eller hvad kan jeg dog have gjort forkert?
Med venlig hilsen
Peter Rasch Lageri