Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Råvareguide › Mirin

Mirin (fakta og alt du skal vide om den japanske risvin)

Billede af mirin.
Del gerne:
FacebookMessengerPinterestEmailSMS
Indhold
  • Fakta
  • Typer
  • Forskel på sake og mirin
  • FAQ
  • Opskrifter
  • Nikujaga - japansk gryderet
  • Ramen - nem japansk suppe med fyld
  • Kommentarer

Hvad er mirin og hvad kan bruge den til? Her er fakta og viden om den japanske risvin, og du får også opskrifter, hvor du kan anvende den.

Fakta

Mirin er en sød japansk risvin, der typisk anvendes i madlavning, hvor den tilføjer sødme og dybde til forskellige retter.

Den fermenteres fra ris, ris-koji og alkohol, og har en lav alkoholprocent og en høj koncentration af sukker.

Risvinen bruges ofte i saucer, marinader og supper, og den er en vigtig ingrediens i klassiske japanske retter som teriyaki.

Typer

Der findes flere forskellige typer af mirin:

Hon Mirin (ægte): Indeholder alkohol (ca. 14%) og er sødet naturligt gennem fermentering.

Shio Mirin (saltmirin): Indeholder lidt salt for at undgå, at det bliver klassificeret som alkohol (af skattetekniske årsager).

Mirin-fu chomiryo: Alkoholfattig og billigere version, der forsøger at efterligne smagen af ægte mirin - den er ofte solgt i supermarkeder.

Forskel på sake og mirin

FunktionSakeMirin
AnvendelseDrikkes og bruges i madlavningBruges primært i madlavning
SmagTør til let sød, mere "vinagtig"Meget sød og sirupsagtig
Alkoholindhold12–16% (drikkes som vin)Ca. 14% i hon mirin, men lavere i madlavningsmirin
SukkerindholdLavtHøjt (fra naturlig fermentering)
FremstillingBrygget af ris, koji og vandOgså brygget af ris og koji, men med glutinous rice og længere fermentering
KonsistensTynd og klarLet sirupsagtig og mere viskøs
Eksempler på brugDrikkes som sake, bruges i sukiyaki, marinader osv.Bruges i teriyaki, nikujaga, saucer og glaseringer

FAQ

Hvordan laver man mirin?

Mirin laves ved en fermenteringsproces af ris, hvor der også anvendes koji (en japansk gæringsstarter) og alkohol. Denne proces skaber en sød, aromatisk risvin med lav alkoholprocent og høj sukkerindhold.

Hvad smager mirin af?

Mirin smager sødt, mildt og lidt komplekst - med noter af ris, karamel og umami. Smagen er rund og balanceret, uden at være kunstig eller overdøvende, og har en let alkoholisk tone (hvis det er ægte mirin).

Hvad kan bruge i stedet for mirin?

Hvis du ikke har mirin, kan du lave førlgende erstatning:
- 1 spsk risvinseddike + 1 tsk sukker (som en hurtig løsning)
- Tør sherry eller hvidvin med lidt sukker kan også anvendes som erstatning

Hvad bruger man mirin til?

- Smagsgiver: Den tilføjer en let sødme og dybde til saucer og retter.
- Glans: Bruges ofte i glaseringer, da den giver en flot blank overflade (f.eks. i teriyaki).
- Mørning: Hjælper med at gøre kød mørt.
- Balancerer salt: Blødgør smagen i retter med eks. sojasauce og miso.

Hvad er forskellen på sake og mirin?

Der er forskel på sake og mirin:
Sake kan drikkes og bruges i mad - smager mere som vin.
Mirin bruges til at søde og give glans i retter - ikke til at drikke.

Opskrifter

Du kan blandt andet anvende den japanske risvin i disse retter:

Nikujaga - japansk gryderet

Billede med nikujaga.
5 fra 1 stemme
Gå til opskrift

Ramen - nem japansk suppe med fyld

Billede af ramen.
5 fra 1 stemme
Gå til opskrift
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Mere inspiration

  • Billede af bladbede og sølvbede.
    Bladbede og sølvbede - fakta og viden
  • Billede med sake risvin.
    Sake - fakta og viden om den japanske risvin
  • Billede med havkat.
    Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk
  • Billede med champagne.
    Champagne - hvad er det? Og hvad er forskellen?

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

Du slipper for reklamer, kan gemme og printe opskrifter, og modtage vort populære nyhedsbrev.

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Eller fortsæt gratis med annoncer.