• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Viden om mad › Marinering af kød, grønt og fisk (opskrifter og fakta)

Marinering af kød, grønt og fisk (opskrifter og fakta)

Marinade til marinering
Del gerne:
13
SHARES
FacebookMessenger13PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  15. maj 2024 - Udgivet:  14. oktober 2023

Marinering er en vigtig del af mange retter på grill, i ovn og på pande. Læs, hvad en god marinade bør indeholde og se en masse opskrifter.

Marinering er en teknik, vi bruger til at give en masse smag i alt muligt mad fra fisk og kød til grøntsager og frugter.

Groft sagt er det en sauce, som maden ligger i et vist antal minutter for at suge den gode smag til sig.

Kød og fisk kan også virke mere mørt efter en god marinering, frugter som pærer og blommer bliver bløde og delikate, og grøntsager for ekstra smag på grillen.

Der er visse basis-ingredienser i en god marinade. Dem får du her.

Det skal en marinade indeholde

Først og fremmest er det vigtigt, at marinaden indeholder salt, da den får kødet til at trække marinaden til sig. Og så skal der krydderier og noget, der er syrligt til.

Her er en liste med forslag på syrlige ingredienser:

  • Citronsaft
  • Appelsinsaft
  • Limesaft
  • Saft af andre frugter som kiwi
  • Tomatpure
  • Eddike
  • Vin
  • Syrlige mejeriprodukter som yoghurt

Sukker og søde saucer giver en god smag og karamelliserer stegeskorper. Du kan blandt andet bruge:

  • Rørsukker
  • Brun farin
  • Ketchup
  • Cola
  • Hoisinsauce
  • Honning
  • Sirup

Du kan sagtens bruge olie i en marinade. Når du gør det, trænger marinaden kun lidt ind i kødet eller, hvad du nu tilbereder.

Det er rigtig fint med olie til små kødstykker for eksempel i gyros, der skal have en god, krydret stegeskorpe.

Marinering af kød

Når du skal marinere kød, blander du først en lækker marinade, for eksempel slagterens røde marinade til kylling og koteletter.

Nu skal du blande kødstykkerne med marinaden og hælde det hele i en frostpose. Sørg for, at der ikke er luft i posen, luk den og lig den på køl.

Små kødstykker skal helst ligge i marinaden i mindst en halv time, hvor store stykker som en steg skal marineres i mindst et par timer for at trække så meget smag som muligt.

Faktisk kan en steg eller andre store kødudskæringer med fordel ligge et helt døgn i marinaden. Dog skal meget mørt kød som en oksemørbrad ikke marineres for længe.

Brug kun olie, hvis du skal grille kødet.

Marinerede fisk

Vi kender marinerede sild, som ligger i en lage af krydderier, eddike, peber og salt. Men vi kan sagtens marinere andre fisk.

Dog skal de ikke have så lang tid som kød, hvis du har citrusfrugt i marianden, fordi fisk og skaldyr er hurtige til at trække marinaden til sig.

Bruger du en oliemarinade uden citrussaft med for eksempel olivenolie, hvidløg og persille til tigerrejer, kan de til gengæld godt tåle et døgns tid i køleskabet.

Du kan også marinere rå fisk som i laksecarpaccio eller den peruvianske ret ceviche. Her kan de små stykker hvid fisk nøjes med at trække i en halv time.

Marinade til grøntsager

Du kan både marinere rå og tilberedte grøntsager. Og du kan lade dem trække i marinaden, før du steger eller griller dem - eller du kan lade dem trække efter at have grillet dem.

Ifølge Metodik og Smag bliver grøntsagers enzymer påvirket af marinering, så konsistensen langsomt ændres.

Det er altså ikke kun smagen men konsistensen, der sker noget med. Der er dog forskel på de forskellige grøntsagers trækketid, om det er rodfrugter eller svampe.

Se opskrifter på og med gode marinader her:

Hjemmelavet hvidløgsmarinade til kylling og andet kød

Sojamarinade - god marinade med soja til kylling og kød

Grillmesterens hjemmelavede barbecuesauce

Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af stangbønnner.

Stangbønner - sådan koger du de lange bønner perfekt

Billede af sød kartoffelgryde.

Sød kartoffelgryde - lækker gryderet med søde kartofler

Billede af grillede grøntsager.

Grillede grøntsager - sundt tilbehør lavet på grill

Billede af sauce gribiche med grønne asparges.

Sauce gribiche med grønne asparges

Billede af valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel.

Valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Forsiden lige nu

billede med hel kylling i kyllingeholder
Kylling i kyllingholder med grøntsager→ Se opskriften
billede med sommerlagkage med hindbær og jordbær
Sommerlagkage med flødecreme, hindbær og jordbær→ Se opskriften
Grillet Iberico Presa med hvidløg og rosmarin
Grillet Ibérico Presa med hvidløg og rosmarin→ Se opskriften
Billede af sauce gribiche med grønne asparges.
Sauce gribiche med grønne asparges→ Se opskriften
billede med jordbær trifli opskrift
Jordbær trifli (nem trifli med jordbær og makroner)→ Se opskriften
mad på 30 minutter
Mad på 30 minutter (lækre retter på en halv time)→ Se opskriften
billede med simpel pastaret
Simpel pastaret - nem mad uden gryde og pande→ Se opskriften
billederesultat for æggewraps med laks og kylling
Æggewraps - skøn opskrift med laks eller kylling→ Se opskriften
billede med creme anglaise med jordbær
Creme Anglaise med jordbær (lækker vaniljecreme)→ Se opskriften
billede med grøn kartoffelsalat
Grøn kartoffelsalat med ærter og majs→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her