Muscovadosukker har en kraftig og aromatisk smag med masser af fylde. Brug det som krydderi i madlavning eller i desserter og kager.
Er du også stødt på opskrifter med muscovadosukker og undret dig over hvad det er, og om det ikke bare kan erstattes med almindeligt sukker?
Muscovadosukker er sukker med en mørkere farve og en kraftig og aromatisk smag, der er mere fyldig og smagfuld end almindeligt sukker eller rørsukker.
Sukker er altså ikke bare sukker – der kan være stor forskel på smagsintensiteten.
Hvad er muscovadosukker?
Muscovadosukker kommer oprindeligt fra Mauritius, hvor det udvindes af sukkerrør.
Almindeligt hvidt sukker går igennem en større forarbejdningsproces, herunder raffinering, hvor sukkeret blandt andet renses og bleges.
Muscovadosukker er rørsukker, der ikke er blevet raffineret. I modsætning til det hvide sukker, så forarbejdes muscovadosukker nemlig så lidt som muligt. På denne måde bevares både aroma og farve, og giver sukkeret en kraftigere smag.
Sukkerkrystallerne er mindre end almindeligt rørsukker, og det har en næsten pulverlignende konsistens.
Lys eller mørk
Muscovadosukker fås i to forskellige varianter – en lys og en mørk. Forskellen er både i farven og i smagen.
Det lyse har en lysebrun farve og en let smag af karamel. Det kan både bruges som krydderi i madlavning til for eksempel fisk og rodfrugter, i marinader og saucer samt i brød, kager og desserter.
Det mørke har en mørkebrun farve og har et strejf af lakrids i smagen. Det kan for eksempel bruges i saucer, marinader og chutney samt i kager og desserter fx med chokolade.
Se også: Brunede kartofler
Brun farin kan erstatte muscovadosukker
Muscovadosukker er ofte lidt dyrere end rørsukker og brun farin.
Det er desuden ikke altid, man lige har det stående derhjemme eller, at de har det i det nærmeste supermarked.
Står du med en opskrift, hvor der skal bruges muscovadosukker og har du ikke noget, kan du godt erstatte det med brun farin.
Brun farin har ikke helt den samme smagsintensitet, men kan stadig give en god smag, da det indeholder betydeligt mere smag og aroma end almindeligt hvidt sukker eller rørsukker.
Opbevaring
Da sukkeret ikke er raffineret, har det et højere indhold af sirup end almindeligt sukker, hvilket gør det en smule mere fugtigt i konsistensen.
Det betyder, at de fine sukkerkrystallerne godt kan samle sig lidt og blive hårdt. Luk derfor altid posen tæt til og opbevar den køligt (gerne i køleskabet).
Er det alligevel sket, at sukkeret er blevet hårdt, kan det blødes op igen ved at lægge et stykke æble, en kartoffel eller en fugtig klud i sukkeret.
Næringsindhold i muscovadosukker
Her kan du se indholdet af kalorier, fedt, kulhydrat og protein i muscovadosukker:
Få mere viden om fødevarer her:
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Helle Magh
hej!
Kan man bruge muscovado sukker til brunede kartofler i ovnen - og har du prøvet det? tror du smagen bliver rigtig...
Vh Helle
Holger Rørby Madsen
Hej Helle
Jeg har prøvet forskellige slags sukker af, også muscovado. Og hver gang er jeg vendt tilbage til brun farin når jeg laver brunede kartofler i ovnen 🙂
Alt det bedste og glædelig jul
Holger