Her er en meget nem opskrift på græsk gyros, der er oksekød i tern, som steges på en meget varm pande med grøntsager, der er marineret i et par timer.
Græsk gyros: Dette er min opskrift på græsk gyros, og den er lavet efter direkte inspiration på ferier i det græske øhav. Let tilpasset danske forhold, men ellers tro mod det græske køkken. Du er meget velkommen til at give opskriften en vurdering fra 1-5 stjerner. På forhånd mange tak.
Græsk gyros findes i et utal af variationer, og den laves med både lam, svinekød og oksekød. Jeg har endda sågar fået den serveret med kylling, men her er det en opskrift med oksekød i tern.
Du kan eventuelt bruge gullaschtern eller lignende.
Mængden af de forskellige ingredienser kan du selv variere, da det ikke er så vigtigt. I virkeligheden er gyros en god mulighed for at få ryddet op i grøntsagsskuffen.
Du kan i øvrigt også tilsætte lidt chili eller spidskommen, men dette er ikke nødvendigt.
Opskriften er til fire personer.
Ingredienser til græsk gyros
500 gram oksekød i tern
1 løg
4 fed hvidløg
1 rød peberfrugt
1 gul peberfrugt
En halv squash
2 gulerødder
1 deciliter olivenolie
4 teskefulde paprika
3 teskefulde tørret oregano
2 spiseskefulde frisk citronsaft
Salt og friskkværnet peber
Kogte ris til fire personer
Denne opskrift på tzatziki
Fremgangsmåde
- Oksekød klargøres. Hvis ternene er for store deles i mindre tern på cirka en centimeter på hvert led. Kommes i en stor skål.
- Løg og hvidløg hakkes fint, mens peberfrugterne skæres i små tern. Squash deles ligeledes i mindre tern, og gulerødderne skæres i tynde stave. Kom det i skålen.
- Rør en marinade sammen, og den består af olivenolie, paprika, oregano, citronsaft, salt og peber.
- Hæld marinaden over kød og grøntsager, og vend det hele godt sammen. Stilles på køl i mindst en time - og gerne tre tiner, hvis du har tiden til det.
- Varm en pande op, og den skal være godt varm.
- Kom den græske gyros på, og steg den i 5-7 minutter, hvor den hele tiden vendes rundt. Pas på den ikke brænder fast, og tilfør om nødvendigt lidt mere olie.
Den færdige gyros serveres med kogte ris og en tzatziki. Nemt og virkelig godt.