Den bedste opskrift på en nem græsk moussaka med auberginer, kødsovs og ostesovs. Moussakaen kan også laves med kartofler eller begge dele.
Moussaka kender de fleste nok fra ferien i Grækenland og de græske øer, og moussakaen laves i mange forskellige lokale udgaver.
Det kan både være med enten auberginer eller kartofler, eller med begge dele på samme tid.
Der tilsættes også andre græske ingredienser, men her er mit bedste bud på denne græske klassiker, som man må sige en moussaka er.
I øvrigt kan du i stedet for udelukkende hakket oksekød også bruge halvt lammekød og oksekød. Det er meget brugt i det græske køkken.
Hvis ikke du ved hvad en moussaka er, så er den velsmagende fætter til den italienske lasagne.
Altså en god og traditionel ret i fad, der laves lagvis med pasta eller auberginer, kødsovs og en ostesovs eller blot en bechamelsovs (hvid sovs).
Retten er faktisk meget nem at lave, og denne opskrift er beregnet til cirka fire personer.
Opskrift på moussaka
Moussaka
Ingredienser
Auberginer
- 2 store auberginer - skåret i skiver
- salt
Kødsovs
- 2 løg - finthakket
- 4 fed hvidløg - finthakket
- 400 g hakket oksekød
- 1 dåse hakkede tomater
- 3 spsk tomatpasta
- 1 bundt timian
- 1 bundt persille
- salt og friskkværnet peber
Ostesovs
- 1 portion portion bechamelsauce - se opskrift i linket
- 1 æg
- 100 g cheddar
Fremgangsmåde
- Start med at skære auberginer i skiver, der er cirka en centimeter tykke. Giv dem lidt salt, og lad dem trække mens du laver kødsovs.
- Løg og hvidløg hakkes fint og sauteres let i i lidt olivenolie. Det skal ikke tage farve.
- Oksekød smuldres i og brunes af. Fordel farsen godt, så der ikke er store stykker kød i gryden.
- Tilsæt så hakkede tomater, tomatpasta, bladene fra timiankvistene og finthakket persille. Smag til med salt og peber. Lad det lige simre 8-10 minutter. Tilsæt om nødvendigt lidt vand.
- Lav en bechamelsovs som anvist i linket - eller se video, og pisk derefter ægget i. Så vendes osten i og der smages til med salt.
- Aubergineskiverne skylles hurtigt under vandhanen, hvorefter de tørres i et rent viskestykke. Varm en pande op, kom lidt olie på og steg hurtigt skiverne gyldne på begge sider. Det går ret hurtigt.
- Så skal du samle din moussaka i et ildfast fad eller lille bradepande med en størrelse på cirka 20 gange 30 centimeter. Det kommer sig ikke så nøje.
- Start med et lag kødsovs, så auberginer og derefter ostesovs. Fortsæt indtil du har brugt det hele, men husk at slutte af med et lag ostesovs. Drys eventuelt med lidt ekstra ost.
- Stil din moussaka ind i en forvarmet ovn ved 200 grader varmluft, og her skal den have cirka 45 minutter. Måske lidt mere.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Video
Noter
Den færdigbagte moussaka nydes med en god salat og et stykke langtidshævet brød.
Moussaka med kartofler
I opskriften er der anvendt auberginer, men du kan også lave en moussaka med kartofler.
Her skal du bruge cirka 400 gram store kartofler, som skrælles og skæres i skiver.
Det bedste resultat får du ved at snitte kartoflerne på et mandolinjern, hvor kartoffelskiverne så bliver lige tynde.
Kartoffelskiverne erstatter auberginerne i opskriften, og du starter altså med et lag kødsovs, så kartofler og til sidst ostesovs. Fortsæt på samme måde indtil alle ingredienserne er brugt i fadet.
Bagetiden er den samme, uanset om du laver din moussake med kartofler eller auberginer.
Moussaka med auberginer og kartofler
Du kan også lave en moussaka med både kartofler og auberginer.
Her anvender du omkring 200 gram kartofler i skiver og en stor aubergine.
Fremgangsmåden er ellers også den samme.
Se også mine opskrifter på:
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Kirsten Christensen
Mon man kan bruge squash i stedet for aubergine? Vi har rigtig mange squash i haven lige nu!
Ella
Lavede den med ren kartofler.