Kulmule fisk regnes for en stor delikatesse i mange lande takket være deres fine, hvide kød. Smagen er også dejlig mild, så de fleste kan være med.
De lever blandt andet i Nordsøen, Middelhavet og Atlanterhavet, og vi kan få dem helt friskfanget i Danmark.
Den er i sæson hele året, men fra maj til august er den særlig populær at smide på grillen.
Alt i alt en god spisefisk, som tilhører gruppen af magre fisk næsten uden fedt.
Fakta
Fiskens mærkelige navn har en logisk forklaring. Udover at have meget spidse tænder og underbid er dens mund sort som kul.
Kulmulen er i familie med torsk og lyssej. Det er en rovfisk, som lever på dybt vand tæt på havbunden og søger opad om natten, når den skal jage sild og andre småfisk.
Den typiske længde er 50-60 centimeter, men fisken har en størrelse fra 40 til 120 centimeter. Og den kommer højst op på 15 kilo.
Tilberedning
Da det er en relativ stor fisk, bruger vi ofte fileter, når vi skal tilberede kulmule. Disse kan både steges, bages, dampes og grilles.
Kødet ser gråligt ud, før det tilberedes, men forvandler sig til det fineste, hvide kød, når det bliver varmet op.
Da det er lidt porøst, så længe kulmulen er rå, kan man frygte, at kødet smuldrer under stegning. Men sådan er det ikke, det bliver derimod mere fast end for eksempel torskens kød.
Når du steger en kulmulefilet, er det en god ide at gøre det med skind på, da skindet holder på kødet.
Næringsindhold og sundhed
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at vi spiser 350 gram fisk ugentligt, heraf 200 gram fede fisk.
Kulmule fisk tilhører gruppen af magre fisk. Det betyder, at den er velegnet til dem, der gerne vil tabe sig eller blot holde vægten.
Af vigtige mineraler indeholder den blandt andet kalium, kalk, fosfor, natrium og selen.
Her kan du se DTU Fødevareinstituttets beregning af energifordelingen for 100 gram rå kulmule:
Kalorier: 69
Protein: 16,3 gram
Fedt: 0,4 gram
Kulhydrat: 0 gram
Opskrifter
Her kan du se et lille udvalg af gode opskrifter med kulmulen:
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Del dine ideer og tanker med os andre her: