Se, hvor meget mad pr person der skal være til aftensmaden i hverdagen. Her er en oversigt med alt fra salater til kødretter og pasta.
Når vi skal beregne mad per person, bliver vi nødt til at tage hensyn til vedkommendes alder og aktivitetsniveau.
Alligevel er det rart med nogle tommelfingerregler, når vi tilbereder aftensmad, så vi ikke laver for lidt - eller alt for meget.
Det sidste er selvfølgelig det mest tålelige, da man altid kan finde en måde at bruge rester næste dag.
Her får du gennemsnits-mængden til hverdagsmiddagen. Hvis du skal lave gæstemad, kan du se denne artikel: Så meget skal du bregne til dine gæster.
Kartofler
Kartofler kan serveres på et utal af måder, kogte, stegte, mosede, bagte og kolde i salater. Her får du den gennemsnitlige mængde af kartofler per person:
- Vægt før kogning pr. person: 150 gram.
- I mos, som bouillonkartofler eller flødekartofler: 250-300 gram.
- Stegte kartofler og hjemmelavede pommes frites: 250 gram.
Grøntsager
I følge de officielle kostråd bør vi spise 600 gram frugt og grøntsager dagligt. Dette gælder også de frugter og rå grøntsager, vi får i løbet af dagen.
Hvis du eller din familie slet ikke får grønt eller frugt om dagen, så skal du op på en stor mængde til aftensmad pr. person. Ellers kan du bruge denne målestok:
- Dampede, kogte eller bagte grøntsager: 200 gram. Heraf anbefaler Fødevarestyrelsen, at du spiser mindst 100 gram af de grove, grønne grøntsager som spinat og broccoli samt mindst 100 gram af de røde og orange som gulerødder og tomater.
- Frosne grøntsager: 100-150 gram.
- Blandet salat: 100-125 gram. Mere, hvis du ikke serverer tilberedt grønt til middagen.
Læs også: Her er de 7 officielle kostråd.
Pasta og ris
Tommelfingerreglen siger 125 gram per person i gennemsnit, hvis pastaen er frisk og ca. 100 gram, hvis den er tør. Igen afhænger det af alder og dagens aktivitetsniveau.
Hvis du serverer pasta med en tung sauce, kan du skære ned til 100 gram frisk pasta og 75 gram tør. Det samme gælder for fuldkornspasta, som fylder mere i maven.
Af ris bør du måle ca. en deciliter ukogte ris af per person.
Kylling og fisk
Fisk er super sundt, så her kan du næsten ikke spise for meget. Royal Greenland og 'Mad til mennesker' har disse anbefalinger af mængde fisk pr person til et almindeligt aftensmåltid:
- Laks uden ben: 150-200 gram.
- Hel rødspætte, renset for ben m.m.: 200-250 gram.
- Rødspættefilet: 125-200 gram.
- Torsk uden ben: 250-350 gram.
- Urenset fede fisk som sild og makrel: 200-300 gram.
Steger du en hel kylling, der vejer mellem 1200-1400 gram, er der nok til fire personer.
Køber du bryst eller andre udskæringer, skal du beregne ca. 200 gram pr. person.
Mad per person: Kød
De officielle kostråd anbefaler, at vi højst spiser 350 gram kød om ugen, det svarer til ca. to-tre aftensmåltider ugentligt, hvis ikke du spreder det ud i løbet af ugen for eksempel i simreretter.
Her får du tommelfingerregler for mængde af kød pr. person til et almindeligt aftensmåltid.
- Hakket kød: 100-150 gram.
- Kød med ben som skaftkotelet eller steg: 200-250 gram.
- Kød i gryderetter: 75 gram.
- Færdigrørt fars, medisterpølser, pølser: 150-200 gram.
Sauce, dip og hummus
Hvis du serverer sovs, kold sauce som creme fraiche-dressing eller hummus til aftensmaden, skal du cirka beregne en deciliter sauce per person.
Hummus og andre blendede dips som guacamole skal der mindst være en halv deciliter af.
Din vurdering
-
Mad per person - det skal du bruge til aftensmad
Stem her
( stemme)
Comments
No Comments