Min opskrift på verdens bedste naanbrød. Med eller uden hvidløg. Det indiske brød bages med gær og yoghurt, og du kan også se hvad naan er.
Naanbrød er noget af det bedste madbrød, og selvfølgelig især til indiske retter. Men brødet, der også kaldes naan eller nan, er altså godt til mange andre retter også, og er glimrende som almindeligt madbrød.
Naan eller nan kommer fra det persiske sprog, og det betyder i virkeligheden blot brød. Som det jo netop er. Der findes en del varianter af naanbrødet, men typisk bages det af gær og yoghurt, der gør brødet både fyldigt og blødt. For et naanbrød må ikke være hård i skorpen.
Ofte formes brødene som store dråber, og i Indien og andre steder anvendes brødet faktisk som skeer til de krydrede gryderetter. Herunder en indisk dahl.
Som sagt bruges naanbrødet mest som madbrød i det indiske køkken og landene i det centralasiatiske område, og nogle steder bager man brødene meget store.
Opskriften giver fire lækre brød, der passer til fire personer.
Se også disse opskrifter:
Opskrift på naanbrød

Naanbrød - indiske naan
Ingredienser
- 150 g vand - lunkent
- 25 g gær
- 100 g yoghurt
- 1 æg
- 1 tsk sukker
- 1 tsk salt
- 50 g smør - smeltet
- 400 g hvedemel
- olivenolie
- sesamfrø
Fremgangsmåde
- Vej vandet af og kom det i en skål til røremaskinen.
- Smuldr gæren i og rør den ud med en ske.
- Tilsæt så smeltet smør (pas på den ikke er så varm, at den slår gøren ihjel), yoghurt, et æg, sukker og salt.
- Sæt skålen på røremaskinen, montér dejkrogen på og rør det sammen.
- Rør derefter gradvist hvedemelet i dejen, og ælt den igennem ved middel hastighed i cirka otte minutter.
- Beklæd skålen med et viskestykke, og lad dejen til dine naanbrød hæve i cirka 45-60 minutter til dobbelt størrelse.
- Tag dejen ud på et meldrysset bord og virk den op. Del i fire lige store stykker, der hver vejer knap 200 gram. Lad dem hvile overdækket i 20 minutter på bordet. Du kan se mere i videoen med fremgangsmåden.
- Læg imens en bagesten eller lignende i ovnen, som tændes på 250 grader over- og undervarme. Lad ovnen blive gennemvarm. Eller lav blot dine naan på en bageplade med bagepapir - det er også fint.
- Du skal nu bage to naanbrød ad gangen - mere er der ikke plads til i ovnen. Træk dejkuglerne lidt aflange og nærmest dråbeformede, så dejen er cirka en centimeter tyk, men tykkere i kanten end på midten. Rul dem let ud.
- Læg dem på en pizzaspade eller lignende, der er drysset med lidt mel. To styks i alt. Pensl med olivenolie og drys med sesamfrø. Eller læg dem direkte på bageplade med bagepapapir.
- Vip forsigtigt dine naanbrød ind på bagestenen i ovnen, og bag dem i cirka 9 minutter.
- Tages ud og køles af på en rist, mens du bager de sidste to indiske brød.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Video
Tips
De lækre naanbrød er perfekte som tilbehør til indisk mad og andre retter. Nyd dem sammen med dahl og lidt raita.
Bemærk: Brødene kan også fryses.
Naan med hvidløg
Indiske naan med hvidløg er super nemme og lækre madbrød, der passer til mange forskellige retter.
Jeg bruger de indiske naan til andet end indisk mad, og de er altså meget lette at lave.
Jeg plejer at lade dejen hæve i tre timer, og her passer den jo sig selv. Du kan dog godt nedsætte hævetiden til eks. 45 minutter ved at skrue gærmængden op til 20 gram.
Opskriften giver 10 naan med hvidløg, men det afhænger naturligvis af hvor store du ønsker brødene.
Du skal bruge
200 gram vand lunkent
10 gram gær
100 gram yoghurt naturel
375 gram hvedemel
5 gram salt
10 gram olivenolie
Hvidløgssmør
50 gram smør smeltet
4 fed hvidløg pressede
1 teskefuld basilikum tørret
Fremgangsmåde
- Kom lunkent vand og gær i en skål, og rør gæren helt ud med en grydeske.
- Derefter tilsættes yoghurt sammen med hvedemel, salt og olivenolie, og dejen røres sammen. Brug bare en grydeske, og det er ikke nødvendigt at ælte dejen yderligere. Det tager et minuts tid at røre dej til indiske naanbrød med hvidløg.
- Beklæd skålen med husholdningsfilm og et viskestykke, og lad nu dejen hæve på køkkenbordet i ca. 3 timer.
- Tag dejen ud på et meldrysset køkkenbord, og virk den hurtigt op. Er dejen for klistret, kan der tilsættes lidt mere mel, men mængderne her plejer at passe fint.
- Smelt smørret, og pres hvidløgsfed i smørret. Tilsæt også lidt basilikum og rør det sammen.
- Del dejen i 10 lige store stykker, som rulles fladt ud i en dråbeform. Nu kan du så bage dine naanbrød med hvidløg på to forskellige måder.
- På panden skal naanbrød bages ca. 1-2 minutter på hver side ved en jævn varme. Ikke for høj og ikke for lav, og panden skal være varm. Pensles med smør når brødet vendes på panden.
- Eller i ovn, hvor de indiske brød skal have ca. 7-8 minutter ved 200 grader varmluft. Pensles med hvidløgssmør inden bagning. Du kan have fem naanbrød på hver bageplade.
Naan med hvidløg køles en smule af, men de smager bedst som nybagte.
I stedet for basilikum kan du drysse dem med finthakket persille, lige når du tager dem ud af ovnen. Det smager også godt.


- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Christina
Hej, kan man bage naan brød i ovn i forvejen og evt lune dem lidt før de skal spises?