• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Råvareguide › Øl - fakta, ingredienser, næringsindhold og opskrifter

Øl - fakta, ingredienser, næringsindhold og opskrifter

Billede med øl.
Del gerne:
1
SHARE
FacebookMessenger1PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  5. maj 2025 - Udgivet:  5. maj 2025

Indhold

  1. Opskrifter
  2. Øltyper
  3. Næringsindhold
  4. Fakta

I Danmark er der blevet brygget øl i tusindvis af år. Vores forfædre har anvendt øllet flittigt både i maden og til maden, og sådan er det stadig den i dag.

Den danske nationalret øllebrød, hvor rugbrød og øl er hovedingredienser, taler næsten for sig selv.

Sæt dig ind i de forskellige øltypers bedste sider, så vil en velsmagende verden åbne sig i dit køkken.

Opskrifter

Øl kan tilføre både sødme og bitterhed. Øllet fungerer godt sammen med stivelsesholdige produkter, hvilket gør, at man kan koge både ris, bulgur og nudler delvist i det

Øllet egner sig også godt til bagning, da det giver sprødhed og fylde.

Men det er også fremragende til stegning og marinering, da det mørner kødet og bringer smag og farve til saucen.

Ølbraiserede svinekæber

Bacongryde med øllet

Ølmarineret nakkekam

Ølbraiseret svinekam

Øltyper

Øltyperne varierer i bitterhed og sødme. Det er derfor ikke ligegyldigt hvilken øl, man vælger at bruge som ingrediens i mad.

Som udgangspunkt lyder den gyldne regel, at:

Lyse og lette ølsorter er velegnede i lette/spinkle retter

Mørke og kraftige ølsorter er velegnede i kraftige retter

Pilsner/classic egner sig til bagværk, fiskeretter og i lette supper. Da det er en spinkel og let øl, kan den erstatte vand. Pilsneren tilfører retten den karakteristiske kornsmag, en let bitterhed og en svag sødme, der fremhæver rettens nuancer.

Guldøl/stærke øl egner sig bedst til stærke og fede retter. Gerne i retter, hvor der findes korn, sødme og brød.

Lagerøl er god i krydrede og kraftfulde retter som gryderetter, men passer også velegnet i søde retter, røgvarer og æg.

Hvedeøl er en frisk og let syrlig øltype, der er god at dampe fisk i.

Porter er en bitter øl med et strejf af sødme, som er velegnet til mørke og salte retter. Porter passer også godt i chokoladeretter og i cremer.

Næringsindhold

En pilsnerøl indeholder 38 kalorier pr. 100 gram.

Til sammenligning indeholder appelsinjuice 43 kalorier, letmælk 48 kalorier og rødvin 73 kalorier.

Så der er altså færre kalorier i øllet end eksempelvis rødvin.

Fakta

Øl er betegnelsen for en gæret alkoholdrik fremstillet af malt (især bygmalt), vand, humle og gær.

Malten bruges som næring til gæren under gæringsprocessen og til at give farve og smag.

Den bitre humle bruges især som smagstilsætning.

Vikingerne drak øllet i store mængder, især fordi vandet dengang kunne være sundhedsskadeligt. Alle drak øl, også børn, men de drak en version med færre promiller.

Øllet har på alle måder en lang historie i Danmark, og det er stadig noget af det vi drikker mest af.

I 2016 blev der således solgt 358 millioner liter øl her i landet, og gennem de seneste 50 år er ølsalget faldet med omkring en tredjedel i Danmark.

Men selvom ølsalget falder, så drikkes det stadig i stor stil i de danske hjem - og nydes ofte i maden.

Der er i øvrigt en særlig ølafgift på cirka 86 øre pr. hver almindelig flaskeøl på 33 centiliter.

Se i øvrigt den store smagstest af øl her.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Billede af ramen.

Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe

Ugens madplan uge 23

Ugens madplan uge 23 med syv gode bud på aftensmad

Billede af hvid aspargessalat med tomater.

Hvid aspargessalat med tomater og lækker dressing

Billede af sønderjysk stang.

Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)

Forsiden lige nu

billede med sommermad
Sommermad (opskrift på lækre sommerretter)→ Se opskriften
Billede af sønderjysk stang.
Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)→ Se opskriften
jordbærcrumble med kokos og hvid chokolade
Jordbærcrumble - opskrift med jordbær, kokos og hvid chokolade→ Se opskriften
Ugens vine uge 23
Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest→ Se opskriften
billede med pandekager klar til servering
Pandekager - nem opskrift på gammeldags pandekagedej→ Se opskriften
Super sprøde ciabattabrød, der er klassiske madbrød fra Italien. Brødene bliver luftige og med store huller, som mange godtt kan lide ciabattabrødene. Opskirften giver disse tre lækre brød. Foto: Madensverden.dk.
Ciabattabrød med store huller - italiensk ciabatta uden æltning→ Se opskriften
billede med mørbrad frikasse
Mørbrad frikassé→ Se opskriften
billederesultat for fyldt spidskål med oksekød i ovn
Fyldt spidskål med oksekød→ Se opskriften
stor bradepandekage med jordbær
Stor bradepandekage med jordbær - opskrift til mange→ Se opskriften
Billede af hvid aspargessalat med tomater.
Hvid aspargessalat med tomater og lækker dressing→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her