Mad til gæster kan være svært at beregne, for hvor meget spiser de? Her kan du se gennemsnits-mængden for forret, hovedret og dessert.
Mad til gæster kan være svær at beregne. Mange frygter at lave for lidt, for hvor meget kød spiser onkel Ole egentlig? Og hvor mange deciliter suppe bør der ca. være til forretten?
Omvendt vil vi heller ikke smide en masse mad ud dagen efter. Så hvor meget mad til gæster skal vi egentlig beregne pr. voksen til en fest eller en større middag?
Det har jeg fået kokken Ann Krohn Jensen til at svare på, så vi undgår sultne gæster.
Forret
Forretten er et vidt begreb. Den kan bestå af suppe, skaldyr, fisk, salat og alt muligt andet. Her får du standardmængderne pr. gæst, dog har Ann Krohn Jensen en tilføjelse.
- Serverer vi skaldyr med skal på som pil selv-rejer eller hummer, er der meget svind, derfor skal vi beregne flere gram til hver gæst.
Suppe: 2-2,5 deciliter pr. person.
Hummer: En halv hummer pr. person.
Diverse forretter: Mindst 150 gram pr. person alt i alt.
Hovedret
Mottoet vil ofte være 'Hellere for meget end for lidt', men her får du gennemsnitsmængden for mad til gæster.
Og husk, at du sagtens kan bruge resterne dagen efter, så du undgår madspild.
Kød: 200 gram pr. person. Hvis buffet med tre slags kød, divideres 200 med tre.
Fisk: 150-200 gram pr. person.
Kartofler: 100 gram pr. person efter de er tilberedte. Typisk vil det være 150 gram før pilning eller skrælning.
Pasta: 100 gram pr. person, vejes af, før den koges.
Garniture: Salat og grøntsager som tilbehør skal der ca. være mindst 100 gram pr. person.
Sauce: 1 deciliter pr. person.
Dessert
Desserten vil man typisk sige, at der skal være mindst 130 til 150 gram pr. person. Her har man lige spist to andre måltider, så en dessert er ikke serveret for at spise sig mæt men for at afrunde måltidet.
Is: En stor kugle samt frugt eller lignende.
Tærte eller kage: Typisk kun et stykke pr. person med creme fraiche, flødeskum eller creme til.
Mad til gæster
Nogen er småspisende, andre grovædende. Det er svært at vide, hvis man inviterer til en større fest eller komsammen.
Men i kokkebranchen ved man, at mænd generelt spiser mere kød end kvinder.
- Når der er et selskab kigger man lige på, hvor mange kvinder der er i forhold til mænd, fortæller Ann Krohn Jensen.
- Mænd spiser ofte mere kød, så hvis det for eksempel er en fødselsdag med 30 kvinder, beregner vi kun mellem 150-180 gram kød pr. person. Omvendt hvis det er mænd, så lægger vi lidt til, hvis de skal have kød eller fisk.
Her er inspiration til gæstemad:
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden