Mest mættende grøntsager, der samtidig opfylder vores behov for forskellig smag og konsistens, er en blandet flok. Se top 10-listen over dem.
De mest mættende grøntsager findes inden for forskellige arter som tomater og bønner.
Hvis du vil spise dig mæt i grønt, er det en god idé at studere listen over de ti mest mættende grøntsager.
Den er lavet af sensoriker Lisbeth Ankersen ud fra en række kriterier som konsistens, smag, oplevet mæthed og fiberindhold.
Der findes nemlig en lang, række forhold, som gør, om man vurderer, at en fødevare giver mæthedsfornemmelse. Og disse 10 er dem, der alt i alt er bedst til det, når det handler om grøntsager.
Mest mættende grøntsager - top 10
Bønner
At bælgfrugter er sunde og proteinrige er en kendt sag, men at bønner giver størst mæthedsfornemmelse er måske ikke lige så kendt.
Nu ved du, hvad der er en god idé at komme i salaten eller maden, hvis du vil være mæt men helst spare på kalorierne.
Du kan for eksempel lave en kyllingeret med hvide bønner og blomkål eller alt i et fad med bønner og kylling.
En anden mulighed er også at lave en lækker vegetarret med grønne bønner og kartofler.
Champignon
Her får du et højt fiberindhold samt et ordentligt spark umami-smag. Umami er en af de fem grundsmage, og det er blandt andet den smag, man får fra kød.
Stegte hvide og brune champignon kan altså både mætte og give dig den udefinerlige smag, der kaldes umami.
Det er meget lækkert at bruge champignon i vegetarretter, da det giver en virkelig god bund i retterne.
Du kan for eksempel lave hvidløgspasta med spinat og champignon eller en skøn bagt svampesalat lavet med ristede champignon, tomater og løg.
Du kan også kombinere bønner med champignon og lave den skønneste gryderet uden kød.
Kartofler
Før i tiden var der nærmest kartofler til hvert eneste måltid. Og de havde fat i noget dengang, for de små knolde mætter meget, og har en tredjeplads på listen over mest mættende grøntsager.
Og hvis du helt vil undgå kødet, kan du lave mange lækre vegetariske retter med kartofler. Prøv for eksempel at lave denne indiske vegetariske curry eller en skøn kartoffeltærte med porre og squash.
Du kan også lave nogle lækre spidskålspakker lavet med spidskål, gulerødder og kartofler.
Pastinak
Pastinakker er rodfrugter har et højt fiberindhold. I rå tilstand er det dobbelt så meget som en kartoffel, kogt slår de stadig grøntsager som kartofler, rødbeder og knoldselleri.
Du kan lave virkelig lækkert tilbehør med pastinakker, for eksempel med hasselback pastinakker, pastinakker i ovn eller rodfrugtmos.
Grønkål
Denne vinterkål har et højt protein- og fiberindhold. Samtidig kan den også bidrage med umamismag.
Grønkål er i det hele taget en rigtig god spise, da antioxidanter og vitaminer nærmest står i kø i kålen.
Du kan lave lækkert tilbehør med grønkål, for eksempel lynstegt grønkål med bacon og pinjekerner.
Du kan også lave lækre hovedretter med grønkål. Hvad med en lasagne med grønkål og selleri eller glaseret torsk med ris, broccoli og grønkål.
Hvidløg
Nu er der næppe mange, som spiser et helt måltid bestående af hvidløg. Det er til gengæld en god idé at være rundhåndet, når du bruger dette lille løg i maden.
Det medvirker ikke kun til at give en god smag, men også mæthedsfornemmelse.
Du kan for eksempel lave bagte hvidløg med smør eller hvidløgsmos.
Porre + knoldselleri
En delt syvendeplads til to af de mest danske grøntsager, nemlig porre og knoldselleri.
Og disse to bruges ofte i samme retter i det traditionelle køkken, for eksempel den klassiske suppe, oksekødssuppe med hjemmelavede kødboller og melboller.
Du kan også lave virkelig lækkert tilbehør med knoldselleri. Prøv for eksempel at lave sellerifritter eller ovnbagt selleri med timian.
Spinat
Skipper Skræk vidste det, vi andre ved det også. Spinat er supersundt. At den også er god til at skabe mæthedsfølelse, er en god bonus.
Spinat er en af de grøntsager, der smager lige så godt tilberedt som rå. En alsidig grøntsag, som for eksempel er lækker i en ret som denne lækre cremede kylling med spinat.
Du kan også finde flere skønne opskrifter med spinat her.
Pak choy
Pak choy er en lille kåltype med knasende blade. Den er ret vandholdig og kalorielet, og fuld af smag og vitaminer blandt andet A-, C- og K-vitamin.
Prøv for eksempel at lave denne lækre salat med Pak Choy og ristede sesamfrø.
Tomat
Da tomater har et højt vandindhold, er det en lidt overraskende tiendeplads. Men tomater har et højt mineral- og vitaminindhold i forhold til deres relativt få kalorier.
Samtidig har de meget en høj fullness factor - en faktor, der afgøres af energifordelingen mellem protein, kulhydrat og fedt.
Lav lækker aftensmad med tomater med opskriften på fyldte tomater med ris og kylling eller lav tilbehør i form af ovnbagte tomater.
Du kan også lave skønne italienske bruschetta med masser af tomater.
Kilde: Rapporten 'Mæthed og Grøntsager' af Lisbeth Ankersen, goderaavarer.dk.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Hanne
Kartofler er IKKE en grøntsag.
Alb Sjú
Kan man få podagra hvis man spiser for mange rabarber
? Mvh.alb
Ole
Noget af en misforståelse, for der er STOR forskel på mæthed, og oppustethed!
Det du føler ved at indtagelse af kulhydrater i form af stivelse, er oppustethed, deraf når f.eks folk har fået lidt Kartofler, Pasta, Ris osv, har de en tendens til at de gerne vil have knappet bukserne op... Man kender kun forskellen, hvis man har prøvet at fjerne den slags fra sin kost, så finder man hurtigt ud af forskellen 🙂
Med rigtig mæthed, er du klar til kamp med det samme lige bagefter, ikke noget med at man lige har brug for at slappe af, for man har ikke den irriterende følelse, som man nu engang får med kulhydrater... Prøv det, og mærk forskellen 🙂
Man vil også lynhurtigt tabe sig, især i den første uge, fordi kulhydrater også binder vand i kroppen, og det skal den lige hurtigt af med 🙂
Nete
Jeg synes at rosenkål mætter rigtigt meget.