Øl

Øl er jo nærmest en dansk nationaldrik, og her kan se mere om øllet, fakta, de forskellige typer, næringsindhold og de bedste opskrifter med øl i maden.
I Danmark er der blevet brygget øl i tusindvis af år. Vores forfædre har anvendt øllet flittigt både i maden og til maden, og sådan er det stadig den i dag.
Den danske nationalret øllebrød, hvor rugbrød og øl er hovedingredienser, taler næsten for sig selv.
Sæt dig ind i de forskellige øltypers bedste sider, så vil en velsmagende verden åbne sig i dit køkken.
Opskrifter med øl
Øl kan tilføre både sødme og bitterhed. Øllet fungerer godt sammen med stivelsesholdige produkter, hvilket gør, at man kan koge både ris, bulgur og nudler delvist i det
Øllet egner sig også godt til bagning, da det giver sprødhed og fylde.
Men det er også fremragende til stegning og marinering, da det mørner kødet og bringer smag og farve til saucen.
Øltyper
Øltyperne varierer i bitterhed og sødme. Det er derfor ikke ligegyldigt hvilken øl, man vælger at bruge som ingrediens i mad.
Som udgangspunkt lyder den gyldne regel, at:
Lyse og lette ølsorter er velegnede i lette/spinkle retter
Mørke og kraftige ølsorter er velegnede i kraftige retter
Pilsner/classic egner sig til bagværk, fiskeretter og i lette supper. Da det er en spinkel og let øl, kan den erstatte vand. Pilsneren tilfører retten den karakteristiske kornsmag, en let bitterhed og en svag sødme, der fremhæver rettens nuancer.
Guldøl/stærke øl egner sig bedst til stærke og fede retter. Gerne i retter, hvor der findes korn, sødme og brød.
Lagerøl er god i krydrede og kraftfulde retter som gryderetter, men passer også velegnet i søde retter, røgvarer og æg.
Hvedeøl er en frisk og let syrlig øltype, der er god at dampe fisk i.
Porter er en bitter øl med et strejf af sødme, som er velegnet til mørke og salte retter. Porter passer også godt i chokoladeretter og i cremer.
Næringsindhold i øl
En pilsnerøl indeholder 38 kalorier pr. 100 gram.
Til sammenligning indeholder appelsinjuice 43 kalorier, letmælk 48 kalorier og rødvin 73 kalorier.
Så der er altså færre kalorier i øllet end eksempelvis rødvin.
Fakta
Øl er betegnelsen for en gæret alkoholdrik fremstillet af malt (især bygmalt), vand, humle og gær.
Malten bruges som næring til gæren under gæringsprocessen og til at give farve og smag.
Den bitre humle bruges især som smagstilsætning.
Vikingerne drak øllet i store mængder, især fordi vandet dengang kunne være sundhedsskadeligt.
Alle drak øl, også børn, men de drak en version med færre promiller.
Øllet har på alle måder en lang historie i Danmark, og det er stadig noget af det vi drikker mest af.
I 2016 blev der således solgt 358 millioner liter øl her i landet, og gennem de seneste 50 år er ølsalget faldet med omkring en tredjedel i Danmark.
Men selvom ølsalget falder, så drikkes det stadig i stor stil i de danske hjem - og nydes ofte i maden.
Der er i øvrigt en særlig ølafgift på cirka 86 øre pr. hver almindelig flaskeøl på 33 centiliter.
Se i øvrigt den store smagstest af øl her.