Lakrids er en af den slags slik, som vi sagtens kan have for os selv, hvis vi deler slikskรฅl med en amerikaner, en inder eller en italiener.
Det sorte slik er ikke sรฅ populรฆrt, nรฅr vi bevรฆger os vรฆk fra Nordeuropa. For mange er smagen decideret ulรฆkker.
Men i Danmark er vi store lakridselskere. Her ligger lakrids pรฅ andenpladsen over det mest populรฆre slik, kun overgรฅet af chokolade.
Sรฅ hvad er der egentlig med det kulfarvet slik? Hvad bestรฅr det af? Og hvordan blev det sรฅ populรฆrt herhjemme? Det og meget andet undersรธger vi her.
Hvad er lakrids
I Middelhavslande, Rusland, Iran og Kina vokser en staude ved navn Glyccyrhiza glabra. Denne plante har dybe, sรธde rรธdder, som vi kender som lakridsrรธdder.
Det er herfra, vi fรฅr al lakrids. Rรธdderne koges ind med vand, hvorefter man har en ekstrakt.
Denne ekstrakt inddampes sรฅ man stรฅr med med en tjรฆrelignende masse - rรฅlakrids.
Rรฅlakridsen kan nu bruges i en rรฆkke lakridsprodukter og slik. Hvad der herefter blandes i, afhรฆnger af, om det er hรฅrd lakrids som poletter eller sรธde, blรธde lakridser som de klassiske finske lakridser.
Hรฅrde og blรธde
Vi kan fรฅ lakridser i alle afskygninger fra de smรฅ hรฅrde pastiller til de store blรธde lakridspiber.
Fรธrst og fremmest opdeles lakrids i de hรฅrde og de blรธde, da det er forskellige ingredienser, man kommer i.
Hรฅrd lakrids som Gajol og poletter stรธbes i forme. De indeholder typisk gummi arabicum, sukker, glukose og rรฅlakrids.
Blรธd lakrids laves af ris- eller hvedemel, sirup, sukker og rรฅlakrids, som koges sammen og spyttes ud af en maskine.
I fรธlge Den Store Danske er der ca. fem procent lakrids-ekstrakt i den lakrids, vi spiser som slik.
Forskel pรฅ saltlakridser og de sรธde
I Danmark kalder vi salmiaklakrids for saltlakrids, uanset om der er salt i lakridserne eller ej.
For at lave saltlakrids - eller salmiaklakrids - skal der ammoniumklorid i lakridsmassen. Dette stof bestรฅr af saltsyre og ammoniak.
Piratos er en typisk saltlakrids. Ligesom med de fleste andre lakridser er det kun en lille procentdel lakrids i en Piratos, nemlig tre procent.
Her ses indholdet i de sorte mรธnter: Glukosesirup, arabisk gummi, majsstivelse, ammoniumchlorid, rรฅlakrids, salt, aromafarve, palmeolie, overfladebehandlingsmidler i form af bivoks og carnaubavoks.
Ser du pรฅ en anden Harobo-klassiker, de runde Rotella, som er sรธde, finder du ikke ammoniumchlorid (salmiak) i dem:
Mรธrk sirup, hvedemel, glukosesirup, majsstivelse, rรฅlakrids, aroma,
salt, overfladebehandlingsmidler som bivoks og carnaubavoks.
Hvis vi spiser for meget
Lakridser indeholder glycyrrhizinsyre, som findes naturligt i lakridsrรธdder. Denne syre kan fรฅ blodtrykket til at stige, hvis vi spiser mange lakridser.
Men der findes mennesker, som er sรฆrligt fรธlsomme overfor glycyrrizinsyre, og her kan en halv pose med det sorte slik vรฆre nok til at hรฆve blodtrykket voldsomt.
Derudover frarรฅder Fรธdevarestyrelsen, at smรฅ bรธrn fรฅr salt- og salmiaklakrids. Deres indhold af ammoniumklorid (salmiak) kan afkalke knoglerne, hvis man spiser salmiak i store mรฆngder.
Opskrifter
Her er nogle af de populรฆre opskrifter med lakrids pรฅ Madens Verden:
Lakridsmandler ristet pรฅ panden
Hjemmelavede skumfiduser med og uden lakrids
Lakridskarameller - hjemmelavede og lรฆkre
Lakridsis opskrift med eller uden ismaskine
Lakridscookies med hvid chokolade og citronskal
Panna cotta med lakrids og hindbรฆrgelรฉ
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat pรฅ Madens Verdens kogebรธger
- Adgang til den populรฆre favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemรฆrk: Ingen bindingsperiode
Comments
No Comments