Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Råvareguide › Øl

Øl (fakta, ingredienser, næringsindhold og opskrifter)

Billede med øl.
Del gerne:
1
SHARE
FacebookMessenger1PinterestEmailSMS
Indhold
  • Opskrifter med øl
  • Øltyper
  • Næringsindhold
  • Fakta
  • Kommentarer

I Danmark er der blevet brygget øl i tusindvis af år. Vores forfædre har anvendt øllet flittigt både i maden og til maden, og sådan er det stadig den i dag.

Den danske nationalret øllebrød, hvor rugbrød og øl er hovedingredienser, taler næsten for sig selv.

Sæt dig ind i de forskellige øltypers bedste sider, så vil en velsmagende verden åbne sig i dit køkken.

Opskrifter med øl

Øl kan tilføre både sødme og bitterhed. Øllet fungerer godt sammen med stivelsesholdige produkter, hvilket gør, at man kan koge både ris, bulgur og nudler delvist i det

Øllet egner sig også godt til bagning, da det giver sprødhed og fylde.

Men det er også fremragende til stegning og marinering, da det mørner kødet og bringer smag og farve til saucen.

  • Ølbraiserede svinekæber
  • Bacongryde med øllet
  • Ølmarineret nakkekam
  • Ølbraiseret svinekam

Øltyper

Øltyperne varierer i bitterhed og sødme. Det er derfor ikke ligegyldigt hvilken øl, man vælger at bruge som ingrediens i mad.

Som udgangspunkt lyder den gyldne regel, at:

Lyse og lette ølsorter er velegnede i lette/spinkle retter

Mørke og kraftige ølsorter er velegnede i kraftige retter

Pilsner/classic egner sig til bagværk, fiskeretter og i lette supper. Da det er en spinkel og let øl, kan den erstatte vand. Pilsneren tilfører retten den karakteristiske kornsmag, en let bitterhed og en svag sødme, der fremhæver rettens nuancer.

Guldøl/stærke øl egner sig bedst til stærke og fede retter. Gerne i retter, hvor der findes korn, sødme og brød.

Lagerøl er god i krydrede og kraftfulde retter som gryderetter, men passer også velegnet i søde retter, røgvarer og æg.

Hvedeøl er en frisk og let syrlig øltype, der er god at dampe fisk i.

Porter er en bitter øl med et strejf af sødme, som er velegnet til mørke og salte retter. Porter passer også godt i chokoladeretter og i cremer. Her kan du læse mere om hvidtøl.

Næringsindhold

En pilsnerøl indeholder 38 kalorier pr. 100 gram.

Til sammenligning indeholder appelsinjuice 43 kalorier, letmælk 48 kalorier og rødvin 73 kalorier.

Så der er altså færre kalorier i øllet end eksempelvis rødvin.

Se også: Pandekager med øl - nemme og lækre ølpandekager

Fakta

Øl er betegnelsen for en gæret alkoholdrik fremstillet af malt (især bygmalt), vand, humle og gær.

Malten bruges som næring til gæren under gæringsprocessen og til at give farve og smag.

Den bitre humle bruges især som smagstilsætning.

Vikingerne drak øllet i store mængder, især fordi vandet dengang kunne være sundhedsskadeligt. Alle drak øl, også børn, men de drak en version med færre promiller.

Øllet har på alle måder en lang historie i Danmark, og det er stadig noget af det vi drikker mest af.

I 2016 blev der således solgt 358 millioner liter øl her i landet, og gennem de seneste 50 år er ølsalget faldet med omkring en tredjedel i Danmark.

Men selvom ølsalget falder, så drikkes det stadig i stor stil i de danske hjem - og nydes ofte i maden.

Der er i øvrigt en særlig ølafgift på cirka 86 øre pr. hver almindelig flaskeøl på 33 centiliter.

Se i øvrigt den store smagstest af øl her.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • Mulighed for populært nyhedsbrev
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifter
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Mere inspiration

  • Billede af bladbede og sølvbede.
    Bladbede og sølvbede (fakta og viden)
  • Billede af mirin.
    Mirin (fakta og alt du skal vide om den japanske risvin)
  • Billede med sake risvin.
    Sake (fakta og viden om den japanske risvin)
  • Billede med havkat.
    Havkat (fakta og anvendelse af koteletfisk)

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Du er endnu ikke medlem af Madens Verden...?

madens verden logo opskrifter på god mad

For blot 295 kroner for et helt år får du helt og aldeles adgang til alt indhold og alle funktioner på Madens Verden. Du slipper samtidig for annoncer, kan printe, gemme dine favoritter og se næringsindholdet i opskrifterne.

Samtidig bakker du som medlem op om Madens Verden og vores store madunivers, der giver dig masser af både nye og spændende retter, men også alle de kendte og populære klassikere.

Betalingen dækker et helt år frem, og vi har ingen bindingsperiode. Selve tilmeldingen tager få sekunder, da du blot skal indtaste din mailadresse og betale. Derefter kan du logge ind og få en endnu bedre oplevelse af Madens Verden.

På forhånd tak for din opbakning.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år

Vi håber du vil støtte op med det lille årlige beløb. Du kan dog fortsat bruge Madens Verden gratis med annoncer ved at klikke her.