Nelliker er i virkeligheden en lille, pink blomst, der er plukket og tรธrret, fรธr den overhovedet nรฅede at springe ud.
Nรฅr vi ser pรฅ den brune, indtรธrrede nellike, er det ikke til at gรฆtte, hvad den var, fรธr den blev tรธrret.
Men kig engang: nรฅr man ved det, er det let at se, at den lille kugle i midten er - eller rettere var - blomsterknoppen. Og den lille trรฆ-agtige stilk er selve blomsterstilken.
Blomsten gror pรฅ de6 stedsegrรธnne trรฆ Syzygium aromaticum, og har altsรฅ intet at gรธre med den blomst, vi kender som nellike i Danmark.
Kryddernelliken fik sit navn fra det tyske Nรคgelein, der betyder lille sรธm. Og ja, de smรฅ tรธrrede blomster kan minde om et sรธm i formen.
Historikere ved, at disse kryddernelliker er blevet brugt i flere tusind รฅr. Oprindeligt stammer planten fra Indonesien, men omkring Jesus fรธdsel i รฅr nul kom de til Indien og Kina.
Anvendelse og fakta
Lige siden har nelliker vรฆret en vigtig del af henholdsvis kinesisk og indisk madlavning. Et godt eksempel er, at den kendte krydderiblanding Garam Masala indeholder nelliker.
Vi kan kรธbe en fiks og fรฆrdigblandetย Garam Masala, men hvis du vil have mere smag og duft, kan du blande den selv.
ร rsagen til den meget markante smag og duft skal findes i de รฆteriske olier, som er koncentreret i kryddernelliker.
Ligesom med citron- og appelsinskaller indeholder krydderiet en rรฆkke aromatiske olier. Disse olier kan omdannes til eugenol.
Eugenol findes ogsรฅ i kanel og bruges blandt andet i parfumer, til desinficering og lokalbedรธvelse. Nellikeolie siges ogsรฅ at fremme fordรธjelsen og lindre tandpine.
Opskrifter
Man kan kรธbe bรฅde hele nelliker og som stรธdt krydderi. Smagen kommer bedst frem, hvis man knuser de hele i en morter - eller stikker dem ind i en steg.
Her er bud pรฅ bรฅde lรฆkre, indiske retter, hvor nelliker indgรฅr - bรฅde med og uden kรธd. Og ogsรฅ med kager.
Holdbarhed og opbevaring
Hele nelliker bevarer smag og duft i et รฅr, efter du har รฅbnet posen eller glasset med dem.
I princippet kan du bruge af dem i รฅrevis, da de ikke kan rรฅdne, men smagen aftager med tiden, sรฅ det er synd at bruge gamle nelliker i en god ret eller enย glรธgg.
Lรธsningen er at fordoble antallet og stรธde dem i en morter, fรธr de steges eller hรฆldes i en ret.
De skal helst opbevares et mรธrkt sted som et lukket kรธkkenskab, og vinder ikke ved at komme pรฅ kรธl.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat pรฅ Madens Verdens kogebรธger
- Adgang til den populรฆre favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemรฆrk: Ingen bindingsperiode
Comments
No Comments